Elektrikli otomobil dünyasında en çok tartışılan konulardan biri de şarj kapasitesi. Bu konun, batarya ömründen sürüş performansına kadar birçok aksama doğrudan etkisi bulunuyor diyebiliriz. İçten yanmalı motorlara göre çok farklı bir çalışma prensibine sahip elektrikli araçlarda, şarj problemlerine mutlaka dikkat etmelisiniz. Hazırlıksız yakalandığınız bir durumda tüm seyahat planlarınız altüst olabilir. Bu yazımızda uzun süre çalışmayan elektrikli otomobillerde oluşabilecek sorunları sizin için mercek altına aldık. Konuyla ilgi tüm detayları burada bulabilirsiniz.

Elektrikli araç göstergesi düşük şarj seviyesi

Elektrikli araçlar da içten yanmalı motorlu araçlar gibi uzun süre çalışmayınca bazı problemler yaşayabilir. Bu problemlerden biri de aracın durduğu yerde şarjının bitmesi. Öncelikle bu problemin otomobilinizin marka ve modeline göre değişiklik gösterebileceğini hemen söyleyelim. Çünkü bazı elektrikli modellerde günler geçse bile şarj yüzdesinde bir düşüş yaşanmıyor. Ancak çoğu elektrikli otomobilin bu konuda problem yaşadığını söyleyebiliriz. Elektrikli araçlarda meydana gelen bu kronik şarj düşüşü “hayalet tüketim” olarak adlandırılıyor. Bunun nedeni araç kullanılmadığı zaman bile içindeki elektronik sistemler, bilgi ve eğlence sistemi, alarm sistemi, gösterge paneli ve batarya yönetim sistemi gibi teknolojik donanımlar enerji tüketebiliyor. Bu sistemler aracın kapalı olmasına rağmen çalışmaya devam ettiği için aracın bataryasından küçük miktarda enerji çekmeye devam ediyor.

elektrikli araba

Bu tüketim miktarı genellikle çok düşük olmasına rağmen, uzun süreler boyunca aracın kullanılmaması durumunda bataryanın şarj seviyesinde azalmaya yol açabilir. Örneğin, bir elektrikli araç birkaç hafta veya ay boyunca hiç kullanılmazsa, batarya seviyesinde fark edilir bir düşüş görebilirsiniz. Elektrikli araç sahiplerine batarya sağlığını korumak için şarj seviyesini %50 ile %80 arasında tutmaları tavsiye ediliyor. Bazı elektrikli araçlarda, bataryanın optimum şarj seviyesini korumak için tasarlanmış özellikler bulunuyor. Bu özellikler, aracın uzun süre kullanılmadığı durumlarda bile batarya sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

elektrikli araba

Bir Elektrikli Arabayı Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?

Bir elektrikli aracı şarj etme süresi, birkaç faktöre bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bu faktörler arasında aracın batarya kapasitesi, kullanılan şarj istasyonunun gücü ve aracın şarj altyapısı yer alıyor. Elektrikli aracın bataryası kapasitesi ne kadar büyükse, tamamen şarj olması o kadar uzun sürüyor. Standart ev prizleriyle yapılan şarjın tam bir dolumu neredeyse bir gün sürebiliyor. 22 kW’ye kadar güç sağlayabilen hızlandırılmış şarj istasyonları ise aracı birkaç saat içinde şarj edebilir. 50 kW ve üzeri güç sağlayan DC hızlı şarj istasyonları da aracın bataryasını 30 dakika ile 1 saat arasında, %80’e kadar şarj edebiliyor. Elektrikli otomobiller hakkında daha fazla bilgi öğrenmek isterseniz bir sonraki yazımıza göz atabilirsiniz.

Elektrikli Araba Evde Nasıl Şarj Edilir?

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here