Dacia Başarı Hikayesi: Hepsi 15 Yılda Gerçekleşti

0
1853
dacia-basarı-hikayesi
dacia-basarı-hikayesi

Dacia ile otomotiv endüstrisinde benzersiz bir hikaye;

2005’ten beri dünyada 6.4 milyon araç satıldı;

2019’da Avrupa’da% 3,8’lik pazar payı;

Dacia, otomotiv sektörünü 2005 yılından günümüze kadar, adeta dönüştürdü. Logan‘ın Avrupa’da lansmanından% 100 elektrikli Spring show arabasına kadar 15 yıllık gerçek bir başarı öyküsüne birlikte bakıyoruz.

Devrim Niteliğindeki Uygun Fiyatlı Modelin Doğuşu

uygun-model
uygun-model

1966 yılında Romanya’da kurulan otomobil üreticisi Dacia, her zaman Renault ile bağlantılı olmuştur. Sadece yerel pazarda bulunan ilk modeli Renault 8’di, Dacia 1100 olarak yeniden isimlendirildi ve Fransa’da üretilen parçalar kullanılarak bir araya getirildi. 1999 yılında Groupe Renault, Romen üreticiyi net bir vizyonla satın aldı. Dacia’nın uzmanlığını ve coğrafi durumunu geliştirmek için Doğu Avrupa pazarındaki en ucuz üç kutulu sedan o zamanlar yeniden yapılanmanın ortasındaydı. Bu anlamda, Groupe Renault’nun kuralları çiğneyerek ulaşmaya karar verdiği son derece iddialı bir hedefti.

Dacia ile Maliyete Göre Tasarım Yöntemi

maliyet-tasarım-modeli
maliyet-tasarım-modeli

Otomotiv sektöründe ilk kez “maliyete göre tasarım” yöntemi uygulanarak hedef maliyette tasarım tamamlandı. O zamanlar yenilikçi olan bu yöntem, geleneksel tasarım mantığını tersine çevirdi. Güvenilirlik ve güvenlikten ödün vermeden, maliyet optimizasyonu araç tasarımının her aşamasında bir zorunluluk haline geldi. Baştan sona, nihai satış fiyatı her teknik kısıtlamaya dahil edildi. Bu strateji kapsamında, başarısı kanıtlanmış ve amorti edilmiş Groupe Renault parçalarının ve teknolojilerinin kullanımı önemli bir değerdi. Tasarımdan konsepte ve ardından üretime kadar Dacia proje ekipleri bir start-up gibi, sıfırdan ve dar bir bütçeyle çalıştı!

2004 yılında tanıtılan Logan, tüm vaatlerini yerine getirdi. Rekor bir boyut / genişlik oranı ve rakipsiz bir perakende satış fiyatıyla temel araç olarak yerini aldı. Yeni arabayı uygun hale getirerek otomobil pazarında devrim yarattı. İkinci el bir otomobille karşılaştırılabilecek yeni bir satın alma fiyatı ile o kadar başarılı oldu ki, 2005’ten itibaren tüm Avrupa’da pazarlandı. Bu şekilde Dacia, yeni bir otomobil tüketme yöntemi için referans noktası oldu. İkonik bir model olan Dacia Logan, 2004 yılından bu yana toplam 1.8 milyon adet toplam satışla bugün hala pazarlanmaktadır.

Kazanan Dacia üçlüsü

dacia-kazanan-üçlü
dacia-kazanan-üçlü

Logan’ın başarısından güç alan Dacia, 2008 yılında ürün yelpazesini Sandero ve SUV versiyonu Sandero Stepway ile genişletti. Kompaktlığı geniş bir iç mekânla birleştiren bu sedan, her zorluğun üstesinden gelebilecek kadar çok yönlüdür. 2010 yılında Dacia Duster’ın piyasaya sürülmesiyle yeni bir devrim başladı. Artık en çok satan modellerden biri olan bu model, şimdiye kadar yalnızca en üst seviye modellerden oluşan SUV segmentini çok daha erişilebilir hale getirdi.

Dacia’nın kendi haline getirdiği değerlere sadık kalarak (rekor genişlik, basitlik, sağlamlık ve rakipsiz fiyat) uygulanması her iki yeni model de ticari bir başarıdır. Sandero (Sandero Stepway dahil) 2018’de en yüksek özel satışa sahip otomobildir ve piyasaya sürüldüğünden bu yana toplamda 2,1 milyon adet sayıldı. Son olarak,  2010’dan beri 1,6 milyon Duster satılmıştır.

Dacia, müşterilerinin temel ihtiyaçlarını basit, güvenilir ve sağlam arabalarla fazlalık olmadan karşılamaya devam ediyor. Menzilini 2007’de Logan MCV (istasyon vagonu), ardından 2012’de Lodgy (MPV) ve Dokker (MPV ve van) ile genişletti. Müşterilerinin coşkusu sayesinde marka,  aktif bir müşteri topluluğuna sahiptir. Dacia şu anda Avrupa’da özel satışlar açısından 5. Marka durumunda.  Bu hala gidilecek yol olduğunu gösteriyor!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here