Her 50 Park Yeri İçin Bir Şarj İstasyonu

2
2518

Türkiye’nin Şarj İstasyonu Altyapısının Bu Düzenleme Sayesinde Gelişmesi Hedefleniyor.

TOGG grubu Türkiye’nin otomobili için çalışmalara son hız devam ediyor. Öte yandan Çevre ve Şehircilik bakanlığı da gereken şarj istasyonu altyapısı için çalışıyor. Yerli otomobilin şarj ünitelerinin yapım sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gereken şarj istasyonlarının kurulum aralıklarını belirlemek için simülasyonlar yapıldığını söyledi. Konuyla alakalı Bakan Kurum: “İhtiyaç olan şarj istasyonlarını mevcutlara ekleyerek hayata geçireceğiz” dedi.

Her 50 Park Yeri İçin 1 Şarj İstasyonu

Bakan  Kurum yaptığı açıklamada, “Gemlik’te yerli otomobilin üretimine ilişkin artık hiçbir engel yok. Yerin tahsisini gerçekleştirdik, ÇED raporunu onayladık, fiilin de zaten inşaatlar başlamış durumda.” ifadelerini kullandı. Yerli otomobil projesini yakından ilgilendiren elektrikli şarj istasyonlarının kurulumu konusunda mevzuat çalışmalarını da yaptıklarını dile getiren Kurum, şunları kaydetti: “Yerli otomobilimizin 2023 yılında yola çıkmasıyla birlikte konutlarda, AVM’lerde, yollarda elektrikli şarj istasyonları ihtiyacı ortaya çıkacak.

Buna ilişkin de hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla ortak bir proje yürütüyoruz. Bu çerçevede hem Otopark Yönetmeliği’nde hem de İmar Yönetmeliği’nde düzenlemeler yapacağız. Otopark Yönetmeliği’nde yapacağımız düzenlemeyle birlikte her 50 park yerinden bir tanesi elektrikli araçlar için ayrılacak, şarj istasyonları olacak, bu zorunlu hale geliyor.” ifadelerine yer verdi.

Akaryakıt İstasyonlarına Zorunluluk Gelecek

Türkiye’nin yollarının elektrikli araçlar için şarj altyapısına sahip olması için akaryakıt istasyonlarına da şarj istasyonlarının zorunlu hale gelecek. Ülkenin her yanının şarj ağıyla örülmesi için simülasyonlar yapıldığını belirten Kurum şunları ekledi. “Şarjın ne kadar gideceğine dair simülasyonu yapıyoruz. Edirne’den yola çıkan bir Kars’a, Ardahan’a, doğudan batıya, kuzeyden güneye nasıl gitmesi gerekiyorsa o çerçevede simülasyonlar yapılıyor. İhtiyaç olan şarj istasyonlarını mevcutlara ekleyerek, yeni yapılması gerekiyorsa da yenilerinin düzenlemelerini yaparak hayata geçireceğiz.”ifadelerini kullandı. Bu çalışmayla yerli otomobil yollara çıkmaya hazır olduğunda gereken altyapının da hazır olması hedefleniyor.

Şarj Üniteleri %100 Yerli

BEB 3D Tasarım ve GERSAN Elektrik ortaklığında üretilecek olan şarj ünitelerini Erzurum’a kurulan fabrikada üretilecek. İlk etapta ev tipi ve istasyon tipi olarak geliştirilecek olan şarj istasyonlarının tasarımı ve yazılımı muadilleri arasında dikkat çekiyor.

Şarj İstasyonu

Cihazların yüzde yüz yerli olduğunu hatırlatan GERSAN Yatırım Koordinatörü Ensar Temur konuyla ilgili açıklamasında “ 2016 yılında şirketimizin elektrikli otomobillerin piyasaya çıkacağını fark etmesi üzerine biz şarj ünitelerini üretmeye karar verdik. O dönemde AK Parti Eski Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ile tanıştık. O bize bu şarj ünitelerini Erzurum’da üretmemiz için bir talepte bulundu. Bizde burada bu projeyi yapmaya karar verdik. İlk etapta 15 kişiyle ardından 250 kişiyle burada çalışacağız. Yüzde yüz yerli bir şekilde üretim yapıyoruz. Biz çalışmalarımızı İstanbul’da tamamladık. Eylül sonunda burada Cumhurbaşkanımız gelirse onunla birlikte ciddi bir açılış yapacağız. Milli ve yerli bir şarj ünitesi üretiyoruz mühendislerimiz de Türklerden oluşuyor. Artık elektrikli araçlar daha ön plan olacak. Bu tür araçlarda arızada az, yakıt fiyatı da az olduğu için ilgi çekecek” dedi.

Elektrikli Araba Fiyatları

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here