Araçlarda lastik kontrolü oldukça önemli bir konudur. Çünkü lastikler, aracınızın yol ile tek bağlantı noktasıdır. Lastikler; aracın yol tutuşu, fren mesafesi, sürüş performansı ve konforu üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Araçlar için doğru lastiği seçmek kadar lastikleri düzenli aralıklarla kontrol etmek de sürüş güvenliği için kritik öneme sahiptir. Bu süreçte araç sahiplerinin yapabileceği bazı ana kontrollerde mevcut. Ayrıca ek olarak araç muayenelerini, rot-balans gibi düzenli kontrolleri aksatmamak da önemlidir.

lastik kontrolü

Araç Sahiplerinin Yapabileceği Düzenli Lastik Kontrolleri

Araç sahibi tarafından düzenli olarak lastik hava basıncı ve diş derinliği kontrol edilmelidir. Aynı zamanda en temel ve basit bir yöntem olarak lastiğin dışarıdan hasarlı olup olmadığını da takip edebilmelidir. Düzenli kontrollerin yanı sıra lastik performansında da bir anormallik fark edildiğinde ilk olarak bu faktörler göz önünde tutulmalıdır. Eğer ki lastik hava basıncı ve diş derinliği önerilere uygunsa, görünür bir hasar yoksa ve hâlâ bir sorun yaşanıyorsa en yakın lastik profesyonellerince kontrol edilmelidir. Ayrıca sadece lastik kontrolü yapılmamalı, bunun yanında mevsime uygun lastiklerde araca monte edilmelidir. Bu kontrollerin düzenli olarak yapılması sürüş güvenliği sağlar ve kaza riskini azaltmaya yardımcı olur. Aracın ilerlemesini sağlamasının yanında lastik, araç dengesini sağlar. Bu açıdan da oldukça önemli bir işleve sahipti. Bu sayeden daha güvenli bir sürüş deneyiminin anahtarı böylece sağlanmış olur.

Lastik Hava Basıncı Kontrolü

Lastik hava basıncı, lastiğin performansı üzerindeki önemli etkenlerden biridir. Çeşitli kimyasal reaksiyonlar ve ısı gibi etkenlerden dolayı yavaş yavaş da olsa lastik hava basıncı sürekli olarak azalır. Bu sebeple ilk kontrol edilmesi gereken adımların başında yer alır. Ayrıca lastik hava basıncının yanlış olması güvenlik açısından bir risk oluşturur. Tabi bunun yanında lastik ömrünü de kısaltır. Çünkü yüksek ya da düşük lastik basıncı, lastiklerin düzensiz aşınmasına neden olur. Yakıt verimliliği üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir. Ayrıca uzun süre kullanılmamış lastiklerin de basınç değerlerinin düşebileceğini unutmamak gerekir.

Lastik Hava Basıncı Ne Sıklıkla Kontrol Edilmelidir?

Lastik basıncı, en az ayda bir kez kontrol edilmelidir. Aynı zamanda hava değişimlerinde ve uzun yolculuklardan önce de lastik hava basınç kontrolü yapılmalıdır. Kontrol esnasında lastiğin sırtlarını da incelemekte fayda vardır. Ayrıca aracı hareket ettirmeden önce aracın etrafında bir kez dolaşmak ve lastiklerine bakmak da daha sağlıklı bir sürüş sağlar. Son olarak, mevsim geçişlerinde de kontrol etmekte fayda vardır.

lastik kontrolü

Oto Lastik Hava Basıncı Ne Olmalı?

Lastik hava basıncı, zeminde ekstrem bir durum olmadığı sürece önerilen değerde kalmalıdır. Ayrıca lastik hava basıncı araçtan araca da değişir. Otomobil üreticileri tarafından önerilen lastik basıncı, araç kılavuzlarında belirtilir. Bununla birlikte araçta genel olarak şoför kapısı bölgesinde yer alan metal etiketlerde de bu değerler yazılır.

Hava Basıncı Kontrolü Lastikler Soğukken mi Yapılır?

Yukarıdaki bilgilere ek olarak aracın hava basıncı kontrolünün ne zaman yapıldığı da önemdir. Tavsiye edilen hava basıncı değerleri, lastiklerin soğuk olduğu zamandır. Kontroller yapılırken araç soğuk olmalı çünkü ısınan bir araçta basınç yüksek çıkabilir. Bundan sebepten dolayı lastik hava basıncı kontrolü, lastikler kullanılıp ısınmadan önce yapılmalıdır.

Lastiğin Havası Az Olsa Ne Olur?

Lastiğin havası az ise birçok soruna yol açabilir. En temel olarak lastiklere daha fazla yük binebilir. Bu durumda lastiklerin daha hızlı çatlamasına, aşınmasına neden olabilir. Araç sahiplerini maddi zararlara sokmasının yanında olası kazaları ve çarpmaları tetikleyebilir.

lastik diş derinliği

Lastik Diş Derinliği

Lastik performansı üzerinde etkili olan temel faktörlerden bir diğeri de lastik diş derinliğidir. Oto lastikler için minimum yasal diş derinliği 1,6 mm olarak belirtilmiştir. Bununla beraber; lastik üreticilerin çoğu, özellikle de karlı ve ıslak zeminde kullanılacak lastiklerin 3-4 mm diş derinliğine ulaştığında değiştirilmesi önermektedir. Bu sebeple özellikle kışın kar lastiği seçimine dikkat edilmelidir. Özellikle yoğun kış şartlarında aracınıza uygun diş derinliğine sahip bir lastik araç sahiplerini güvende tutacaktır.

Diş Derinliği Nasıl Ölçülür?

Alanında uzman kişiler tarafından ölçümlenmesinin yanında, araç sahipleri de basit bir yöntemle diş derinliğini ölçebilir. 1 TL yahut 50 kuruş ile bu ölçümü yapmak mümkün. Bunun sebebi ise bu iki bozuk paranın dış kısmındaki halkaların 4 mm civarında olmasıdır. Basit bir şekilde bozuk para lastik dişlerinin arasına yerleştirilir. Ardından bozuk para sayesinde lastiğin aşınma oranı aşağı yukarı anlaşılır.

Görsel Hasar Kontrolü

En kolay anlaşılan hasarlardan biri lastiğin görselinde meydana gelen deformasyonlardır. Lastikler üzerinde görsel olarak herhangi bir hasar, çatlama, çıkıntı bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca lastik üzerinde gömülü herhangi bir nesne olup olmadığına da bakılmalıdır. Bu gibi bir durum tespit edildiğinde profesyonellerden yardım alınmalıdır.

lastiklerin araç performansına etkisi

Lastik Kontrolleri Araç Performansını Nasıl Etkiler?

Bu kontroller aracı oldukça etkilemekte çünkü aracın gidebilmesini sağlayan ve yerle temas eden tek noktasıdır. Sürüş deneyiminin iyi ve sağlıklı olabilmesi için bu kontrol vaktinde ve doğru yapılmalıdır. Lastik kontrolü yapılmayan bir araçta örneğin, hiza sorunu yaşanabilir. Bu sorun aracın bir tarafa daha çok eğim yapmasına sebebiyet verebilir. Tabi bu da olası kazalara davetiye çıkarabilir. Yani lastik kontrolleri temelde aracın performansını etkiler. Bu etkiler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Araç çekişi
  • Fren mesafesi
  • Yakıt tasarrufu
  • Araç yol tutuşu
  • Aracın dengesini

Lastiklerin Ömrü Ne Kadardır?

Genel olarak lastiklerin ömrü her ne kadar değişse de üretildiği seneden itibaren 8-10 yıl arasındadır. Devamlı kontrol edilmiş lastiklerin ömürleri daha uzun olmaktadır. Eğer araç sahipleri gerekli kontrolü yapmaz ise lastiğin ömrü de kısalmaktadır. İyi kullanılmış bir lastiği yaklaşık 5-7 sene kullanmak da mümkün. Tabi lastikleri düzenli olarak alanında uzman kişilere göstererek ilgili güvenlik bilgilerini almakta da fayda vardır.

Arabam Garaj

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here