Son yıllarda çevre dostu teknolojilerin yükselişi, otomotiv endüstrisinde önemli bir dönüşüme yol açtı. Bu dönüşümün öncülerinden biri de olan elektrikli araçların kullanımı ise giderek artmaya devam ediyor. Fosil yakıtlardan uzaklaşıp sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlerken, elektrikli araçlar sadece çevre dostu değil aynı zamanda ekonomik ve verimli bir alternatif oluyor.

Böylelikle Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülke elektrikli arabaların kullanımını yaygınlaştırmak için çeşitli girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Ancak, bu araçların günlük yaşantımıza tam anlamıyla entegre olabilmesi için şarj altyapısının erişilebilir ve kullanıcı dostu olması son derece önemli. Elektrikli şarj istasyonları yaygınlaşsa da araçları satın alan ya da satın almayı planlayan kullanıcıları, olası şarj edememe problemi tedirgin ediyor. Özellikle yakın çevresinde halihazırda bir şarj istasyonu bulunmayan kullanıcılar; “Elektrikli Arabamı Evde Nasıl Şarj Edebilirim?” diye merak ediyor. Bu yazıda, elektrikli araç sahiplerinin elektrikti arabalarını evlerinde nasıl şarj edebileceklerini anlattık. Öğrenmek için okumaya devam edin.

Elektrikli Aracımı Nasıl Şarj Edebilirim?

elektrikli araç şarj

Eğer elektrikli araca sahipseniz, elektriğin bulunduğu her noktada aracınızı kolaylıkla şarj etmeniz mümkün. Elektrikli şarj istasyonları şu an bir çok AVM, site ve benzinliklerde halihazırda konumlandırılmış durumda bulunuyor. Böylelikle iş çıkışı uğradığınız bir alışveriş merkezinde aracınızı çok rahatlıkla şarj etmeniz mümkün hale geliyor. Şehir içinde ve şehirler arası bölgelerde bulunan halka açık şarj istasyonları, elektrikli araç sahiplerine seyahatleri sırasında şarj olma imkanı sunar. Bu istasyonlarda genellikle hızlı şarj seçenekleri bulunur. Hızlı şarj istasyonları, aracınızı daha kısa sürede şarj etmenizi sağlar.

Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir Mi?

ev tipi elektrikli şarj

Evet, elektrikli araçlar evde şarj edilebilir. Evde şarj etme, elektrikli araç sahiplerinin araçlarını günlük yaşamları içinde pratik bir şekilde kullanabilmeleri için yaygın bir yöntemdir. Elektrikli aracınızı, her gece telefonunuzu, laptopunuzu şarj ettiğiniz gibi şarja takıp sabah bataryası dolu bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Şu an birçok elektrikli araç üreticisi, araçlarını satarken ücretsiz ev tipi şarj kurulumu dahi sunuyor.

Evdeki Prizden Elektrikli Araba Şarj Edilir Mi?

elektrikli-arac-sarj

Elektrikli aracınızı evde şarj etmek için özel bir ev şarj cihazı edinmelisiniz. Bu cihaz, aracınızı evin elektrik şebekesine bağlamak ve güvenli bir şekilde şarj etmek için aracınıza özel üretilir. Ev şarj cihazını kurmak için uygun bir konum belirlemelisiniz. Genellikle, aracınızı park ettiğiniz alanda veya garajınızda şarj cihazını monte etmek en uygunu olacaktır. Daha sonra şarj cihazınızı evinizde uygun olan prize veya elektrik şebekesine bağlayabilirsiniz. Fakat, ev prizlerde bulunan elektrik gücü, dışardaki şarj istasyonlarına kıyasla daha bir güçte olduğu için şarj süresi çok daha uzun olabiliyor.  Örneğin, evde 12 saatte şarj ettiğiniz aracınızı, dışarda bulunan şarj istasyonlarında 45 dakika gibi kısa bir sürede %80 doluluk oranına ulaştırabilirsiniz. Bunun nedeni ise evde bulunan elektrik gücünün ”ev tipi elektrik” olması. Elektrikli şarj istasyonlarında elektrik akımı daha yüksek olduğu için araçlar çok daha hızlı şarj oluyor.

Evde Elektrikli Araç Şarj Noktası Nasıl Kurabilirim?

Birçok elektrikli araç üreticisinin aynı zamanda şarj noktası kurulumu konusunda da destek sağladığından bahsetmiştik. Eğer satın aldığınız marka bu desteği sağlamıyorsa kurulum işlemi yapan birçok marka ve hizmet mevcut. Fakat, şarj noktalarının gerçekten profesyonel ve kalifiye bir ekip tarafından kurulması gerekiyor. Aksi takdirde yanlış elektrik akımı veya yanlış ürünler kullanıldığında aracınızın bataryasına zarar verebilir. Kurulum işlemi, sizin belirlediğiniz bir noktaya (duvar, garaj vb.) kurularak ve elektrik kaynağına bağlanarak yapılıyor. İşlemin kurulum süresi ise üç saat gibi kısa bir sürede tamamlanabiliyor.

evde elektrikli araç şarj

Elektrikli Araç Bataryaları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here