Resmi Gazete’de yayımlanan 3471 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına göre Elektrikli otomobillerde ÖTV oranları artırılmıştır. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki artış miktarı motor gücü baz alınarak hesaplandı ve 2 Şubat 2021 tarihli Gazete’de yayımlandı.

Elektrikli Otomobillerde ÖTV Oranları x3 x4 Kat Arttı

Resmi karar ile birlikte motor gücü 85 kW olan elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a yükseldi. Motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli araçların ÖTV oranı da yüzde 7’den 25’e çıktı.

Yeni kararla, motor gücü 120 kW’ı geçen elektrikli araçlarda ise yeni ÖTV oranı yüzde 60 olarak belirlendi. Bu gruptaki araçların eski ÖTV oranı ise yüzde 15’di. Yeni ÖTV oranlarının, özellikle motor gücü 120 kW’ı geçen lüks segment olarak adlandırılan elektrikli otomobillerin fiyatlarını daha çok etkilemesi bekleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı şu şekilde;

Elektrikli Otomobillerde ÖTV Oranları Artırıldı!

Elektrikli Otomobillerde, ÖTV vergilerindeki bu belirgin artışa ilişkin ODD Otomotiv Başkanı Ali Bilaloğlu “ÖTV oranlarındaki artış çevreci otomobillerin ülkemizde yaygınlaşma hızını olumsuz etkileyecek. Bu durum tüm paydaşları olumsuz etkilemekle beraber yapılacak potansiyel yatırımları, istihdamı menfi yönde etkileyecektir.” dedi.

ODD Elektrikli Otomobillerdeki ÖTV Artışı İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

“02 Şubat 2021 Tarihli ve 31383 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Mallara Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Oranları Hakkındaki Ekli Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3471) ile elektrikli otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarında artışlar olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.” Açıklamaları yapıldı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), “Türkiye otomotiv sektörüne uygulanan vergilendirme yapısının yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacının bir kere daha ortaya çıktığı görülmektedir.” dedi.

Türkiye’de 2020 yılında sadece 844 adet elektrikli otomobil satılmıştır ve elektrikli otomobillerin toplam otomobil iç pazarından aldığı pay ise yalnızca %0,1 oranındadır. Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren kara ile elektrikli otomobillerde uygulanan ÖTV oranlarındaki artışlar çevreci dostu araçların ülkemizde yaygınlaşmasını olumsuz yönde etkileyecektir. Tüm dünyada ve Türkiye’de otomotiv sektörü büyük bir değişim göstererek pazar benzinli ve dizel yakıtlı araçlardan hibrit ve elektrikli araçlara evrilmektedir. Bu kararın olumsuz sonuçlarından birkaçı; otomotiv pazarındaki üreticileri de olumsuz yönde etkilemekle beraber Türkiye’ye yapılacak potansiyel yatırımları ve istihdamı da olumsuz yönde etkileyecektir.

2.El Elektrikli Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here