Bir Garip Polo Hikayesi: Polo Harlequin hikayesi, Alman otomobil üreticisinin Birleşik Krallık’ta yeni Mark III Polo’yu tanıtmaya çalıştığı 1995 yılına dayanmaktadır. Bilmeyenler için Volkswagen Polo, Avrupa’da ve diğer birçok ülkede satılan çok sevilen VW Golf’ün küçük kardeşidir. “Polo Harlequin” zamanında viral olan ve bize bugün bile gıpta ile bakılan bir simgeyi veren bir pazarlama kampanyasının sonucuydu.

Polo Harlequin KökenleriBir Garip Polo Hikayesi: Polo Harlequin

Yaygın olarak çılgın bir dahi olarak kabul edilen Ferdinand Piech, 90’lı yıllarda VW markasının başındaydı. 1995 yılında o ve Alman otomobil üreticisi VW’deki üst düzey yöneticilerin, yeni Mk3 Polo’yu Birleşik Krallık’taki insanların zihninde güçlendirmeye yardımcı olacak bir pazarlama kampanyası bulmaları gerekiyordu. Piech ve ekibi, şirket arşivlerinin derinliklerine inmeye karar verdi ve 1960’lardan kalma, otomobili farklı renkte gövde panelleriyle gösteren eski bir VW Beetle reklamına rastladı. Garip bir şekilde, önceki model yıllarından değiştirilebilir parçaları göstermek için tasarlandı.

Piech ve ekibi, 1960’lardaki aynı fikri kullanarak, yeni Mark 3 Polo’yu benzer şekilde göstermek için bir kampanya tasarladı. Bu sefer sadece otomobilin mevcut olacağı çeşitli renk seçeneklerini göstermeyi amaçladılar. Farklı renkteki Polo’ların gövde panellerini değiştirerek, dahili olarak “Polo Harlequin” olarak adlandırdıkları şeye ulaştılar. “Harleguin” kelimesinin anlamı, kelimenin tam anlamıyla rengârenk anlamına gelmektedir. Aynı zamanda eski zamanlarda saray soytarılarına veya şakacılarına verilen isimdi. Genellikle dört ana rengi (yeşil, kırmızı, mavi ve sarı) kullanarak farklı desenlerde ilginç renkli giysiler giyerlerdi. Yani arabanın çizgi roman karakteriyle veya Margot Robbie’nin yer aldığı DC Universe filmleriyle hiçbir ilgisi yoktur.

Polo Harlequin: FandomBir Garip Polo Hikayesi: Polo Harlequin

Normal beyaz ve gri tonlarının yanı sıra standart Polo, Flash Red, Ginster Yellow, Fıstık Yeşili ve Chagall Blue olmak üzere dört renkte sunuldu. Harlequin için renk desenleri rastgele değildi. Elbette arabanın üzerinde akıllıca bir tasarım ve sanat vardı. Aracın orijinaline sadık olup olmadığını anlamak için tavan, C sütunları ve külbütör panelleri birbirine kaynak yapıldıkça aynı renkte olması kararlaştırıldı. Farklı renkteki kaputların altında 99hp 1.6 benzinli motor bulunurken, iç mekanda özel desenli koltuklar, renkli bir vites topuzu ve bir direksiyon simidi bulunuyordu. Beğendikleri bir kombinasyon bulduktan sonra Volkswagen, çeşitli otomobil gösterileri ve reklam malzemeleri için kullanılacak 20 Polo Harlequin örneğini yaptı.

Yurtdışında kampanya başlatıldığında, halk Polo Harlequin’in ne kadar ilginç ve ustaca olduğunu gördü ve otomobile karşı ilgisini arttırdı. Böylece insanlar, Polo Harlequin’i çok havalı buldular. Sadece sıradan Polo istemediler. Aynı zamanda otomobil fuarında gördükleri gibi bir Polo istediler. Bu nedenle, çok fazla müzakere ve Harlequin’e olan talebi ölçtükten sonra VW, onu sınırlı sayıda 1.000 örnekle üretime sokmaya karar verdi. İlk parti hızlıca satıldı ancak millet Volkswagen’den daha fazlasını istedi. Bu istek, 1996-98 yılları arasında şimdiye kadar yapılmış toplam 3.800 Polo Harlequin örneğine yol açan 2.800 örneğin daha geliştirilmesine yol açtı.

Birçok farklı ülke, ABD ve Kuzey Amerika ülkeleri gibi ülkeler asla küçük ve farklı Polo’ya sahip olamadı. Bir süre sonra Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Harlequin Golf’u üretmeyi düşündü. Bir süre sonra Golf’un Harlequin versiyonu bazı ülkelerde satışa sunuldu. Ancak bu otomobilden sınırlı sayıda üretildi. Böylece her ülkenin distribütörü, bu arabaya sahip olamadı. Sonuç olarak Volkswagen sadece araçlarının renk seçeneklerini tanıtmak isterken çok farklı ve kült olan bir araç tasarımını ortaya çıkardı.

Bir Garip Polo Hikayesi: Polo Harlequin, Türkiye’de Satılsa Ne Olurdu?

Polo Harlequin, Türkiye’de satılsaydı günümüzde binlerce adet orijinal olmayan Harlequin ilanlarına sahip olurduk. Çok fazla renkli araba sevmediğimiz ve renkli arabaların, fiyatlarının cep yaktığını düşündüğümüz zaman Polo Harlequin, Türkiye’de başarılı olamayabilirdi. Ancak Türkiye’de de oldukça sevilen, sıfır ve ikinci eline büyük rağbet olan Volkswagen Polo’nun Türkiye’deki en popüler renkleri; Beyaz, Siyah ve Kırmızı seçenekleridir. Ayrıca yeni nesil Polo modellerinin satışa çıkması ile karşımıza çıkan mor ve turuncu renkleri de en dikkat çeken modeller olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu modellerin en ufak hasarda bile boya kodlarının birbirine uyuşmayacağı, renklerin en büyük dezavantajlarından biridir. Sonuç olarak Volkswagen’in zamanında ortaya sunduğu tanıtım ve reklam çalışması, markanın çok farklı ve alışılmışın dışında bir otomobil modelini satışa sunmasına sebep olmuştur.

İkinci El Volkswagen Polo İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here