Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Olmak İster misiniz?

1
9391

Geçtiğimiz aylarda yeni yasa* kapsamında artık sıfır araç ve ikinci el araç satışı yapan galerilerde bu konuda eğitim personel çalıştırılmasının zorunlu olacağından bahsetmiştik. Zira, yeni yasa kapsamında oto galerilere epey bir yükümlülük ve sorumluluk düşüyor. İkinci el araçlar için garanti sunmak, araç hakkında detaylı bilgiyi araç bilgi kartlarıyla paylaşmak ve bu konuda bilgi personel çalıştırmak gibi.

Kısa bir süre içinde artık oto galerilerde ikinci el ve sıfır araçları tanıtan ve satışını gerçekleştiren personelin Bakanlık tarafından belirlenen çerçevede eğitimlerle elde edilen sertifikalarının olması gerekecek. Peki, söz konusu eğitimler neler ve bu alanda profesyonel olarak çalışmak için hangi sertifikayı almak gerekiyor. İşte detaylar…

Öncelikle MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4) ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) mesleki yeterlilik belgelerini almak gerekli. 

Peki, oto galerilerde satış danışmanı olmak için aranan şartlar arasındaki söz konusu sertifika için hangi eğitimler veriliyor?

Genel bir tanımla; işçi sağlığı ve iş güvenliği dersleri, iş makineleri alım-satım işlemleri eğitimleri, karayolu taşımacılığı araçları alım-satım işlemleri dersleri ile satış öncesi ve satış sonrası dersleri veriliyor. 

Oto Galerilerde Satış Görevlileri İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Ne Zaman Başladı? 

Yasa gereği 13 Mayıs 2018 tarihi itibariyle yetki belgesi zorunluluğu dönemi başladı. 13 Ağustos 2019 tarihine kadar motorlu taşıtlar satışı yapan kurumların çalışanlarının söz konusu yetki belgesini almış olması gerekiyor.

KAYNES Başvuruları

KAYNES kurumu, MYK tarafından Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4) ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) mesleki yeterlilik belgelerini vermek üzere yetkilendirildi. Kurum, Türkiye’nin 81 ilinde sınav ve belgelendirme süreçleri sunuyor. KAYNES Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı sınav ve belgelendirme ücret tarifesini de paylaşıyoruz:

Sınav ve Belgelendirme Ücret Tarifesi: 

17UY0298-4/00 Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4)

#

Ulusal Yeterlilik Birimi

Birim Sınav Ücreti

1

17UY0298-4/A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite

100

2

17UY0298-4/B1 İş Makineleri Alım – Satım İşlemleri

450

3

17UY0298-4/B2 Karayolu Taşımacılığı Araçları Alım – Satım İşlemleri

450

4

17UY0298-4/B3 Satış Öncesi ve Satış Sonrası Hizmetler

450

Yeterlilik Toplam Sınav Ücreti: 550,00 TL

 

17UY0299-5/00 Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5)

#

Ulusal Yeterlilik Birimi

Birim Sınav Ücreti

1

17UY0299-5/A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite

100

2

17UY0299-5/A2 Motorlu Kara Taşıtı Alım Satım İşlemleri

500

3

17UY0299-5/B1 Satış Öncesi ve Satış Sonrası Hizmetler

500

Yeterlilik Toplam Sınav Ücreti: 600,00 TL

 

 KAYNES Nedir?

TÜRKAK tarafından AB-0102-P Akreditasyon Numarası ile akredite edilmiş olan KAYNES LTD. ŞTİ., MYK Yönetim Kurulu kararı ile; 17UY0299-5/00 Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) mesleklerinde sınav ve belgelendirme yapmak üzere YB-065 kodu ile yetkilendirilmiştir.

 Belge Zorunluluğu ve İkinci El Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik

Yönetmelik kapsamında gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendileri, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az biri, şubelerde ise şube müdürü ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4) ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları gerektiği belirtilmiştir.

İlgili ulusal yeterliliklerin içeriğinde zorunlu birimlerin yanı sıra seçmeli birimler de bulunmakta olup belge zorunluluğu aranan kişilerin hangi seçmeli birimlere sahip olması gerektiği ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması gereken asgari personel sayısı Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca belirlenecektir.

İlgili Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde öngörülen idari para cezası Bakanlığın talebi üzerine yetkili idarelerce uygulanacaktır. İkinci el kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik konusunda detaylı bilgi Remi Gazete’nin ilgili bandındadır. 

İlgili yönetmelik hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayınız!

*Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleme amacı taşıyan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” 13.02.2018 tarihli 30331 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here