Toyota Prius ile başlayan hibrit otomobil macerası diğer firmalara da ilham olmuştur. Aynı memleketten bir başka marka olan Honda, ilk seri üretim hibrit otomobili olan Insight modelini 3 kapı olarak 2000-2006 yılları arasında üretmiştir. İlk kez 1999 yılında Tokyo Otomobil Fuarında tanıtımı yapılan Honda Insight, her ne kadar Toyota Prius modelinden 3 yıl sonra üretilmeye başlansa dahi Kuzey Amerika’da satılan ilk hibrit otomobil olma ünvanına sahiptir. Ayrıca tasarımı ile tam bir milenyum otomobilidir. Gelin birlikte Honda Insight modeline ve teknik özelliklerine bir bakalım.

Honda Insight
0.25 sürtünme katsayısı ile Insight milenyum otomobili olmayı hak ediyor.

Bir Başka Hibrit Otomobil Insight

Honda’nın 1999 yılında Tokyo Otomobil Fuarı sırasında tanıttığı JV-X konseptine bağlı kalarak tasarladığı Insight firmanın kendi hibrit teknolojisi olan “Entegre Motor Desteği” isimli teknolojiden faydalandı. Kuzey Amerika’da satılan ilk hibrit otomobil olan Honda Insight, Amerika pazarına rakibi Toyota’ya kıyasla daha hızlı dahil olarak avantajlı durumdaydı. İki kişilik yapısı, kullanılan fazla plastik ve alüminyum miktarı ile Honda kesinlikle hafif bir otomobil ortaya koymuştu. Boş ağırlığı düz vites versiyonunda 838 kilo olan Insight ihtiyaç duyulduğunda içten yanmalı motoru destekleyen 13 hp güç üreten elektrikli bir motora da sahipti.

Honda Insight Bagaj
Model liftback bir yapıya sahip ve sadece iki kişilik.

Tasarım 

Honda Insight’ın arka tekerleri çamurlukların içinde kalan bir yapıya sahipti. Belki de en büyük dezavantajı sadece iki kişilik bir model olmasıydı. Döneminde üç farklı paket ile satılan Insight, düz vites klimasız, düz vites klimalı ve CVT otomatik klimalı modelleri ile satışa sunulmuştu. Hafiflik hedefleyen Honda, fren kaliperlerinde ve arka kampanalarda alüminyum kullanmıştı. Ayrıca model oldukça fazla plastik barındırıyordu.

insight iç
Düz vitesli versiyon.
1 litrelik üç silindirli motor her ne kadar 69 hp güç üretse bile IMA teknolojisi ile elektrik motorundan 13 hp destek alabiliyor.

Honda Insight Nasıl Bir Teknoloji Barındırıyor?

Honda Insight 1 litrelik 3 silindirli 69 hp bir içten yanmalı motordan gücünü alıyor. Ancak bu motor toplamda 13 hp üretebilen elektrik motoru tarafından ihtiyaç duyulduğunda desteklenebiliyordu. Aynı zamanda sahip olduğu bataryalar, otomobilin yaptığı rejeneratif frenleme sonucunda şarj edilebiliyordu. Otomobil durduğunda motor kendini kapamakta ve yakıt ekonomisini desteklemekteydi. Düz vitesli modelinde ise ekranda vites değiştirilmesi gerektiği zaman belirtilmekteydi. CVT model ise sürekli değişken yapıya sahip olduğundan güzel bir otomatik vites tercihiydi. İki pakette oldukça ekonomikti ve ortalama (3.6-4.2)lt/100km gibi az yakıt tüketimi değerlerine sahiptiler. Belki de en önemli özelliklerinden bir tanesi ise modelin sadece 0.25 lik bir sürtünme katsayısına sahip olmasıydı. Honda gerçekten 2000 yılına yakışır bir model üretmişti.

Rejeneratif frenleme
Honda IMA çalışma sistemi

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here