Patinaj ne demek merak edenler için TDK patinajı şu şekilde tanımlıyor; “yolun kaygan olması dolayısıyla tekerleklerin dönmesine rağmen taşıtın ilerleyememesi”. Ayrıca patinaj yapmak kelimesi “tekerleğin, tutunma eksikliği sebebiyle ilerlemeksizin aynı noktada dönmesi” şeklinde de açıklanır. Peki patinaj nedir ve nasıl yapılır?

Araçların patinaj yapmasına sebep olabilecek bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hava koşullarından kaynaklı olarak ıslak, buzlu, çamurlu veya kaygan zeminler
  • Sürücünün araç kullanmaya yeni başlamasından kaynaklı acemiliği
  • Sürücünün kasıtlı olarak kuru zeminde patinaj yapması

“Kasıtlı olarak patinaj yapmak için ayak debriyaj pedalındayken motor devrini 4 bin civarına çıkaracak şekilde gaza yüklenip ardından debriyaj pedalını hızlı bir şekilde bırakmak gerekir.” 

Patinaj Yapmanın Arabaya Verdiği Zararlar

patinaj
Kasıtlı olarak patinaj yapmak bazı araç sürücülerinin hobileri arasında yer alıyor. Fakat ortaya çıkan koku ve bu sert manevra sonrası, patinaj arabaya zarar verir mi
sorusu da akılları kurcalıyor. Patinaj yapmak, araca hem gözle görünen hem de görünmeyen düzeyde pek çok zarar verebilir. Patinaj esnasında tekerleğin aynı zemine sürekli sürtünmesinden kaynaklı olarak daha fazla ısı ve hasar ortaya çıkar. Tekerlekte oluşan hasar eriyen yüzeyin ortaya çıkardığı kokudan dahi anlaşılabilir. Bu tekerleklerinizin ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Diğer yandan arabanın baskı balatası da patinaj yüzünden zarara uğrar. Bunun sebebi ise debriyajın sert kullanımıdır. Eğer motorunuzun ömrünü ani yüklenmeler sebebiyle kısaltmak istemiyorsanız kasıtlı olarak patinaj yapmaktan kaçınmalısınız. İlerleyen süreçlerde arabanın yakıt tüketimini de zamanla arttıracaktır.

Ne Gibi Önlemler Alınabilir

Patinaj, kasıtlı olarak yapılmıyorsa bu durumu engellemek veya azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir. Yüksek virajlı ya da zeminin kaygan olduğu anlaşılan zeminlerde yüksek hız yapılmamalıdır. Özellikle zeminin ıslak olduğu yağışı mevsimlerde doğru lastik seçilmelidir. Hava koşullarına göre önlem alınmasının yanı sıra düzenli fren bakımı yapmak da alınabilecek önlemler arasındadır.

patinaj

ASR NEDİR?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here