Elektrikli araçlar, çevreyi koruma ve sürdürülebilir bir gelecek yaratma hedefleri doğrultusunda otomotiv endüstrisinde giderek daha fazla önem kazanıyor. 2024 yılında araç sahiplerinin karşılaşacağı en önemli konulardan biri ise elektrikli araç şarj ücretleridir. Bu içeriğimiz, elektrikli araçların şarj fiyatları üzerine ayrıntılı bilgiler sunulacak. Eğer siz de elektrikli araç şarj istasyonu ücretlerini merak ediyorsanız gelin içerimize geçelim.

Tüm elektrikli araç bataryaları aynı olmadığı gibi araçların batarya kapasiteleri de farklılık gösterir. Aracın bataryası ne kadar büyükse o kadar çok elektrik depolayabilir. Bu durumda elektrikli araç dolum ücretlerini arttırır. Sonuç olarak bataryayı şarj etmek için harcanan zaman ve maliyet araçtan araca farklılık gösterebilir. Elektrikli araçların şarj ücreti genel olarak iki farklı bakış açısıyla ele alınmalıdır. Birinci bakış açısı elektrikli araçların evde şarj edilmesinin maliyetinin ne kadar olduğunu ifade etmeye yarar. İkinci bakış açısı ise halka açık şarj istasyonlarında elektrikli araçların şarj fiyatının ne kadar olduğuyla ilgilidir.

Elektrikli Araçları Evde Şarj Etmenin Maliyeti

Elektrikli Araçların Şarj Maliyeti

Evde elektrikli araç şarj etmek, sürücüler için en pratik ve ekonomik seçeneklerden biri olarak öne çıkar. 2024 yılında evde elektrikli aracı şarj etmenin maliyeti, kullanılan elektrik tarifesi ve şarj için harcanan zaman aralığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Gece tarifesi gibi daha uygun fiyatlı zaman dilimlerinden faydalanmak, şarj maliyetlerini önemli ölçüde düşürebilir.

Halka Açık Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Maliyetleri

Halka açık elektrikli araç şarj istasyonları, elektrikli araç sahipleri için yolda şarj olanağı sunar. Bu istasyonlardaki şarj maliyetleri, genellikle evde şarj etmekten daha yüksek olabilir. Ancak 2024 itibarıyla hükümetlerin ve özel sektörün şarj altyapısına yaptığı yatırımların artmasıyla halka açık şarj maliyetlerinin daha rekabetçi hale gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda Trugo, ZES, Eşarj, VOLTRUN ve Tora Şarj tarifeleri aşağıdaki gibidir.

Trugo Şarj İstasyonları Fiyatları

elektrikili araç avantajları
görsel temsilidir.

Trugo Şarj, elektrikli araç kullanıcılarına hızlı ve kolay bir şarj deneyimi sunan yenilikçi bir hizmettir. Geniş bir şarj istasyonu ağı ile Türkiye’nin pek çok yerinde erişilebilirlik sağlayarak elektrikli araç sahiplerinin yaşamını kolaylaştırır. Trugo şarj tarifesi aşağıdaki gibi:

Trugo AC Soket Tarifesi

Birim  Fiyat
22 kW 5.95 TL

Trugo DC Soket Tarifesi

Birim  Fiyat
180 kW 7.99 TL
300 kW 7.99 TL

ZES Şarj İstasyonları Fiyatları

Elektrikli Araçların Şarj Maliyeti-zes

Çevreci ve yenilikçi yaklaşımlarıyla öne çıkan ZES (Zorlu Enerji Şarj), sürdürülebilir bir gelecek için elektrikli araç sahiplerine kesintisiz enerji sağlar. Ayrıca halka açık ağı misafir olarak kullanan kullanıcılar, TL/kWh olarak belirlenen halka açık ağ tarifesi üzerinden ücretlendirilir. Her işlem için öncelikle 750 TL tahsil edilir. İşlem sonlandığında gerçek tüketim üzerinden hesaplanan ücret, bu önceden alınan tutardan düşülür ve fark iade edilir. Bunun yanı sıra ZES şarj tarifesi aşağıdaki gibi:

ZES AC Soket Tarifesi

Tüketim  Fiyat / Birim
AC Tip 2 Soketler 6,50 TL/kWh

ZES DC Soket Tarifesi

Tüketim  Fiyat / Birim
60 kW DC CCS 8,00 TL/kWh
60 kW Üstü DC CCS 8,75 TL/kWh
CHAdeMO Soketler 8,75 TL/kWh

Eşarj Şarj İstasyonları Fiyatları

Eşarj Şarj İstasyonları eşarj

Eşarj, elektrikli araç sahiplerine yönelik kapsamlı bir şarj ağı sunan bir hizmettir. Türkiye genelinde konumlanmış çok sayıda şarj istasyonu ile kullanıcılarına hem hızlı hem de standart şarj seçenekleri sağlayarak elektrikli araçların her zaman ve her yerde kolayca şarj edilmesine olanak tanır. Ayrıca Eşarj üyelerine, tüm tarifeler üzerinden %5 indirim uygular. Eşarj şarj tarifesi aşağıdaki gibi:

Eşarj AC Soket Tarifesi

Tüketim  Fiyat / Birim
22 kVA’a kadar Tüm AC Soketler 7.48 TL/KWh

Eşarj DC Soket Tarifesi

Tüketim  Fiyat / Birim
60 kW’a kadar Tüm DC Soketler 8.98 TL/KWh
Diğer Tüm DC Soketler 9.48 TL/KWh

VOLTRUN Şarj İstasyonları Fiyatları

görsel temsilidir

VOLTRUN, elektrikli araç kullanıcılarına modern ve etkili bir şarj deneyimi sunan şarj istasyonu sağlayıcısıdır. Genişleyen şarj ağı ile Türkiye’nin çeşitli noktalarında erişilebilirlik sunarak elektrikli araç sahiplerinin günlük yaşamlarını kolaylaştırır. VOLTRUN şarj tarifesi aşağıdaki gibi:

Tüketim  Fiyat / Birim
AC20 (Konut Özel) 4,95 TL / kWh
AC22 6,75 TL / kWh
DC60-90kW 7,95 TL / kWh
DC100-200kW 8,25 TL / kWh

Tora Şarj İstasyonları Fiyatları

görsel temsilidir

Tora Şarj, elektrikli araç sahiplerine güvenilir ve kullanıcı dostu şarj çözümleri sağlayan bir hizmettir. Yüksek kaliteli şarj altyapısı ve müşteri odaklı hizmet anlayışıyla elektrikli araç kullanıcılarının ihtiyaçlarına yanıt vererek seyahatlerini daha konforlu hale getirir. Tora Şarj tarifesi aşağıdaki gibi:

Tüketim  Fiyat / Birim
AC Soket Tarifesi 6,45 TL/kWh
DC Soket Tarifesi 8,85 TL/kWh

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Elektrikli aracın evde şarj edilmesi durumunda şebekeden gelen elektrik sebebiyle fiyatlar değişiklik gösterebilir. Ancak halka açık elektrikli araç şarj istasyonunda aracınızı şarj edecekseniz hemen hesaplama formülünü söyleyelim. İlk olarak aracın sahip olduğu bataryanın kapasitesini (kWh) bilmelisiniz. Sonrasında batarya kapasitesi ile elektrikli şarj istasyonlarından tedarik ettiğiniz elektriğin maliyetini (TL/kWh) çarpabilirsiniz. Bu formülle elektrikli araç şarj maliyeti hesaplamayı kolayca yapıp aracınızın bataryasının kaç TL’ye dolacağını kendiniz bulabilirsiniz.

Sahibinden Elektrikli Araç İlanlarını Şimdi Keşfedin!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here