2.el bir araba satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bunlardan biri de araçların kilometrelerinin düşürülüp düşürülmediğini kontrol etmek. Geçtiğimiz günlerde kilometresi düşürülen bir araç için yargı kararı gerçekleşti. Gelin detaylardan bahsedelim…

Kilometresi Düşürülen Araçlar Dolandırıcılık Kapsamında

Aracını satmak isteyen bazı satıcılar, yasa dışı yollar ile araçlarının kilometre değerlerini düşürüyorlar. Bunun sebebi ise araçlarının 2. el piyasa değerini arttırmak. Ancak bu işlem Yargıtay tarafından açıklanana göre dolandırıcılık suçu kapsamına giriyor. Yani araçlarının kilometre değerini değiştiren satıcılara bir yaptırım söz konusu. Üstelik bu yaptırım tespit edildiği takdirde 7 yıla kadar hapis cezası istemi olabiliyor.

Kilometresi Düşürülen Araç

Mahkeme Alıcıyı Haklı Buldu!

Ankara’da gerçekleşen bir olayda bir satıcı aracının kilometresini düşürerek satış yaptığı için 8 bin TL’lik değer kaybını yasal faizi ile birlikte kullanıcısına ödemek durumunda kaldı. Bahsi geçen olayda aracı satın alan kullanıcı otomobilinin 220 bin kilometrede yapılan muayenesinde kilometresinin düşürüldüğü gerçeği ile karşılaştı. Aslında aracının kilometresi 262 bin civarındaymış. Muayeneden sonra kullanıcı hemen dava açtı. Olay sonucunda toplam kaybının 46 bin TL olduğunu söyleyen kullanıcı parasının aracı satın aldığı yıldan itibaren yasal faizi ile ödenmesini istedi. Satıcı ise kilometre ile oynama durumunu inkâr ederek davanın reddini istedi. Ancak mahkeme aracı satın alan kişiyi haklı buldu.

Mahkeme kararı şu şekilde: “Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.”

Eğer sizlerde böyle bir durum ile karşılaşırsanız bilmeniz gereken bir şey var. O da 2 yıl içerisinde dava açmanız gerektiği. Eğer satın aldığınız aracın kilometresi ile oynandığını anlayamazsanız, 2 sene içerisinde dava açmadığınız takdirde dava kabul edilmiyor.

Arabam Garaj

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here