2020 Toyota GR Yaris : Şaka Yapmaya Çok Müsait

0
8122

Toyota’nın yeni performans aracı olan GR Yaris, TOYOTA GAZOO Racing ile birlikte geliştirildi. Yaris ürün gamının en üstünde yer alan Yaris GR,  Toyota’nın WRC’deki partneri Tommi Mäkinen Racing’in tasarım ve mühendislik yeteneklerinden de faydalandı. GR Supra’nın ardından Toyota’nın ikinci global GR modeli olacak GR Yaris, yollara çıkmış durumda. Ülkemizde ise henüz satışı gerçekleşmedi.

Her açıdan performansa odaklanılan araç, 261 HP ve 360 Nm tork üreten üç silindirli 1.6 litrelik turbo motora sahip. Tamamen yeni platform ve motora sahip araçta, aynı zamanda yeni süspansiyonlar, aerodinamik tasarım ile yeni GR-FOUR isimli sürekli dört çeker sistem bulunuyor.

Tamamen yenilenmiş olan bu motor 1618cc hacme sahip. Bu nedenle ülkemizde vergi konusunda büyük sıkıntılar yaşayacağını söyleyebiliriz. 261 HP güç üreten bu motora ise altı ileri manuel bir şanzıman eşlik ediyor. Aracın otomatik seçeneği ise bulunmuyor.

GR Yaris Performansı İle Öne Çıkıyor

Alüminyum kaput, bagaj kapağı ve kapılara sahip olan araç 1,280 kg ağırlığıyla oldukça hafif diyebiliriz. 0-100 km/s hızlanmasını 5.5 saniyede tamamlayabilen GR Yaris’in maksimum hızı ise 230 km/s olarak sınırlanmış. Ayrıca araç yalnızca dört çeker sürüş sistemi ile satın alınabiliyor. Bu kadar hafif ve güçlü bir araç için oldukça mantıklı diyebiliriz. Ayrıca bu dört çeker sistemi ön/arka tork dağılımını tamamen öne veya tamamen arkaya aktarabiliyor.

Toyota ve Tommi Mäkinen Racing, GR Yaris’i geliştirirken kusursuz aerodinamik ve ağırlık dağılımı ile birlikte aracı mümkün olduğunca hafif tutmak üzerine çalışmış ve başarılı olmuş gibi görünüyor. Yaris GR, yapılan testlerin tamamında hem performans hem de sürüş keyfi açısından en üst puanları topladı.

Aracın yol tutuşu ve dengesinin bu kadar iyi olmasının sebepleri ise; daha alçak bir tavan çizgisi, motorun aracın merkezine yerleştirilmesi ve akünün bagaja konumlandırılması gibi detaylar diyebiliriz. Aracın tüm gövdesi ise karbon fiber polimerler ve alüminyum gibi hafif malzemelerden yapılmış.

GR Yaris iç
 

Ayrıca kullanıcılar daha fazla performans için opsiyonel olarak sunulacak Pist Paketi’ni de satın alabilecekler. Bu paketle birlikte ön ve arka aksta Torsen sınırlı kaydırmalı diferansiyel, performans odaklı süspansiyon ve 18 inç alaşım jantlar geliyor. GR Yaris aynı zamanda yeni Yaris WRC aracının homolog versiyonu olarak da öne çıkıyor. Aracın çeşitli modifikasyonlara uygun olacağını söylememiz ise yanlış olmayacaktır.

İkinci El Toyota İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here