Kahramanmaraş depremi sonrası otomotiv markaları da deprem bölgelerine yardım için elini taşın altına koyuyor. İlk günden bu yana bölgeye desteğini sürdüren Doğan Trend Otomotiv, elektrikli araçlarıyla afet bölgesine gitmeye hazırlanıyor. Bu doğrultuda şirket, MG markasının yeni elektrikli araçlarının lansmanını iptal ederek lansmanda kullanılacak olan araçları depremzedeler için kullanma kararı aldı. Bölgenin enerji ihtiyacına yardımcı olması amacıyla girişilen bu proje kapsamında MG elektrikli araçlar, aydınlatma ve ısıtmaya olan ihtiyacı karşılamaya yardımcı olacak.

aktarım kablosu

Araçtan Araca Şarj Fonksiyonu

Yeni elektrikli MG modellerinde araçtan araca şarj fonksiyonu olarak bilinen V2L (Vehicle to Load) teknolojisi bulunuyor. Bu sayede tıpkı bir mobil jeneratör gibi çalışarak deprem bölgesindeki enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabiliyor. Üstelik sistemin çalışma şekli oldukça basit. Elektrikli MG modellerinde, bir ucu otomobile bağlanabilen ve diğer ucunda üçlü priz bulunan özel bir kablo kullanılıyor. Böylece 70 kilowatt saat elektrik enerjisi sağlayabiliyor. V2L kablosunun takılması ile adeta jeneratöre dönüşen otomobiller, bir ailenin temel ihtiyaçlarını ortalama 1 ay süreyle karşılayabiliyor.

Avrupa’ya Giden Araçlar Türkiye’ye Yönlendirilecek

Yaşanan büyük felaket sonrası SAIC ve MG yetkililerinin, MG markasının Türkiye temsilcisi olan Doğan Trend Otomotiv yetkilileri ile iletişime geçtiği ifade edildi. Yapılan müzakereler sonucu, afet bölgesindeki temel elektrik ihtiyacını gidermek için harekete geçmesi yönünde karar alındı. Bunun üzerine, Avrupa ülkelerine doğru yola çıkan MG’nin yeni elektrikli modelleri, üst düzey yönetimin talimatı ile hızla Türkiye’ye gönderildi.

MG Avrupa, depremin ilk gününden bu yana elektrikli araçların ülkemize erken gönderimi ve özel V2L kablolarının Türkiye’ye acil ulaştırılması konusunda önemli bir çaba gösterdi. Araçların elektriği cihazlara verebilmesi için gerekli olan kablolar uçakla öncelikli olarak Türkiye’ye gönderildi. Bu çalışmalarla beraber Doğan Trend Otomotiv, ilk aşamada 20 adet elektrikli SUV’unu, mobil jeneratör olarak kullanılması için deprem bölgesine yola çıkarmaya hazırlanıyor. Daha fazla sayıda araç Türkiye`ye ulaştıkça ihtiyaç olan noktalara gönderilmeye devam edilecek.

şarj etme görseli

Ulaşımın Zor Olduğu Kasaba ve Köylere Enerji Sağlanacak

Bu araçlar, ulaşımın zor olduğu kasaba ve köyler başta olmak üzere bölgenin aydınlatma ve ısınma gibi temel ihtiyaçları için mobil jeneratör görevi üstlenecek. Elektrik enerjisinin istenilen her yere taşınabilmesini sağlayan V2L teknolojisi ile özel bir kabloyu araca takıp diğer ucundaki 3’lü priz ile 70 kilowatt saate kadar enerji sağlanabiliyor. 70 kilowatt saat enerji, normal şartlar altında bir ailenin evindeki temel enerji ihtiyaçlarını 1 ay boyunca rahatlıkla karşılayabiliyor. Sadece bir otomobilin gücüyle 3 çadır veya konteyner aynı zamanda ısıtılıp aydınlatılabiliyor. Aynı anda aktif çalışabilen 3 priz ile saatte 3,3 kilowatta kadar güç tüketen elektrikli cihazları her yerde çalıştırabilmek mümkün.

Elektrikli MG modelleri, enerji kesintisi yaşanan veya araçta barınmayı gerektiren zorlu durumlarda da aydınlatma, elektrikli ısıtıcı ve cep telefonu şarjı gibi temel ihtiyaçları karşılama konusunda avantaj sağlıyor. Tüm bu ihtiyaçlar, aralıksız olarak 2 gün boyunca aynı anda karşılanabiliyor. Modellerin tasarımında herhangi bir içten yanmalı motor kullanılmadığı için hem sessiz hem de egzoz gazı üretmeden çalışıyor. Böylece standart bir jeneratörden de ayrılmış oluyor. Bu sayede geceleri afet bölgesinde, ihtiyaç sahiplerinin gürültü ve zararlı egzoz gazı olmadan geceyi geçirebilmeleri mümkün olabilecek.

elektrikli arabayla telefon şarjı

Şarj İstasyonlarını Wallbox Temin Ediyor

Grubun temsil ettiği Wallbox markası, projede kullanılacak elektrikli otomobiller için şarj istasyonlarını temin etti. Ayrıca acil olarak elektrik bulunan yerlerin tespiti ve şarj istasyonunun kurulumu konusunda Aytemiz ile iş birliği yapılıyor. Diğer yandan elektrik bulunan bölgelerde araçları şarj edip elektrik olmayan ve ihtiyacın bulunduğu yerlere araçların transferini sağlamak için bölgeden bir destek ekibi oluşturuldu. Bu sayede operasyona destek olabilecek MG markalı otomobiller, kolayca afet bölgelerine ulaştırılacak.

İkinci El MG SUV

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here