İkonik jant tasarımı kullanan araba markaları ürettikleri otomobillerde kullandıkları sıra dışı jant tasarımları ile döneme damga vurmuşlardı.

Tasarım performans konfor ve daha birçok kriterin yanında arabanın karakteri konusunda tamamlayıcı bir etken olan Jantlar da, damga vurmuş otomobilleri hatırlarken hafızamızın bir yerlerinde ben de buradayım cümlesinin yankılanmasına neden oluyor.

Peki hafızalarımızda yer alan bu jant tasarımlarını gördüğümüzde hangi modele ait olduğunu tahmin edebilir misiniz. Pekala test etmeye ne dersiniz? İşte karşınızda jant tasarımı ile unutulmayan modeller.

Porsche 911

jant tasarımı

Fuchsfelge AG tekerlek teknolojisinin uzun vadeli gelişiminde en önemli isimlerden biridir. Beş kollu jantlar için geliştirilen ve Porsche ile bir üretim otomobilde satılan ilk tek parça dövme alüminyum jant ilk set 1960’ların ortalarında Porsche 911S’de yayınlandı.

Porsche 911 de kullanılan jantın tasarım özeti ve amacı zamanın tipik çelik jantlarından üç kilogram daha hafif olarak üretilmesiydi. 4.5-inç jantlar da fren soğutmanın yanı sıra ivmeye yardımcı olmak için azaltılmış kitleye de yardımcı oldu.

Orijinal görsel tasarım farklıydı ve beş yapraklı yonca stili ile ortaya çıkan Ferdinand Porsche Jr idi. Stil, Design 90 stili ile değiştirilmeden önce 1980’lerde çok popüler oldu. Yine de, satış sonrası kopyaları her zaman mevcut olmuştur. Ancak taklitler her zaman aslını yüceltmiştir.

Alpina

jant tasarımı

1970’lerde yapılan araştırmalar Alpina’nın bir tekerleğin orta göbeğinde beş tekerlekten somun tasarımı kullanmasının kuvvetlerin dışarıdan içeriye dağılımı için en uygun şey olduğunu gösterdi.

Alpina’dan Burkhard Bovensiepen, somun başına tekerlekte beş somunun ona istenilen gücü vereceğini düşündü. Matematikte 4×5=20 eder. Bu yüzden 20 türbin çizgi tarzı tekerlek ortaya çıktı. Göz alıcı tasarım üzerinde yoğunlaşan Alpina ürettiği modellerde genellikle 20 kollu jantı kullanıyor.

Subaru Impreza

jant tasarımı

Otomotiv ikonografisi panteonunda, Gold BBS’li Bir Dünya Rallisi Mavi Subaru İmpreza belki de akıllarda en çok kalmış jant tasarımı olan model.

Colin McRae dönemi Dünya Ralli Şampiyonası Impreza 1990’lardan bu yana, altın BBS jantları ile Dünya da tanınan ve dikkat çeken bir model olmuştur. Modern Subaru modelleri tasarımlarda farklı desenler kullanıyor ancak BBS bunları yapıyorsa rengi altın rengindeyse bir STI veya WRX için doğru jant tercihi olacağını bilmek gerekir.

McLaren 600LT

jant tasarımı

McLaren 600LT’yi soğuk olmayan bir pist arabası olarak tanımladık. Tekerlekler aracılığıyla, kelimenin tam anlamıyla çok şık görünen bu jant tasarımı demek istiyoruz çünkü, hafif ve ince kollu tekerlek tasarımı sayesinde, devasa delikli karbon seramik frenlerin ve alüminyum kaliperlerinin tamamını görebilirsiniz.

BMW M4 GTS

Bu iki tonlu alaşım jantlar tasarım konusunda unutulmaz bir yerde yer alıyor. Özellikle rengi ile imprezayı andırması taklit gibi görünse de çok farklı iki tasarım olduğunu görebiliyoruz. BMW 20-inç arka ve 19-inç ön gümüş jantlar ile M4 GTS için bakır aksan ile birbirini tamamlayıcı malzemeler kullanmış.

Sadece 700 tane üretilen bu jantlar Rekabet Paketi seçeneği ile bir M4’Te normal fiyatının iki katına satılıyor. Yani sadece bir fabrika arabasının en havalı ve unutulmaz tekerleklerinden biri değil, aynı zamanda inanılmaz derecede nadirdirler.

Porsche Taycan Turbo S

Otomobil üreticileri ilk elektrikli arabalarını ürettiklerinde, tasarım olarak en tepeye çıkma eğiliminde olurlar. Porsche bu tuzaktan kaçındı, ancak Taycan Turbo S modeline gittiğinizde göze çarpan tekerlekler gözlemleyebilirsiniz.

İki tonlu 21″ Mission E Design Wheels siyah ve gümüş, açık ve orijinal Porsche Mission E konseptin tasarımı otomobilin disklerini büyük ölçüde açık etmesiyle biliniyor. Tek renkli aeroblade jantlarda bir seçenek olabilir, ancak o zaman insanların janta uzaktan baktığı zaman model tahmin edebileceği bir durumda olmaz. Kısaca disk rengi ile jant renginin farklı olması Tayvan Turbo S modelinde kullanılan jant tasarımını özel kılıyor.

Dodge Viper

1990’ların başındaki bir Dodge Viper’ı ortalama bir spor arabadan ayırt etmeye yardımcı olacak bir sürü görsel ve işitsel ipucu var. En önemli ipuçları, kapıların önündeki boşluklar ve 8.0 litrelik V10 motorunun korkunç sesidir. Ancak, dünyada birinci nesil Dodge Viper’ı tek başına fark edecek ön önemli noktalardan biri de 3 koldan oluşan jant tasarımı olmuştur. Bu jant tasarımını araba dışında görseniz hatırlar mıydınız?

Rimac C_Two

Vahşi doğada rimac C_Two görme şansı çok düşüktür. Eğer bu inanılmaz elektrikli hiper arabalardan birini görürseniz, ilk tepki muhtemelen “Bu da ne böyle?” olacaktır. Gördüğünüzde dikkatinizi çeken ilk şey muhtemelen jantlar ve karbon fiber disk kapaklarının görünümü olacak. Tekerlekler aerodinamik için karbon fiber ile kaplıdır. Pirelli ile birlikte tasarlanan lastikler otomobilin yan tarafındaki hava akışını düzeltmek için tasarlanmıştır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here