Hurdalar Yoldan Çekilince Ekonomi Canlanır mı?

0
5416

Hurda Yasası ekonomiyi nasıl etkiler, Hurda Teşviki araç satışlarını arttırır mı, Hurda Yasasının sonuçları nasıl olacak ve daha fazlası…

Bildiğiniz üzere yaklaşık 5 aydır Hurda Yasası konusunu konuşuyoruz. 2018 Hurda Yasası çıkacak mı, yeni Hurda Yasasının kapsamı ne, Hurda Yasası iyi mi oldu kötü mü oldu derken konuya pek çok farklı açıdan baktık. Peki, Hurda Yasa kapsamında otomotiv sektörü canlanabilir mi?

Hurdalar Yoldan Çekilince Ekonomi Canlanır mı?

Türkiye otomotiv ekonomisi demişken, kendimizi küçümsemeyelim. Evet, yerli bir markamız henüz yok ama hem tüketim açısından hem de üretim açısından Avrupa’Nın en büyük alanlarından biriyiz. Genç ve çalışan nüfusunu oldukça geniş bir tabana yayılan Türkiye, yeni otomobil satın alma konusunda doymak bilmeyen bir dev gibi. Ayrıca hem Avrupalı hem de Uzak Doğulu pek çok markanın Türkiye’de otomobil fabrikası var. Ticari kategorisini saymıyoruz bile. Ancak son bir kaç yıldır üst üste gelen OTV, MTV zamları, köprü ve yol geçiş ücretleri, yükselen Dolar ve Euro kuru, yakıta zamlar ve diğerleri hepimizi yeni bir araba almaktan biraz soğuttu. ODD verilerine göre Türkiye otomotiv pazar payı geçmiş yıllara göre küçüldü. Peki, bu duruma hurdalar mı çözüm olacak?

Hurda teşviki ile hurdaların toplanması pek çok kişi için yeni bir araba alma konusunda sağlam bir motivasyon yaratabilir. Elbette, ekonomiyi kurtaracak düzeyde değil ama gözle görülür düzeyde olumlu bir sonuç elde edilebilir. ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu da bu yönde oldukça olumlu açıklamalar yapmış. “Yapılan uygulamanın ülkemiz araç parkı yaş ortalamalarını düşürebilecek şekilde 2019 ve sonrasında sürdürülebilir olması bir çok yönden kamu yararına olacak” demiş. OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise yasanın 50 bin adetlik bir satış katkısı olabilir ön görüsünde bulunuyor. 

Hurda Teşvikinin Olumlu Yanları Neler?

Öncelikle yetersiz araç parkımızın olduğu net ve çok ortada bir gerçek. Rakamlarla konuşursak;

Türkiye’de binek ve ticari olmak üzere toplam 17 milyon küsür araç var. Bunun 12 buçuk milyonu otomobil. Otomobillerin de 4,5 milyonunun yaşı 16’nın üstünde. Ticari araçların ise bin adetlik bir rakam 16 yaş üstünde. Yani 5-6 milyon araç trafikten ve araç parkından eksilecek. Peki, yerlerine yenileri gelmeyecek mi?

Hurda araçlar, eski teknoloji ve eski motor demek. Eski motor, çevreye daha fazla zarar vermek ve daha fazla yakıt tüketmek anlamına geliyor. Ayrıca eski teknolojiler, kaza yapmaya daha fazla müsait olabiliyor. Üst seviye güvenlik donanımları ve sürüş destek programları yok. Pek çoğunun kliması ve egzozu da halk sağlığı için önemli ölçüde tehlike demek. Böyle düşünülünce evet, hurdalar çekilince yerlerine yenileri gelecek ama tam olarak aynı şey değil. 

Hurda Teşviki Yasasının Detayları

Daha önce Hurda Teşviki konusunda pek çok haber yaptık ama hatırlayalım:

18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile konu duyuruldu. Buna göre matrahı 46 bin TL’yi aşmayanlara 10 bin TL indirim sunulacak. 46 bin – 80 bin arası araç alanlara ise 8 bin TL indirim sağlanacak. 80 bin Tl üzerinde bir otomobil alanlara ise 3 bin Tl indirim sağlanacak. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here