Geçmişten Bugüne Yapılmış En İyi İtalyan Motorlar 2

Tarihte yapılmış motorlar ya da arabalar denildiğinde akla İtalyan üretimi modellerin gelmeme şansı yok. İtalyanlar da milletlerinin ürettiği araba motorlarıyla haklı olarak gurur duyuyorlar. Üretilen İtalyan motorlarındaki çeşitlilik ise oldukça şaşırtıcı. Spor ve yarış arabaları için üretilen fazlasıyla güçlü ve etkileyici motorların yanında; arabanın ihtiyaç duyduğu kadar güç üreten; tekdüze, küçük ama etkili motorlar da var. Her iki motor türü düşünüldüğünde de İtalyan motorları fazlasıyla beceriye sahip. Biz de geçmişten günümüze yapılmış en iyi İtalyan motorlar yazısı oluşturalım dedik. Toplam iki yazıdan oluşacak serinin ikincisinde de toplam 10 motora göz atacağız. İşte en iyi İtalyan motorlar 2.

1Fiat 100 Series

S76 gibi, Fiat’ın 100 Serisi motorunda da dört silindir vardı. Ancak kapasitesi sadece otuzda biri kadardı. İlk çıkışını 1955 Fiat 600’de 633cc formunda yaptı. Daha sonra küçük İtalyan arabaları için yeterli gücü sağladı. Sonunda Autobianchi A112 Abarth’a takıldığında 1050cc’ye ulaşmıştı.

100 Serisi en son yüzyılın başında Fiat Seicento’da (resimde) kullanıldı. Hiçbir zaman dramatik bir motor olmadı. Ancak milyonlarca üretim rakamıyla İtalyan motor endüstrisinde son derece önemli bir rol oynadı.

2Fiat 500

Fiat Nuova 500’e takılan hava soğutmalı iki silindirli motor, otomobil 1957’de satışa çıktığı andan itibaren gürültülü ve yetersiz olarak kabul edildi. Buna rağmen, bir tür harikalığa sahipti. Çünkü 500’ün bu kadar ucuz hale getirilmesine yardımcı oldu. 2. Dünya Savaşı sonrası bir işi olan hemen hemen her İtalyan için uygun fiyatı sebebiyle satın alındı ve kullanıldı.

500, belki de İtalya’nın şimdiye kadar ürettiği en önemli otomobil ve motor.

3Fiat Twin Cam

Daha önce bahsedilen Alfa Romeo Twin Cam ile ilgisi olmayan Fiat Twin Cam, daha önce V12 Ferraris bağlamında tanıştığımız Aurelio Lampredi tarafından tasarlandı. Motor, ilk olarak Fiat 124’te ve Abarth Rally (resimde) türevlerinde kullanıldı. Daha sonra diğer birçok Fiat, Alfa, FSO ve Lancia modelinde ortaya çıktı.

1980’lerde, çok fazla İtalyan olmayan Morgan Plus 4’ün standart motoruydu.

4Fiat TwinAir

21. yüzyıl motorları arasında TwinAir, yalnızca iki silindire sahip olması bakımından son derece sıra dışıdır. Aynı zamanda, 875cc kapasitesiyle şu anda mevcut olan motorların en küçüklerden biridir. 2011 yılında Fiat 500 ile ilk kez sahneye çıktı. Aynı yıl genel Uluslararası Yılın Motoru ödülünü kazandı.

TwinAir, Fiat’ın daha önce dönüştürülmüş dört silindirli bir motorda görücüye çıkan MultiAir değişken supap zamanlaması ve kaldırma teknolojisini kullanmak için özel olarak tasarlanmış ilk motordu. Aynı teknolojinin lisansı Schaeffler Group’a verildi. Grup, onu Ingenium motorlarında kullanılmak üzere Jaguar Land Rover’a lisansladı.

5Lamborghini V12 (İlk Nesil)

Ferrari gibi Lamborghini de ilk arabasına bir V12 motor yerleştirdi. 1964’ün 350GT’si, Gian Paolo Dallara liderliğindeki bir ekip tarafından yaratılan ve çok gizli bir prototipten ayarlanan 3.5 litrelik bir motorla donatılmıştı. (Gian Paolo Dallara/ 1936 doğumlu, sağdaki – Giotto Bizzarrini/ 1926 doğumlu, soldaki – Ferruccio Lamborghini/ ortadaki)

Lamborghini, motoru geliştirmeye ve uzun yıllar kullanmaya devam etti. Kaynaklar, 1990’da tanıtılan Diablo’daki V12’nin yeni bir motor mu yoksa sadece orijinalin bir geliştirmesi mi olduğu konusunda hemfikir değiller. En azından 1960’ların versiyonuyla ortak bazı özellikleri vardı.

6Lamborghini V12 (İkinci Nesil)

İlk çıkışını 2011 Aventador’da (resimde görülen) yapan V12 tartışmasız yeniydi. Her zaman 6,5 litre olan motor, hiçbir zaman 690 beygirden daha düşük bir güç ile piyasada olmadı.

Sınırlı sayıda üretilen Essenza SCV12 hiper otomobilinde olduğu gibi, turboşarj veya süper şarj olmadan 819 beygir güç üretir.

7Lamborghini V10

Lamborghini’nin spor otomobil serisindeki ‘junior’ motor, 2003 Gallardo’da (resimde) görücüye çıkan doğal emişli bir V10’dur. Başlangıçta 5.0 litre olan, ancak daha sonra 5.2 litreye ulaşan bu motor; şimdi 2014 yılında Gallardo’nun yerini alan Huracán’da bulunuyor.

Bugüne kadarki en yüksek güç çıkışı 632 beygirdir. Ayrıca litre başına yaklaşık 122 beygir güç üretir. Bu da Essenza SCV12’nin litre başına 126 beygirlik gücüne yakındır.

8Lancia V4

Yarım yüzyılı aşkın bir süredir Lancia, birçok dar açılı V4 motor üretti. Bu inanılmaz derecede kompakt düzen, dört silindirin tümünün küçük bir hacimde çalışmasına izin vererek güç, paketleme ve ağırlık dağılımında fayda sağlar.

Lancia’nın son V4’ü 1963 Fulvia’da çıktı. Fulvia Coupe HF için özel bir versiyon oluşturuldu. Bu araba, Dünya Ralli Şampiyonası’nın hemen önceki versiyonu olan 1972 Uluslararası İmalatçılar Şampiyonası’nı ele geçirdi.

9Maserati 250F

1950’lerde Maserati tarafından üretilen sıralı altı silindirli motorların en bilineni 250F’ye takılan 2.5 litrelik üniteydi. Prensip olarak Maserati’nin yol ve yarış arabalarında kullanılan daha küçük motorlara benzerdi. Zamanın en başarılı Grand Prix arabalarından birine güç verdi.

250F birkaç bağımsız takım ve sürücü tarafından kullanılabildi. Aynı zamanda Juan Manuel Fangio’nun (1911-1995), 1957 F1 Dünya Şampiyonasını kazanması için yeterince hızlıydı. Maserati ara sıra araca bir V12 motor taktı. Ancak düz altılıya göre belirgin bir avantajı olmadığını gördü.

10Maserati Tipo 107

Birinci nesil Maserati Quattroporte (resimde), silindir sırası başına ikiz üstten eksantrik miline sahip yeni bir 4.1 litrelik V8 motora sahipti. Şirketin en uzun ömürlü yol motorlarından biri oldu. 1963 yılında piyasaya sürüldükten sonra, Bora, Indy ve Kyalami dahil olmak üzere 4,9 litreye kadar kapasitelerde daha birçok model için kullanıldı.

Motoru kullanan son otomobil, 1990 yılına kadar üretimde kalan üçüncü nesil Quattroporte’ydi.

‘’Geçmişten Bugüne Yapılmış En İyi İtalyan Motorlar 2 ’’ yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Motorlarla alakalı serimiz en iyi Alman motorları ile devam edecek. Bizi takip etmeye devam edin 😊

En İyi İtalyan Motorlar 1

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here