Otomobil Ses Sistemleri

Araç içi sistemler, özellikler eğlence sistemleri zaman içerisinde büyük değişimlere uğradı. Motorola’nın ticari açıdan başarılı ilk araba radyosu olan Model 5T71’i tanıttığı 1930’dan bu yana uzun bir yol kat etti. Geçtiğimiz 80 yıldan fazla bir süredir, araç sesi, tek hoparlörlü temel AM radyo alıcısından, karmaşık elektronik sistemlere dönüştü. Günümüzde pek çok sistem, bir dizi ses kaynağından müzik çalabilir hale geldi. Radyo, CD, iPod gibi taşınabilir müzik çalarlar, USB flash sürücüler, SD kartlar, Bluetooth ses ve sabit disk sürücüleri günlük otomobil ses sistemleri için ana madde haline geldi.

otomobil ses sistemleri

Ses Sistemleri Hangi Bölümlerden Oluşur?

Son yıllarda, otomobil üreticileri orijinal ekipman üreticisi (OEM) sistemleriyle sistemlerini hızlandırdı ve geliştirdi. Ancak ne kadar karmaşık olursa olsun, her araç ses sistemi üç ana bileşenden oluşur. İlki, tüm sistemi kontrol eden ve ses sinyalini üreten radyo veya “ana birimdir”. İkincisi, ses sinyalinin gücünü artıran bir amplifikatördür. Böylece üçüncü bileşen olan ve sesi yeniden üreten hoparlörleri çalıştırabilir.

Ana Ünite

Üst düzey bir ev ses sistemi, çeşitli kablolarla bağlanan ayrı elektronik bileşenler kullanır. Bir araçta yer önemli olduğu için, otomobil üreticileri bu bileşenlerin mümkün olduğunca çoğunu tek bir cihaza sığdırmak zorundadır. Bu da ana üniteyi oluşturur. Bu nedenle, ana ünite birden fazla görevi yerine getirir, ancak iki ana işlevi, bir araçtaki genel sistem sesini ve çeşitli ses kaynaklarını kontrol etmektir.

Ana ünite, iPod gibi medya oynatıcıları kontrol etmek veya stereo sisteme bağlı bir USB flash sürücünün içeriğinde gezinmek için de kullanılabilir. Bluetooth sesli ana üniteler, uyumlu bir cep telefonundan kablosuz olarak aktarılan müziği de çalabilir.

Sistemin sesini kontrol etmenin yanı sıra, ana üniteler genellikle sesi dinleyicinin zevkine göre uyarlamak için bas ve tiz gibi temel ton kontrolleri içerir. Birçok ses sistemi, hareket halindeki bir araçtaki ortam gürültüsüne bağlı olarak sesi otomatik olarak ayarlayan sinyal işleme içerir.

otomobil ses ana ünite

Amplifikatör

Araba stereo sistemleri, ses sinyallerinin gücünü artırmak için bir amplifikatöre sahip olmalıdır. Böylece hoparlörleri hareket ettirecek ve ses oluşturacak kadar güçlü olur. Amplifikasyon, bir ön amplifikatör ve bir güç amplifikatörü tarafından yürütülen iki aşamalı bir süreçtir.

Preamp genellikle kafa ünitesinin içine yerleştirilir. Bir radyo, CD çalar veya başka bir ses kaynağından veri alır ve güç amplifikatörü için hazırlar. Bu işlem, ses sinyalinin biraz yükseltilmesini içerir, bu da onu güç amplifikatörünün girişiyle uyumlu hale getirir ve bir araçtaki diğer elektronik cihazlardan yayılan gürültüye karşı dirençli olmasını sağlar. Güç amplifikatörü daha sonra ön amplifikatörün düşük seviyeli sinyalini alır ve hoparlörleri hareket ettirip ses oluşturabilmesi için önemli ölçüde güçlendirir.

araç hoparlörleri

Hoparlörler

Hoparlörler, güçlendirilmiş bir elektrik sinyalini alır ve bunu, ses oluşturmak için hoparlör konisini ileri geri hareket ettiren mekanik enerjiye dönüştürür. Ses, esasen havadaki titreşimlerdir ve bu titreşimleri bir hoparlör konisi oluşturur. En temel otomotiv hoparlörleri, tüm frekans aralığını kapsayacak şekilde “tam kapsamlı” olarak tasarlanmıştır. Woofer’lar ve subwoofer’lar, yalnızca düşük frekanslı bas sesleri yeniden üretmek için tasarlanmış büyük hoparlörlerdir. Birçok araba ses sisteminde, iki yönlü bir hoparlör oluşturmak için farklı boyutlarda iki hoparlör bir çerçeve üzerinde birleştirilir. Bu, iki ayrı sürücüden tam kapsamlı bir hoparlör oluşturur.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here