6 Tekerlekli Formula 1 Aracı: Tyrrell P34

6 Tekerlekli Formula 1 Aracı: Tyrrell P34 oldukça sıradışı bir hikayeye sahip, yarış otomobillerinden biri olmaktadır. Ken Tyrell tarafından kurulan yarış organizasyonu , 1960’ların sonu ve 1970’lerin başında Formula 1’in güç merkezi olmuş ve başarılı derecelere girmeyi başarmıştır. Fakat 1975’ten itibaren Ferrari’nin araçlarının ve pilotlarının üstün başarısı, diğer yarışmacıları zor duruma sokmuştur. İlerleyen süreçte Tyrell’in baş tasarımcısı Derek Gardner’dan Ferrari’ye karşı potansiyel olarak baş edebilecek bir şey bulmasını istemiştir. Gardner, Lotus’ta çalıştığı zamanlar bir araca daha küçük çaplı ön lastikler takarak sürtünmeyi azaltma fikri üzerinde çalışmıştır. Gardner’ın Proje 34 için ürettiği ilk prototip, aslında önde alışılmadık derecede küçük 10 inçlik tekerleklere sahip dört tekerlekli bir arabadır.

6 Tekerlekli Formula 1 Aracı: Tyrrell P34Araç ilk başta alışılmadık dursa da ilerleyen süreçte Aerodinamik sürükleme, arabanın önüne bir ‘bluff nose’ takılarak azaltılmıştır. Fakat tasarımın çok büyük bir dezavantajı ortaya çıkmıştır. Küçük çaplı ön tekerlekler arkadan daha hızlı dönmekteydi ve sonuç olarak lastikler merkezkaç kuvveti nedeniyle tekerleklerden tam anlamıyla ayrılıyordu. İlerleyen günlerde ekip, bu sorunu aracın gövdesine bir ‘porthole’ ekleyerek çözüme kavuşmuştur.  Böylece sürücü, sürüş sırasında ön lastikler çok fazla genişlediği zaman sürücüler ayaklarını gazdan çekebilmekteydi.

Aracın Yarış Sonuçları6 Tekerlekli Formula 1 Aracı: Tyrrell P34

P34, 1976’da orta derecede başarılı bir ilk yarış sezonuna sahip olmuştur. Yılın ve aracın en iyi performansının gözüktüğü zirveler; İsveç Grand Prix’sini birinci ve ikinci olarak bitirmek olmuştur. Fakat üreticiler için 1977 sezonu, kısmen özel ön lastik üreticilerinin desteğinin olmamasından kaynaklanan bir hayal kırıklığı yaratmıştır. 1978’de ekip, geleneksel 4 tekerlekli bir otomobile dönüş yapmıştır. 6 Tekerlekli F1 Aracı: Tyrrell P34 yapısı ve özellikleri ile tarihte yerini almayı başarmıştır.

İkinci El Otomobil İlanları

İkinci El Modifiyeli Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here