Yakıt Tüketimini Azaltan Sürüş Teknikleri İçin İpuçları

0
5547

İşi uzmanına sorduk; motor yakıt tüketimi konusunda uzmanlaşmış mühendisler reçete gibi bir liste çıkardı. İşte daha az yakıt tüketmenin yolları…

Yakıt Tüketimini Azaltan Sürüş Teknikleri İçin İpuçları

Yakıt tüketimini miminumda tutarak yol alma fikri çok keyifli. Peki, yakıt tüketimini en azda tutmak için yapılması gerekenleri, bu konudaki sürüş tekniklerinin hepsini biliyor muyuz? Az yakmanın ipuçlarını listeledik…

Kalkış Hızını Azaltıp Daha Az Yakmak Mümkün!

Kalkış sırasındaki hızlanmanın yakıt tüketimine fazlaca zararı bulunduğunu bilmelisiniz. Ne kadar yüksek hızda kalkış yapar ve belirlenen hıza ulaşmak için ne kadar kısa bir süre harcarsanız, emin olun ki yakıt tüketiminiz en üst seviyede olacaktır. Duran araçların, kalkıştan sonra 20km hıza ulaşması için 5 saniyelik süreyi kullanması yakıt ekonomisi açısından önemli bir nokta. 20km’ye daha kısa sürede çıkarsanız yakıt tüketiminizde ciddi bir artış oluyor. Yani kalkışlarda acele etmeye gerek yok.

Sabit Hızı Koruyarak Motorun Az Yakmasını Sağlayabilirsiniz!

Seyir halinde sabit bir hıza sahip olmanız tüketim açısından oldukça faydalı. Ortalama 20 saniyede bir 75 ile 85 km hızlar arasında gezinmekle, 80km sabit hızda gitmek arasında %20 oranında ciddi bir yakıt tüketimi fazlalığı bulunuyor. Tabi trafiğin getirisi olan yavaşlama ve hızlanmalarla ilgili yapılabilecek çok fazla şey olmasa da mümkün olduğunca dikkat edilmesi gereken konulardan biri de bu.

Zırt Bırt Bi Gaz Bi Fren Olmaz!

Gaza basmak ve fren yapmak en önemli yakıt tüketimi sebebi. Sık sık gaz-fren yapıldığında yakıt tüketimi %20-25 oranında artış sağlıyor. Bunun yerine, tabi eğer mümkünse, motor freni yapmak daha sağlıklı. Trafiğin durumuna göre öngörülerde bulunup ayağı gazdan çekerek yavaşlamak hem daha güvenli hem de yakıt ekonomisi açısından da sağlıklı bir yaklaşım.

Klima Yakıt Tüketimini Arttırır mı?

Arttırır. Arttırır ama koşulları da incelemek gerekir. 70km ve üzerindeki hızlarda klima açtığınızda aracın yakıt tüketimi %10 daha fazla olur. Ama klima kullanmak yerine cam açarsanız da aracın aerodinamik yapısını bozacağınız için karşı yönden basınç uygulayan hava ve rüzgar araca direnç göstererek yakıt tüketiminin %20’lerde gezinmesine sebep olur. Bu nedenle siz siz olunca, sıcak havalarda özellikle de yüksek hızlarda gidiyorsanız klimanızı açmayı ihmal etmeyin.

Yüksek Hız Paranızı Alır!

Yakıt tüketimini arttıran en önemli etkenlerden biri de yüksek hızlardır. Aralarında çok fark yok gibi görünse de, 100km hızla gitmek ile 120km hızla gitmek arasında ciddi bir yakıt tüketimi sorunu oluşuyor. Aradaki 20km’lik farkı kapatabilmek için yakıt tüketiminin %20 artış sağlayacağını bilmelisiniz. Diğer taraftan, 100 ile 120km hız arasındaki süre farkı ise 2 dakika. Karar sizin, 2 dakika daha erken gideceğim diye %20 daha fazla yakıt tüketimine siz karar vereceksiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here