Şanzıman Türleri Nelerdir? Kaç Çeşit Vites Türü Vardır?

2
7541

Araç sürdüyseniz veya arabalar hakkında bir şeyler okuduysanız, bu terim ile karşılaşmısınızdır. Ama tam olarak ne anlama geliyor? Basitçe söylemek gerekirse, bir şanzıman veya vites kutusu, bir aracın motorundan / güç aktarımından üretilen gücü kontrol eden ve gerektiğinde tekerleklere ileten mekanik bir araçtır. Bu yazıda sizlere farklı şanzıman türleri hakkında genel bilgiler sunuyoruz.

Manuel Şanzıman

Şanzıman Türleri
Manuel Vites

Manuel şanzıman veya vites değiştirme ünitesi, vites değiştirmek için sürücünün müdahalesini gerektiren bir dişli kutusu türüdür. Sürücünün pedala basarak / bırakarak debriyajı devreye alması ve motordan tekerleklere giden torku düzenlemek için vites kolunu kullanarak uygun bir vites oranı seçmesi gerekir.

Geleneksel olarak, modern otomobiller, motor kapasitesine ve segmente bağlı olarak beş veya altı ileri manuel şanzımanlarla birlikte gelir. Bununla birlikte, önceki otomobiller üç veya dört vitesle gelirken, yedi vitesli araçlar da olmuştur.

Genellikle, manuel şanzıman belirli bir zamanda herhangi bir vites oranının seçilmesine izin verir, ancak sıralı bir manuel şanzıman yalnızca bir sonraki daha yüksek veya daha düşük orana geçişe izin verir. Vites kolu genellikle zemine monte edilir, ancak bazı arabalarda ayrıca bir sütun monteli veya konsola monteli (ön panelde) bir vites kolu bulunur.

Tork Konvertörlü Otomatik Şanzıman

Şanzıman Türleri

Şanzıman türleri listemizin ikinci sırasında otomatik şanzıman yer alıyor. Adından da anlaşılacağı gibi, kendiliğinden değişen bir şanzımandır. Yani sürücünün vitesleri manuel olarak değiştirmesine gerek yoktur. Bu durumda, bir tork konvertörü, çıkış dönüş hızı düşük olduğunda bile torku artırma yeteneğine sahiptir.

Tork çıkışını çoğaltma yeteneğine sahip olmayan normal sıvı bağlantısının aksine, bir tork konvertörü, yüksek tork çıkışı üretmek için yüksek kayma sırasında sürücü özelliklerini değiştiren bir statora sahiptir. Bir tork konvertörlü dişli kutusu, daha yüksek tork çıkışı üreten büyük kapasiteli motorlarda bulur. Bu iletimler daha iyi inşa edilmiştir ve arızaya daha az eğilimlidir.

CVT Otomatik

Kasnaklı şanzıman veya kademesiz şanzıman olarak da bilinen sürekli değişken şanzıman (CVT), sürekli bir vites oranı aralığında sorunsuz bir şekilde değişen otomatik bir şanzımandır. Bir CVT, neredeyse kesintisiz bir sürüş deneyimi sunmak için sürekli olarak değiştirilebilen sonsuz dişli oranlarına sahiptir.

Diğer otomatik şanzımanların aksine, bir CVT torka bağlı değildir ve gücü tekerleklere aktarmak için sonsuz dişli oranlarını kullanır. Sürekli değişken bir şanzıman, yapısında lastik kayışlarla birbirine bağlanan ve iki paralel aksa sarkan dört kasnak (koni) kullanır. Bu koniler yukarı veya aşağı hareket eder ve eksenler sonsuz oranlar oluşturmak için yaklaşır veya uzaklaşır.

Modern CVT’ler, sürücüye daha iyi kontrol sağlamak ve sorunsuz bir güç dağıtımı sağlamak için aksların ve kasnakların hareketini kontrol etmek için önceden tanımlanmış adımlarla gelir.

DCT Otomatik

Şanzıman Türleri

Bir DCT veya çift kavramalı şanzıman, bir dizi tek ve çift dişli oranı için iki ayrı kavrama kullanan bir otomatik şanzıman türüdür. Daha büyük olan dış debriyaj çift numaralı dişlileri çalıştırırken, daha küçük iç debriyaj tek numaralı dişlileri çalıştırır.

Bu alternatif dişlilerden herhangi biri (tek ve çift) herhangi bir viteste sürülürken, tekerleklere tork dağıtımını kesintiye uğratmadan seçilebildiğinden, DCT’ler en hızlı değişen araba şanzımanlarıdır. DCT’ler esas olarak iki tiptedir – ıslak çok plakalı kavramalar veya kuru tek plakalı kavramalar.

Soğutma için yağ kullanan ıslak kavramalı DCT, 350 Nm veya daha fazla yüksek tork çıkışı geliştiren motorlar için tasarlanmıştır. Kuru kavramalı DCT, 250 Nm’ye kadar daha düşük tork çıkışı üreten daha küçük motorlar için uygundur. Bununla birlikte, kuru debriyajlı DCT’ler, sıvı pompalama kaybı olmadığından yakıt açısından daha verimlidir.

AMT

Son olarak şanzıman türleri listemizde AMT hakkında bilgi vereceğiz. Basitçe söylemek gerekirse, bir AMT, otomatik vites değiştirme şanzımanı olarak da bilinen otomatikleştirilmiş bir manuel şanzımandır. Bu, otomatik olarak vites değiştiren hidrolik veya elektronik olarak kontrol edilen bir aktüatöre sahip bir manuel şanzımandan başka bir şey değildir. Vites geçişleri, gaz kelebeği girişine ve aracın hızına bağlıdır.

AMT’ler, geleneksel otomatik şanzımanlardan çok daha ekonomiktir. Bu şanzımanlar sürüş kolaylığı sağlamak için geliştirildi ve sürüş zevkine odaklanılmadı. Bununla birlikte, AMT’lerin bir avantajı, yakıt açısından verimli olmalarıdır.

2. El Otomatik Vitesli Araç İlanları İçin Tıklayın>>

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here