Ducati Moto-E Challenger adını verdiği Moto-E Dünya Kupasında kullanılacak olan tamamen elektrikli 2023 model motosikletini tanıttı.

Firma motosiklet hakkında ayrıca önemli teknik detaylar da paylaştı.

Ducati Moto-E Challenger Motosikletinin Ortaya Çıkışı

Firma 2019 yılında Moto GP’ye elektrikli bir seri lansması yapılan şampiyonada kullanılması planlanan özel makinenin üreticisi olan Energica ile bir anlaşma yapmıştı.

Yeni elektrikli yarış motosikletinin prototip versiyonunun kod adı V21L idi. Bu model ilk olarak geçtiğimiz yılın aralık ayında teste girmişti.

Ancak Ducati o zaman bataryası için daha önce hiç denenmemiş teknik çözümler içerdiğini söylediği teknik özellikleri paylaştı.

Ducati ayrıca Volkswagen grubundan özellikle Porshce ve Lamborghini’nin elektrikli araç uzmanlığından yararlandığını da söyledi.

V21L projesi başlangıçta bir yarış bisikleti olacaktı. Ancak Ducati bu düşünceden vazgeçme sebeplerini şu şekilde açıkladı:

“Gelecek için elektrikli motosikletlerin stratejik bir önemi var.”

Ducati CEO’su Claudio Domenicali ise şunları söyledi:

“Dünya karışık bir dönemden geçiyor. Çevresel sürdürülebilirlik, gezegeninin hassas dengesini korumak için tüm birey ve şirketlerin öncelikli olarak düşünmesi gereken bir konu.”

V21L projesi tamamen elektrikli bir motosiklet olacak. Bu projeyi Domenicali şöyle ifade ediyor:

“Geleceğimizi inşa edeceğimiz bir laboratuvar.”

Moto-E Challenger’ın Teknik Detayları

V21L’nin ağırlığı şu anda 225 kg’dan daha hafif. Bu Moto-E kategorisinin minimum gereksinimden 12 kg daha az bir ağırlık.

Güç aktarma organı 110 kw ve 139 nm torka sahip. Maksimum hızı ise 273 km/s. Tüm sistem 800V’da çalışıyor.

18.000 devirde dönen motorun ağırlığı ise sadece 12 kg. Bu motor Ducati tarafından özel olarak geliştirildi.

18 kwh’ye sahip olan bataryada ayrıca 1152 adet silindir biçiminde hücre bulunmakta. Bunun yanı sıra motosikletin arkasında 20 kw gücünde bir şarj soketi var.

Motosikletin invertörü 5 kg ağırlığında. Ayrıca bu motor elektrikli yarış arabasından esinlenerek geliştirilmiş.

Ducati Moto-E ChallengerMotosiklette ayrıca batarya ve motorun farklı sıcaklık ihtiyaçlarını karşılamak için çift devre gelişmiş bir sıvı soğutma sistemi var.

Ducati bu sayede bataryanın önceden soğutmaya gerek kalmadan şarj olabileceğini ve 45 dakikada şarjın %80’inin dolacağını söylüyor.

Motosikletin ön tarafında 3.7 kg ağırlığında alüminyum bir ön çerçeve var. Arka kısmında ise karbon fiberden yapılma bir salınım kolu yer alıyor.

Superleggera V4 motosikletten geliştirilen arka sistemle beraber önde ve arka tarafta Ohlins süspansiyonu bulunmakta. Ön tekerlekte 338.5 mm Brembo çift çelik fren diski yer alıyor. Arka tarafta ise 220 mm tek Brembo fren diski yer alıyor.

Takımların tercih etmeleri durumunda pedallı frene alternatif olarak sol gidonda bir arka fren kontrolünü de seçebilecekler.

Motosikletin Geliştirilmesi

Firmaya motosikletin geliştirilmesi esnasında Ducati Corse test ekibi yardımcı olmuş. Motosikletin diğer Ducati motosikletlerinden ayırt edilmesi için çok çaba harcanmış.Ducati Moto-E ChallengerDucati’nin AR-GE sorumlu Vincenzo De Silvio gelişme aşaması hakkında şunları söyledi:

“Bu alandaki en önemli zorluk bataryanın boyutu, ağırlığı ve şarj ağlarının kullanılması. Bu sorunlar sorun olmaya hâlâ devam ediyor.”

Firma ayrıca gelecekte hedefleri hakkında şu sözlere yer verdi:

“Bir sonraki hedefimizi teknoloji izin verir vermez sportif, hafif, heyecan verici ve tüm meraklıları tatmin edecek bir Ducati elektrikli aracının nasıl yaracağını göstermek.”

 

2. El Ducati Motosiklet Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here