Hareket Hastalığı (Yol Tutması) Tarih Oluyor

5
2689
Hareket Hastalığı
– Hareket Hastalığını azaltmak için programlanan yeni otonom araçlar
– Akıllı yazılım, mide bulantısını önlemek için hızlanma, frenleme ve şerit konumlandırmayı ayarlayacak

Hareket hastalığı dünyada insanların yüzde 70’den fazlasını etkiler. Bu nedenle, İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover, gelecekteki otonom araçları için hareket hastalığını azaltacak yeni bir yazılım geliştiriyor. Peki bunu nasıl yapacak? Otonom arabalar, mümkün olan en rafine ve konforlu sürüşü sunmak için belirli bir sürüş tarzına programlanacak ve böylece mide bulantısını azaltacaktır.

Hareket Hastalığı Yüzde 60’a Kadar Azaldı

Projenin ilk aşaması 2018’de başladı. Testler sırasında standart araç, yolcunun rahatsız olduğu tespit edilirse çevre birimini (aracın sürüş tarzı veya kabin içi ayarları) ayarlayacak şekilde programlandı. Büyük veri toplama ile kişiselleştirilmiş bir ‘sağlıklı yaşam puanı’ oluşturuldu ve sonuçta hareket hastalığı yüzde 60’a kadar azaldı. Şimdi, Jaguar Land Rover’ın Shannon’daki yazılım mühendisliği tesisindeki uzmanlar aynı puanı sürücüsüz yazılıma da uyguladılar.

Bu yazılım, gerçek dünya ile sanal olarak simüle edilmiş 20 bin kilometrelik test sürüşünü birleştirerek sürüş dinamikleri için değerlendirilecek bir dizi parametreyi hesaplamakta. Bunu takiben, gelişmiş makine öğrenimi, otomobilin sürüş stilini verilere göre optimize edebilmesini sağlar. Dahası, otomobil üreticisi, teknolojinin her bir Jaguar ve Land Rover aracına, her modelin kendine özgü özelliklerini korurken nasıl otonom sürüş yapılacağını öğreteceğini iddia ediyor. JLR, yeni otonom teknolojinin tüm Jaguar ve Land Rover modellerinde bulunan mevcut gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) özelliği üzerine inşa edileceğini iddia ediyor.

Devam eden ‘Destination Zero’ programlarının yanı sıra JLR, gelecekteki hareketlilik için gelişmiş özerkliğe hazır bir konsept için yeni bir ‘Proje Vektörü’ de ortaya koydu. COVID19 sonrası dünyada, özel taşımacılığa ilişkin müşteri beklentileri, kişisel alan ve hijyenin öncelikli olacağı güvenli, temiz bir mobiliteye odaklanalıcaktır. Bu nedenle, bu beklentileri karşılamak için yeni teknolojiler ve malzemeler geliştirilirken aynı zamanda yolcu refahının iyileştirilmesine de yardımcı olunucak. Bir ‘sürücü durumu monitörü’ ve antimikrobiyal kablosuz şarj cihazı içerir. Ayrıca, soğutmalı koltuklar, ortam aydınlatması ve çoklu koltuk konfigürasyonları gibi özelliklerin, yol tutmasının olasılığını önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle JLR’nin gelecekteki otonom araçlarının bir parçası olacaklar.

Yol tutması ile ilgili diğer içeriklerimiz için tıklayın!

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here