MTV nedir,  hangi araçlar için MTV alınır gibi soruların yanıtları için detaylı bir araştırma yaptık.  MTV ne zaman ödeniyor ya da MTV nereye ödeniyor gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. En çok merak edilen sorulardan biri de MTV nasıl hesaplanıyor konusu. İşte MTV hesaplama hakkında detaylı yanıtlar…

MTV Hesaplama

MTV ÜCRETLERİ

MTV hesaplamasının nasıl yapıldığı konusu pek çok araç sahibi için önemli. Zira, son zamlarla herkes, MTV’nin neye göre hesaplandığını, kim tarafından hesaplandığını merak ediyor. Elbette MTV borcu nasıl ödenir, ödenmezse ne olur gibi sorular da var akıllarda. İşe MTV nedir ile başlayalım.

MTV Nedir?

Motorlu taşıtlar için belirlenen bir vergi türüdür. MTV açılımı, Motorlu Taşıtlar Vergisidir. Aracın yaşı, sebep olduğu karbon salınımı, koltuk sayısı gibi veriler MTV hesaplama da etki eder.

Hangi Araçlar İçin MTV Alınır?

MTV 2022 fiyatları belli oldu!

Motorlu Taşıtlar Vergisi ya da kısa adıyla MTV. Otomobil, motosiklet, kamyonet, pickup, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, tır, deniz taşıtı, uçak gibi tüm motorlu taşıtlar için verilir. MTV hesaplaması yapılırken söz konusu motorlu taşıtın boyutu, motor özelliği göz önüne alınır.  

MTV Ne Zaman Ödeniyor?

Bir motorlu taşıtın Trafik Sicil Kaydı başladıktan sonra MTV’ye tabi olur. Trafik Sicil Kaydı silindikten sonra da MTV ödemesi alınmaz. Örneğin Hurda Yasa kapsamında 16 yaşından büyük aracını hurdalığa teslim edenler için MTV süreci sona erer. Zira, araç sicil kaydı kapanır.

MTV taksitle ödenir. 2 taksit halinde yapılan ödemenin ilki her yılın Ocak ayında ikincisi de Temmuz ayında yapılır. İlk taksiti 01 Ocak- 31 Ocak tarihleri arasında ödenir. MTV ikinci taksiti ise 01 Temmuz- 31 Temmuz arasında ödenir.

GİB: 

MTV nereye ödenir ? Gelir İdaresi Başkanlığına ait resmi web sayfası üzerinden TC kimlik numaranız ve e-Devlet bilgilerinizle MTV taksit ödemesi yapabilirsiniz.

İnternet Bankacılığı:

İnternet bankacılığı hizmetini kullanarak bankalar aracılığıyla MTV borcu ödeyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ilgili bankanın internet şubesi üzerinden plaka ile sorgulama yapmak ve borcunuzu 3 taksit ya da 9 taksit ile ödemek.

Bankalar:

Anlaşmalı bankaların size yakın bir şubesine giderek MTV taksiti ödemesi isteyebilirsiniz. MTV yatırılan bankalar listesine de yine Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca banka şubelerine sorarak da MTV taksiti yatırmak için yetkili olup olmadıklarını sorabilirsiniz.

Gecikme Zammı Uygulanıyor mu?

MTV için de diğer vergiler için olduğu gibi gecikme zammı uygulanıyor.

MTV Borç Sorgulama Nasıl Yapılıyor?

MTV ÜCRETLERİ 2022

Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Burada karşınıza çıkacak modüle, aracınızın plakasını, tescil tarihini ve TC kimlik numaranızı girmeniz gerekiyor.

İnternet Bankacılığı:

İnternet bankacılığını kullanarak araç plakası ile MTV sorgulama yapabilirsiniz.

Banka Şubeleri:

Banka şubesine giderek plaka ve TC kimlik numaranızla MTV borcunuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

MTV Borcu Kredi kartına Taksitle Ödenir mi?

BDDK yani Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu prosedürüne göre vergi ödemesi kredi kartına taksitle yapılabilir. Kaç taksit olacağı ise banka ile ilgilidir denilebilir. Öncelikle tüm bankalar kredi kartına 3 taksitle MTV alırlar. Burada faiz alamazlar. Ancak ilgili faiz oranını kabul ederseniz kredi kartına 9 taksitle MTV borcu ödeyebilirsiniz.

MTV Ödemezsem Ne Olur?

Motorlu Taşıtlar Vergisini ödememe durumunda cezai işlem uygulanır. Buna göre önce mektupla uyarıda bulunulur. Ardından MTV cezası MTV borcuna eklenir. Hala ödenmiyorsa Maliye Bakanlığının MTV borcunu haciz yoluyla alma hakkı bulunuyor.  

MTV Nasıl Hesaplanıyor?

Gelir İdaresi Bakanlığı kısa adıyla GİB ve Maliye Bakanlığı ortak çalışır. Her yıl MTV hesaplama rakamları belirleniyor. Buna göre aracın tescil tarihi yani trafiğe çıkış tarihi, motor silindir hacmi yani emisyon oranı, aracın yaşı ve aracın tipi dikkate alınır.

Elektrikli Araçlar MTV Öder mi?

MTV hesaplama ya da ödememek için aracın kullandığı yakıt türü etkili değildir. Başka bir deyişle aracınız benzinli, dizel, LPG’li ya da elektrikli olsa da belirlenen oranda MTV ödersiniz. Ancak yakıt türü MTV oranına etki eder. Hatta motor ve yakıt türü MTV hesaplamasına etki eden önemli bir faktördür.

Elektrikli Araçlar Ne Kadar MTV öder?

Elektrikli mtv ücretleri 2022

Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen elektrikli araçların ödeyeceği vergi tutarına ilişkin oranlar şöyle:

*Elektrikli araçlar, aşağıdaki listedeki rakamların %25 oranında MTV öderler.

300cc-1600cc Motor Hacmi Olan Araçların Ödeyeceği MTV

  • 70 bin 625 Bin TL’yi aşmayan 1-3 yaş arası araçlar 1313 TL MTV öder.
  • 70 bin 625 Bin ile 123 bin 750TL’yi aşmayan 1443 TL MTV öder.
  • 123 bin 750 Bin TL’yi aşan araçların MTV borcu ise toplam 1576TL’dir.

1601cc-1800cc Motor Hacmi Olan Araçların Ödeyeceği MTV

  • Fiyatı 177bin TL’yi aşmayan 1-3 yaş arası araçlar 4.445 TL.
  • Fiyatı 177bin TL’yi aşanlarda 4.851 TL.

Elektrikli Araçlar Neden Daha Az MTV Öder?

MTV’nin temel amacı, atmosfere salınan karbon gazı oranına göre vergilendirme yapmaktır. Böylece toplu taşımaya özendirmek hedeflenir. Bu nedenle de MTV hesaplamasına etki eden en önemli faktör motor cc oranı yani motor silindir hacmi ve yakıt türüdür. Elektrikli ve hibrit araçların karbon salınımı benzinli ve dizel araçların karbon gazı salınımına göre çok az olduğundan ve çevreyi çok daha az kirlettiklerinden vergi oranları da düşüktür.

Kamyonet mi Panelvan mı  MTV Ödemesinde Avantajlı?

Kamyonet ya da panelvan sahipleri bu konuda önemli bir ikilem yaşıyor. Aslında sorunun yanıtı basit, birinde hız sınırı ve köprü geçme avantajı diğerinde de MTV avantajı söz konusu. Ama önce ne kamyonettir ne panelvandır onu açıklayalım. Eğer aracın arka kısmında yolcu oturacak koltuk varsa bu araç, panelvan olarak kabul edilir. Arka kısımda sadece yükleme alanı varsa ve yolcu oturacak koltuk yoksa kamyonet olarak kabul edilir. Eğer aracınız panelvan ise kamyonete göre daha fazla MTV ödüyorsunuz. Ancak oto yol hız sınırı 110km’ye çıkıyor. Eğer aracınız kamyonetse panelvan araca göre daha az MTV ödüyorsunuz. Ancak oto yol hız sınırı 95km’ye oluyor.

MTV Borcu Olan Araç Satılır mı?

Eğer aracınızın mTV borcu varsa noterde satış işlemi yapılırken ortaya çıkar. Siz, MTV borcunu ödemeden de satış işlemi gerçekleşmez. Yani MTV borcu olan aracı satamazsınız.

TRİNK SAT

1 YORUM

  1. 2005 model fiat Doblo 4+1 koltuklu 1.9 ticari
    Ruhsatta
    Kamyonet
    Hususi
    Yük nakli yazıyor
    Koltuklar ruhsata işli
    Keşan vergi dairesinde jtd gözüküyor ama araç jtd değil bu konuda ne yapmam gerekir
    Ocak 6 aylık 592 TL.MTV ödedim

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here