Benzinli Motorlarda Direkt Enjeksiyon Nedir? Nasıl Çalışır?

3
8344

Direkt Enjeksiyon

Direkt Benzin Enjeksiyon, benzini doğrudan yanma odasına gönderen bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Çok noktalı yakıt enjeksiyon (MFI) sistemi ile donatılmış bir motor gibi, her silindir için ayrı bir yakıt enjektörü bulunur. Çok noktalı yakıt enjeksiyonundan farkı, enjektör emme manifoldu yerine silindir kapağında bulunur. Bu şekilde yakıt, emme manifoltu yerine doğrudan yanma odasına enjekte edilir.

Yakıt, emme valflerini tamamen atlayarak silindirlere buhar olarak ulaşır. Emme sırasında herhangi bir zamanda enjekte edilebilir. Motor düşük yükte çalışıyorsa, bazı sıkıştırma zamanlama noktalarında yakıt enjekte edilmeyebilir. Piston üst ölü merkeze yaklaştıkça, hava / yakıt karışımı sıkıştırılır ve bir kıvılcımla ateşlenir. Patlayıcı hava-yakıt karışımı, pistonu aşağı doğru iten ısı ve basınç üretir. Egzoz zamanı ayarlanırken yanma sırasında oluşan egzoz gazları silindirden dışarı atılır.

Benzin enjektörlerinin silindir kapağında bulunması, yanmanın verimli olması için yüksek basınca ihtiyaç duyar. Çok noktalı enjeksiyon sistemlerinde 40-60 PSI basınçla çalışırken direkt enjeksiyonlu motorlarda bu basınç 2200 PSI’a ulaşabilir. Bu basınca karşılık olarak daha yüksek basınçta yakıt püskürtülmesi gerekir.

Direkt Benzin enjeksiyon sistemine sahip motorlarda, gaz kelebeği yoktur. Çünkü bu motorlar, common-rail sistemine sahip dizel motorlar gibi çalışır. ECU, enjektörlerin kontrolünü sağlayarak, verilecek olan yakıtı düzenler.

Direkt Benzin Enjeksiyonu Avantajları

Yakıtı direkt olarak yanma odasına vermek, verimliliği arttırır. Yani daha düşük yakıt tüketimi ile daha yüksek güç elde edilebilir. Ayrıca direkt enjeksiyon sistemine sahip motorlar, fakir yakıt karışımlarını tolare edebilecek şekilde çalışır. Çok noktalı yakıt enjeksiyon sistemine sahip araçlara göre %15-%20 oranında daha az yakıt tüketir.

Direkt Benzin Enjeksiyon Sisteminde Karşılaşılabilecek Sorunlar

Yakıtın direkt olarak yanma odasına püskürtülmesi, yakıt tasarrufu ve performans açısından iyi olsa da subaplarda kurumlanma oluşur. Zamanla oluşan kurum tabakası, subapların çalışma verimini düşürür. Aracın yakıt tüketimi artar. Gerekli ısıya ulaşıldığında kurumlar, motorun egzoz zamanlamasında atılır. Genel olarak kısa yolculuklarda kullanılan otomobillerde kurumlanma daha fazla olur. Motor kurumları atacak kadar ısınamaz. Bu durumda karbon birikimlerini temizlemek için kimyasal spreyler kullanılır. Spreylerin de işe yaramadığı durumda silindir kapağının sökülmesi gerekebilir.

 

2.El Otomobil İlanları

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here