F1 Avusturya GP Ardından Pilotların Açıklamaları

Formula 1’de Avusturya GP geride kaldı. Verstappen yarışı neredeyse gezinerek kazandı ve Red Bull’a sezonun üst üste beşinci, toplamda altıncı zaferini getirdi. Ayrıca bu galibiyet Verstappen adına sezonun beşinci, kariyerinin on beşinci galibiyetiydi. Bu sonuçlarla dünya şampiyonasında zirvede durum değişmezken, alt ve orta sıralarda bazı değişiklikler oldu. Peki Avusturya GP sonrasında pilotlarla neler söyledi? Kimler aldığı sonuçtan memnundu, kimler değildi? İşte bazı pilotlar ve takım yöneticilerinin Avusturya GP açıklamaları;

Pilotlar

Max Verstappen
Max Verstappen: Dürüst olmak gerekirse inanılmaz bir yarıştı. Araç çok iyiydi, araca taktığımız her lastik setiyle sürüş yapmak çok keyifliydi. Oldukça inanılmazdı. Bugünkü performansımla kendimi biraz şaşırttım! Böyle olmasını beklemiyordum. Böyle bir performans gösterebilmemiz için herkes inanılmaz işler çıkardı. Bir hafta sonuna girerken herkes sizi favori olarak görebilir. Ancak bugünkü başarıyı her zaman elde etmek çok kolay olmuyor. Tüm takım ve Honda çok fazla efor harcadı ve bu iki hafta inanılmaz geçti.
Bu kadar taraftarı burada görmek mükemmeldi. Tüm bu turuncu renk inanılmaz. Mükemmel bir motivasyon oldu. Özellikle son turda tüm pist turuncuydu.
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas: Şahsen, geçen haftadan 1 pozisyon ilerideyim ve 5. sıradan start almıştım. Bu yüzden, Red Bull’la olan hız farkımız göz önünde bulundurulduğunda takım olarak iyi puanlar aldık ve ikinci sırada tekrar podyumda olmak güzel. Bence bugünden maksimumu çıkardık.
Lastikler çok iyi dayandılar. Sona doğru tükenmeye başladılar fakat Lando ile McLaren şaşırtıcı derecede hızlıydı ve bize baskı uyguladılar. Bu yüzden, Silverstone’daki yarışa iki hafta varken, yapmamız gereken çalışmalar var. Ancak şu anda şampanyanın tadını çıkarmaktan dolayı mutluyum.
Lando Norris
Lando Norris: Bu heyecan vericiydi ama hayal kırıklığı yaşıyorum. Çünkü ikinci sırada olmalıydık. Bence yarışın başında yaşananlar sadece yarışmanın bir parçasıydı. Benim dışarımdan geçmeye çalıştı ki bu aptalcaydı ve kendisi pistten taştı. Ben onu itmedim bile, yani bilmiyorum. Sinirliyim ancak aynı zamanda 3. sırayla mutluyum. Tempomuz gayet iyiydi.
Bence çok iyi bir tempomuz vardı. Bottas’ı kirli hava da bile takip edebiliyordum. Ancak DRS mesafesine girebilecek kadar takip edemedim. 1 saniye kadar yaklaştığımda çok zorlanmaya başladım. Oralarda olabileceğimizi ve onlarla yarışabileceğimizi bilmek güzel. Muhtemelen son birkaç senedir Mercedes ve Red Bull’a gerçekten yarışabildiğimiz ilk yarıştı. Umuyorum ki gelecek yarışlarda da bunu devam ettirebiliriz.
Avusturya GP Açıklamaları Lewis Hamilton
Lewis Hamilton: Yarış öncesinde, Max’ı geçmenin çok zor olacağını söylemiştim. Ancak, aracın arkasından bu kadar yere basma kuvveti kaybetmek ve ikinci sırayı koruyamamak çok sinir bozucuydu. Aracımda sorun çıkana kadar ikinciydim. Kolaylıkla ikinci olabilirdim. Ancak evet, önümdekileri yakalayamadım. Herkes kadar kerb kullanıyordum. Bu olayın tam olarak nerede yaşandığını bilmiyorum. Ancak çok fazla hasar vardı.
Yapmamız gereken çok iş var. Çok sıkı çalışmalıyız. Son yarışlarda çok fazla güncelleme getirdiler. Bizse hiç getirmedik. Artık bizim de bazı güncellemeler yapmamız gerek. Bir yerlerden performans bulmalıyız. Olmazsa bu sonuçları daha çok alacağız.
Avusturya GP Açıklamaları Carlos Sainz
Carlos Sainz: Bu strateji biraz zorlayıcıydı. Çünkü ilk tur orta ve yumuşak lastiklere kıyasla sert lastiklerdeki yol tutuşunu hissettiğimde ‘wow’ dedim. Hiçbir yere gidemiyordum. Hatta ilk turun sonunda 14. sıradaydım. Yarışa sert lastiklerle başlamak biraz riskli bir hareketti. Ancak sabrettik ve 10-15. turlar civarı kendime ‘En kötü bölümü geçtim, artık bu lastikle gidebildiğim kadar uzun giderek geri dönüşe başlamam gerek.’ dedim. Yarışın sonunda bunu gerçekleştirmeyi başardık ve son 20 tur eğlenceliydi.
Charles’ın Ricciardoyu geçmekte zorlandığını gördüm. O bir McLaren ve geçmesi kolay değil. Bizim düzlükte onları yakalamamız çok zor. Ancak 3.virajda iç çizgide temiz havayı yakaladım ve daha iyi bir çekiş sonrası, 4.virajda onu geçtim. Sonrasında hızlı bir tur atarak Perez’e yaklaştım.
Sergio Perez: Charles hakkında çok üzgünüm çünkü ben bu şekilde yarışmıyorum. Ben bu şekilde yarışan bir sürücü değilim. Önümüzde çok kirli bir hava vardı, lastikler ve frenler çok sıcaktı. Biz de sadece olabildiğince geç fren yapmaya çalışıyorduk. Olayları henüz görmedim ancak Charles’ın yarışını etkilediysem çok özür dilerim. Çünkü o çok iyi yarışan bir pilot, her zaman sınırları zorluyor. Ben de aynıyım. Bu yüzden kendi davranışımdan mutlu değilim. Ona olayı kendi açımdan anlattım. Kendi davranışım hakkında da rahat hissetmedim.
Norris’le yaşanan olay ilk turdaydı ve hasar almadan kurtulabildi. Ancak bir dahaki sefere durum farklı olabilir. Önde olduğumu hissetmiştim. Ancak beni pist dışına attı. Bu adildi çünkü yarışıyoruz.
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo: Memnun olmadığımı söyleyemem. Açıkçası sıralamalar harika ve eğlenceli değildi. Ama yarıştan çok daha fazla keyif aldım. İyi bir start ve yeniden start sonrası yarış boyunca meşguldüm. Sonrasında savunma yapmak zordu ama iyi bir gündü. Kötü sonuçlar moralinizi bozuyor ancak bugün sadece eğlenmeye ihtiyacım var. Pozisyon önemli değildi. Sadece bazı mücadelelere girmeye ihtiyacım vardı. Önemli olan buydu. Bu sonuç Silverstone’daki sprint yarışları öncesi beni heyecanlandırıyor.
Avusturya GP Açıklamaları Charles ve Checo
Charles Leclerc: Bu iyi bir öğleden sonra değildi, belki biraz heyecanlı diyebiliriz! Yarışta çok heyecanlı anlar yaşandı. Yarıştan sonra Perez’le konuştuk ve biraz abarttığını biliyor. Her şey bu kadar. Bundan sonrasında önüme bakacağım, bir şeylere takılı kalmayacağım. Aracın içindeyken bu biraz üzüntü vericiydi. Çünkü çok iyi bir tempom olduğunu düşünüyordum ancak bunu kullanamadım. DRS bölgesine girebilmek konusunda çok şansımız olmadı ve her fırsat gördüğümde, bu fırsatı değerlendirmek istedim. İki sefer de virajdan çıkabilmek için yeterli yerim kalmamıştı. Ancak hayat böyle.
Geçtiğimiz hafta sonuna göre daha az rekabetçiydik ancak yine de iyiydik. Olumlu bir yarıştı, aynalara çok fazla bakmadık. Kötü olan şey, öndekilerle aynı stratejide olup, çok fazla lastik avantajı yakalayamamış olmamız oldu. Ancak uyguladığı strateji Carlos için işe yaradı. Yarışın başında stratejileri ayırmış olmamız iyi oldu.
Pierre Gasly: Kolay bir yarış değildi. Yarış yumuşak lastikle olan beklentimizden daha zordu. Bu stratejinin bize pahalıya patladığını düşünüyorum. Ancak hafta başından beri olması gereken strateji de buydu. Yarışın ortasında trafiğe düştük. Sonrasında istediğimiz kadar vakit kazanamadık. Yine de Daniel ve Charles’a yaklaştık. Mutsuz değilim. Sahip olduğumuz stratejiyi de düşününce iyi bir gündü. Belki yumuşak lastikle başlama seçimi ideal değildi.
Avusturya GP Açıklamaları Fernando Alonso
Fernando Alonso: Ne yazık ki sadece bir puan için gerçekten yoğun bir mücadeleydi ama bizim için şampiyonanın son yarışıymış gibiydi. Bu, hem onun hem de 14. başladıktan sonra bizim için altın değerindeydi ve güzeldi. Savaştığım kişinin George olduğunu gördüğümde, mücadelenin onula olması gerektiği için biraz üzüldüm.Eğer Mercedes’e giderse, gelecekte podyuma çıkma ve galibiyetler için mücadele etme fırsatına sahip olacak.
Bugün gerçekten çok keyif aldım. 14. sıradan başladığımız için puan almayı beklemiyorduk çünkü bu sabahki simülasyonlarımız, en iyi ihtimalle 10. sıradan biraz daha kötü bir bir sonuç alacağımızı gösteriyordu.
Avusturya GP Açıklamaları George Russell
George Russell: Üç senedir F1’deyim ve bu, biriyle mücadele ettiğim ilk yarış olabilir. Kariyerimde birkaç geçişe imza atmıştım ama hiç gerçek, lastik lastiğe bir mücadelenin içinde yer almamıştım. Aptalca bir şey yapmadığım için mutluyum, mücadele oldukça eğlenceliydi. O zeki bir pilot. Eğer arkanızda biri olacaksa, Fernando’yu seçmezsiniz. O, işimi kolaylaştırmadı.
Buradan çıkaracağım en önemli ders tecrübenin kendisi. F1 aracıyla lastik lastiğe mücadele etmek çok farklı. Bunu tecrübe etmek, öğrendiğim en iyi şeydi.
Kimi Raikkonen: Aracın oldukça iyi olduğu bir yarıştı ancak ilk ona girmek için biraz yetersizdi. Orta lastiklerle, 10. sıra için savaşan öndeki çocukları yakaladık. Alonso, Russell’ı geçti, ben de yaklaştım ve sonra Seb ile temas yaşandı. Kaza yaptık ve hepsi bu. Sonuçta ikimiz de puan barajının biraz gerisinde olduğumuz için sonuç değişmedi.
Sebastian Vettel: Hem iç tarafta hem de önde olduğumu düşündüm. Dördüncü virajdan iyi çıktım ve beşinci virajda sağa doğru giderken Kimi’nin önündeydim. Sonra aniden bir darbe hissettim. Kimi’nin bilerek yaptığını düşünmüyorum. Buna bir göz atmam gerekiyor. Kimi ile konuşmam lazım ama sanırım bir yanlış anlaşılmaydı. Genel olarak aracın içinde iyi hissettim. Ancak trafikte sıkışıp kaldım. Orta lastiklerle oldukça hızlıydım. Denge de iyiydi ancak puan için savaşacak hızımız yoktu.

Avusturya GP Açıklamaları: Yöneticiler

Christian Horner
Red Bull Takım Patronu Christian Horner: Bu yarışı kazanabilmek harikaydı. Aynı zamanda bu pist bizim evimiz. Max inanılmaz bir sürüş çıkardı. Tek bir yanlış bile yapmadı. Yarıştaki tüm turları lider götürdü, en hızlı puanı aldı. Onun açısından çok temiz bir yarıştı.
Mercedes’in Silverstone’da son yedi yıldır güçlü olduğunu biliyoruz, yani orada üstünlük onların tarafında olabilir. Ayrıca biliyorsunuz ki, Lewis’i destekleyen İngiliz taraftarlar da orada olacak. Bu onun enerji deposunu doldurmaya yardımcı olabilir. Ancak, bu momentumumuzu Silverstone’a taşıyabildiğimiz takdirde, korkmamız gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Red Bull Motor Sporları Danışmanı Helmut Marko: Bu yıl ilk kez motor gücünde onlardan daha geride değiliz, böylece her şeye şasinin gücüne ve sürücünün becerisine kalıyor. Aracımızın tüm pistlerde hızlı olduğunu kanıtladık fakat Mercedes yeniden kazanmaya çalışacak. Son birkaç yıldır Lewis için durum kolaydı. Baskı altında değildi ve şimdi üzerlerindeki baskıyı sürekli artırıyoruz. Avusturya’da bir hata yaptığını ve kerblere çıkarak aracına zarar verdiğini düşünüyorum. Biz bundan kaçınmaya çalıştık. Max çok formda. Şu anda gridin en hızlısı ve her zaman her şeyi mükemmel yapmaya çalışıyor. Onun karakteri böyle.
Toto Wolff
Mercedes Takım Patronu Toto Wolff: 30 puanlık yere basma gücü kaybettiğimizi hesapladık ama bunu daha kontrol etmedik. Fakat performansta çok büyük düşüş yaşandı ve bu da lastikleri finiş görmeye yetemeyecek kadar zorlaması anlamına geldi. Hasardan sonraki performansını inceledik. Valtteri’nin Lando’ya karşı Hamilton’u korumasının mümkün olup olmadığına baktık ama bu mümkün değildi. Valtteri’ye karşı da adil davrandı ve bu noktada araçların yerini değiştirmeye karar verdik. Çünkü üçüncülüğü McLaren’a kaybedeceğimizi anladık.
Tüm yaşananlar momentumun yanlış yönde ilerlediğini gösteriyor. Fakat bitime çok var. Lewis, Max’ın 32 puan gerisinde. Yaklaşık bir yarış dışı kalmaya denk gelen bir puan. Lewis onu kovalamaya devam edecek. Daha az hata yapmalı, aracı anlamalı ve oyunumuzu geliştirmeliyiz. O zaman kesinlikle onları yakalama şansımız olur.
Mercedes Pist Üstü Şefi Andrew Shovlin: İki podyum ile tatmin olabilirdik. Gerçekçi olarak yapabileceğimiz en iyisi de buydu. Kötü sıralamalar ile kendi sorunlarımızı kendimiz yarattık. Bu nedenle Max’e meydan okumayı düşünmememiz çok zorlaşmıştı. Lewis’in aracı aero parçalarının bozulmasından sonra çok performans kaybetti. Bu durum sinir bozucuydu. Bu pist aracımıza uymuyor. Aşırı yanlış yaptığımız bir şey yoktu. Ancak performansımıza bakarsanız, bir şeyleri doğru yapmadığımızı da kabul etmeliyiz.
McLaren Takım Patronu Andreas Seidl: Her şeyden önce yarışın sonucundan ve her iki araçla da ortaya koyduğumuz performanstan gerçekten çok memnunuz. Bana göre bu ceza olmasa ikinci olma şansımız vardı. Ayrıca ceza ile aynı fikirde değilim. Açıkçası kartingde bile zaten bunu öğreniyorsunuz, eğer oraya giderseniz o zaman kendinizi çakılda bulursunuz, bunun cezalık bir durum olduğunu düşünmüyorum. Fakat olumlu yönlere bakarsak, takım ve Lando için sansasyonel bir yarıştı. Pistteki ve fabrikadaki herkese çok teşekkürler. Bir sonraki yarışı sabırsızlıkla bekliyoruz. Şampiyona için bugünkü puanları almak harika ve bugün açıkça hedefimiz olan, Ferrari’den daha fazla puan topladık. Etkileyici bir tempo ile podyuma çıktık, yani gerçekten mutluyum.
Daniel’in bugünkü performansından çok memnunuz. Yarış boyunca arkadan çok fazla baskı olmasına rağmen çok kontrollü gitti. Lastikleri ve aradaki farkları yönetti. Çok mutluyum ve umarım bu, Silverstone’da bir sonraki adımı atma konusunda ona ekstra enerji verir.
Mattia Binotto Monako GP Açıklamaları
Ferrari Takım Patronu Mattia Binotto: Bence Carlos için beşincilik iyi bir sonuçtu. Avusturya’da aracımızın karakteristik özelliklerinden dolayı daha iyisini yapabilmek zordu. Charles ise Perez’i geçerken sorun yaşamasaydı daha iyi yapabilirdi. Ancak genel olarak takım için iyi bir sonuçtu. Yarışın sonuna doğru Charles’a, Carlos’la yer değiştirmesini istediğimizi söylediğimizde hiç tartışmadan bunu yaptı. Bu, iki pilotun da takım çalışmasına verdiği önemi gösteriyor. Aynı zamanda takım adına maksimum sayıda puan kazanmamızın önemli olduğunu anladıklarını gösteriyor.
Bence bugün, sıralamalarda yumuşak hamur yerine orta hamur tercih etmemizin doğru karar olduğunu kanıtladık. Bu yüzden, strateji ekibine ve mühendislik grubuna bu doğru karar için teşekkür ederim.
Ferrari Marka Elçisi Marc Gene: Ferrari için Avusturya’da güçlü bir gündü. Carlos için beşinci, Charles için sekizinci sıra. Charles için üzücüydü çünkü yarış boyu çok iyi bir temposu vardı. Güzel geçiş hamleleri vardı. 2 kez pistin dışına itilmesi üzücü oldu. Geçseydi yarışı daha önde bitirebilme şansı vardı. Takım için iyi pit stopları yaptık. İyi bir takım çalışmasıydı. Charles ve Carlos’un pozisyonunu, Ricciardo’yu geçme şansı olduğu için değiştirdik. Genel olarak iyi bir sonuç oldu. Tabii ki Ferrari için yeterli değil. Daha iyisi olmalı. Ancak elimizdeki araçtan maksimumu aldık ve iyi bir savaş verdik.
Avusturya GP Açıklamaları Michael Masi
Şampiyona Direktörü Michael Masi: ”Komiserler üç olaya da baktı. Sergio, Lando’nun tamamen yanındaydı. Bu nedenle bir arabanın genişliğini pistin kenarına bırakmak gibi bir sorumluluk var. Sonra aynısı Checo ve Charles arasında yaşandı. Sonra yine bu ikili bu kez 6.virajın çıkışında yan yana geldi. Hakemlerin görüşü üç durumda da araçların yan yana olduğu ve bir araç mesafesi bırakılması gerektiğiydi.  Ayrıca viraj çıkışlarında çakılların olmasının da cezaların çıkmasında etkisi var.” Masi, Avusturya GP açıklamaları ile verilen cezalarla ilgili soruları yanıtlamış oldu.

Bazı Avusturya GP açıklamaları bu şekildeydi. Avusturya GP açıklamaları haricinde daha fazla Formula 1 içeriği için bizi takip etmeye devam edin.

Formula 1 Avusturya GP Yarış Özeti ve Değerlendirmesi

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here