Mazot Pompası Eleman Arızası | Aracınız sıcakken zor mu çalışıyor?

0
5360

Ülkemizde dizel otomobiller 1980’lerden itibaren popüler olarak kullanılıyor. Dizel otomobiller ilk olarak mekanik bir pompaya sahip düz dizel olarak kullanıldı. Düz dizel araçlar performans olarak çok geri kalmış araçlardır. Sonrasında çıkan turbo dizel teknolojisi yakıt verimliliğini ciddi olarak arttırdı. Dizel araçlar üzerine çalışmalar devam edildi. Turbo dizel teknolojisinden sonra, elektrikli gaz pedalına sahip yarı common rail adı verilen pompalar çıktı. Verimlilik biraz daha arttı. Son olarak da günümüzde kullanılan common rail sisteme sahip dizel motorlar kullanılmaktadır. İlk dizel motorlarla kıyaslandığında çok büyük bir yol katedildiği görülmektedir. Tabi mazot pompaları özellikle de geçiş dönemindekiler arıza çıkarabiliyor. Bu yazımızda sizlere mazot pompası eleman arızası hakkında konuşacağız.

eleman arızası

Mazot Pompası Elemanı Nedir?

Genelde ülkemiz sanayilerinde bu şekilde telafuz edilmektedir. Aslında gerçek ismi “Diesel eleman arızasıPump Rotor” dir. Aracın mazot pompası içerisinde bulunan önemli bir parçadır. Pompa elemanı olarak söylenen rotor. Yanma odasına gönderilen mazotu ayarlar. Bu parçanın çizilmesi veya eskimesi sonucu arıza oluşur.

Eleman Arızası Nedir?

Genelde yarı common-rail ( elektronik gaz pedalı – mekanik pompa) sisteme sahip araçlarda karşılaşılabilen arızalardan birisidir. Araç soğukken çok güzel bir şekilde çalışır. Kullanılabilir. Ancak belirli bir süre kullandıktan sonra yani motor ısındıktan sonra aracı stop ettirdiğinizde motor soğuyana kadar araç normal şartlarda çalıştırılamaz. Bazı araçlar vurdurularak çalışabiliyor. Pek önerilen bir yöntem değildir. Arıza çok ilerlemişse araç çalışır vaziyetteyken rölanti devrinde sabit durmaz stop eder. Yapılması gereken işlem dizel servisine gidip pompayı söktürmektir.

Eleman Arızası Nasıl Çözülür?

Aracın mazot pompası sökülür eleman denilen rotor çıkartılır. Yenisi alınıp takılabilir. Aynı zamanda pompa elemanlarını kaplata da bilirsiniz. Kaplanma işlemi güzel bir şekilde yaptırıldığı takdirde sizi çözüme kavuşturacaktır. Tabiki yeni alınan parça kadar randımanlı olmaz.

Eleman Arızası Onarım Maliyeti

eleman arızası

Bu arıza için belirli bir fiyat verilmez. Çünkü eleman söküldüğünde incelenip kaplama kurtarıp kurtarmayacağına bakılması gerekir. Eleman kaplama işlemi yerine göre 80-250₺ arasındadır. Ancak kaplama kurtarmıyorsa eleman almanız gerekir. Pompa elemanları dolar kuruyla geldiği için fiyatları bir hayli yüksektir. Tabiki bu noktada aracınızın marka modeli de çok önemlidir. İşçilik fiyatları da araçtan araca değişebileceği gibi 400-2000₺ arasındadır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here