Rot – Balans ayarı nedir? Hangi Durumlarda Yaptırılır?

0
10707

Ön Takım Sorunları ve Rot Balans

Birçok kişi otomobillerini günlük olarak kullanmaktadır. Bulundukları şehirlere , bölgelere göre asfalt veya topraklı yollarda kullanılan araçların ön takımlarında zamanla bazı sorunlar oluşabiliyor. Bu yazımızda sizlere bu sorunlardan ve bu sorunların çözümünden sonra yapılması gereken  Rot – Balans işleminden bahsedeceğiz.

Ön Takım Sorunları

Günlük olarak kullanılan otomobiller, yol şartlarına da bağlı olarak ön takım da boşluklar oluşturabilir. Bu boşlukların temel sebebi, ön takımdaki parçaların birinde veya birkaçında sorun olmasıdır. Ön takımdaki parçalar çok önemlidir. Bozuk bir şekilde yola devam edilirse, tekerinizin yerinden çıkması muhtemeldir. Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider. Ancak Bu Rot – Balans Nedir?

Rot Balans Ayarı

Rot-balans ayarının bozuk olduğu; aracın yolda giderken fazla titremesinden veya aracın sağa sola çekmesinden anlaşılabilir. Araç sürücüsü aracın . Uzmanlar her 5 bin ila 10 bin km’de bir rot-balans ayarının kontrol edilmesi gerektiğini söylemektedirler. Eğer bir araç özellikle de çukurlu yollardan geçmişse rot-balans ayarının kontrol edilmesinde fayda vardır.

Rot Ayarı Nedir ?

Rot ayarı, tekerlekler arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasıdır. Bu durumda rot ayarı düzgün olan bir otomobilde tekerlekler arasında açı ve uzaklık farkı bulunmaz.

Eğer araçta rot ayarı bozukluğu varsa bu durumda araç yolda giderken sağa sola çekebilir ve hatta ileri derecede rot ayarı bozulmuş olan araçlar savrulabilirler de. Ayrıca rot ayarı bozuk olan araçların lastik dişleri yer ve lastk çok daha çabuk eskir. Dönüş esnasında tekerleklerden ses gelmeye başlar. Direksiyonun doğrultusu ile tekerleklerin doğrultusu arasında fark bulunması da rot ayarının bozukluğunun sonucudur.

Rot ayarı yapılmadan önce araç rot ayarının yapılacağı servise gidilir. İşin uzmanları tarafından her ihtimal düşünülerek araçtaki sıkıntının rot ayarından mı yoksa başka bir sebeple mi olduğu araştırılır. Rot ayarındaki bozukluk anlaşıldıktan sonra çeşitli sensörlerle araç tekerlekleri rot ayarı programlarının bulunduğu bilgisayarlara bağlanır. Bu bilgisayarlar rot ayarının bozukluğunun derecesini bildirirler. Sonrasında ise rot ayarı yapılmaya başlanır ve her iki tekerlek te birbirine paralel olduğunda rot ayarı tamamlanmış demektir.

Balans Ayarı Nedir?

Balans kelimesinin anlamı bildiğimiz gibi dengedir. Araçlardaki balans ayarı ise araç tekerleklerine eşit miktarda ağırlığın gitmesi demektir. Eğer araçta balans ayarı bozukluğu varsa bu durumda araç titremeye başlar. Özellikle de yüksek hızlara çıkıldığında bu titreme daha da belli olur. Bu titreme; eğer balans ayarı bozukluğu ön tekerleklerdeyse daha çok aracın ön kısmında, eğer balans ayarı bozukluğu arka tekerleklerdeyse daha çok aracın arka kısmında görülür.

Balans ayarının yapılması için öncelikle aracın bütün tekerlekleri sökülür ve balans ayarının yapılacağı yerlere bu tekerlekler yerleştirilir. Ardından mutlaka jantların ve lastik basıncının normal olup olmadığına bakılır. Eğer herhangi bir bozukluk varsa önce bu hasarlar giderilir. Ardından bu cihazlarda tekerlekler döndürülür. Tekerlekler dönerken cihazın bağlı bulunduğu bilgisayar balans ayarının bozukluğunun derecesini bildirir. Ustalar da tekerleklerin gerekli yerlerine uygun kurşun ağırlıklar koyarak balans ayarını tamamlarlar. Bu tür balans ayarına dinamik balans ayarı denir. Balans ayarı yapmanın bir diğer yolu ise tekerlekleri sökmeden bir makine sayesinde yapılır. lastiklere yanaşan makine lastikleri çevirir. gerekli kurşun ağırlıklar koyulur. Ayar tamamlanmış olur.

Uzun Yola Çıkarken Aracınızda Kontrol Etmeniz Gerekenler>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here