Ford üretim tesisi için daha önceden büyük çapta güneş enerjisinden yararlanacağına dair söylemlerde bulunmuştu. Şimdi üretim tesisi için güneş enerji sisteminin tanıtımını yaptı.

Ford’un Gelecek Planları

Ford’un 2035 yılına kadar Avrupa genelinde temiz enerjiye geçmek gibi bir planı var. Ford ayrıca 2035 yılına kadar Avrupa’da sıfır emisyonlu elektrikli araçlar satacağına dair garanti verdi. Bunun  pek çok sebebi var. Ancak Avrupa Birliği’nin bu yıla kadar araçları elektrikli hale getirme planı ve enerji arz sıkıntısı bu kararında en çok etkili sebeplerden başlıcaları.

ÜREtim

Bu doğrultuda firma İspanya’nın Valensiya kentinde yeni güneş enerji santralinin duyurusunu gerçekleştirdi. Burada yer alan Ford Almussafes araç üretim tesisinde firma 2.8 megavat gücünde fotovoltaik elektrik gücü sağlamak istiyor.

İlerleyen zamanlarda ise firma bu güç kaynağını kademeli olarak 2.2 megavat arttırmak istiyor. Çoğu araç üreticisi gibi Ford da elektrikli araçları için milyonlarca yatırım yapıyor. Ancak çevre dostu olduğunu kanıtlamak ve bu alanda daha temiz üretim tesisleri kurma için bu tür girişimlere öncelik veriyor.

Güneş Enerjili Yeni Üretim Tesisi Hakkında Detaylar

Bu yeni üretim tesisi 2022 yılının son ayında faaliyete geçti. Bu tesiste daha önceden de belirttiğimiz gibi güneş enerjisini elektriğe çeviren fotovoltaik süreçler kullanılmakta. Ford, bu tesisi güneş panelleri ile kaplamak için yer seçimine de dikkat etti. Burada verimli bir toprak yerine verimsiz bir arazi üzerine güneş panellerini yerleştirmeyi tercih etti.

Bu tesiste yıllık ortalama 1.400 İspanyol evini çalıştırmaya yetecek kadar güç sağlayan iki güneş paneli bölgesi yer alıyor. Bu santralin üretim hedefi yıllık yaklaşık 4.641 megavat/saat. Bu yaz sonuna kadar tesisten toplamda 3.762 megavat/saat üretim gerçekleşecek.

Üretim teisis

Ford’un asıl hedefi ise 2024 yılına kadar bu tesisten 10 megavat/saat güce ulaşmak. Ford Avrupa yetkilisi Stuart Southgate konuyla ilgili şunları söyledi:

“Şimdi, her zamankinden daha fazla, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini farkındayız. Tamamen elektrikli bir geleceğe ve Ford’daki üretim ayak izimizin tamamında karbon nötrlüğe doğru ilerlerken Valensiya da güneş enerji santrali gibi yeniliklere yapılan yatırımlar, kendi kendini besleyen yeni yenilenebilir enerji yaratıyor.”

Ford’un İspanya da yer alan bu fabrikasının odak noktası motor üretmek. Aynı zamanda montaj ve üst yapı işlerini de gerçekleştirecek. Burada Ford Explorer, Mustang, Everest ve Edge modellerinde kullanılan motorlar üretilmekte.

Bu tesisi firmanın Amerika dışındaki en büyük üretim tesisi. Ayrıca bu tesiste yıllık 500.000 adet araç üretim kapasitesi bulunmakta. İlerleyen yıllarda bu fabrikada elektrikli araç üretimi de gerçekleşecek.

Ford’un Güncel Fiyat Listesine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here