Arabanın hararet yapması, özellikle uzun yolculuğa çıkan sürücüler için ciddi bir endişe kaynağı. Motorun aşırı ısınması sonucu ortaya çıkan bu durum, aracın performansını olumsuz etkileyebiliyor. Bunun yanı sıra zamanında müdahale edilmediği takdirde ciddi arızalara da yol açabiliyor. Siz de araba hararet yaparsa ne yapmanız gerektiğini öğrenerek hem aracınızın güvenliğini sağlayabilir hem de pahalı tamirat gerektirecek durumların önüne geçebilirsiniz. Araba hararet yapınca ne yapılır gelin adımlar halinde inceleyelim.

Hararet Nedir? Öğrenmek için Tıklayın!

araçta hararet göstergesi

Aracım Hararet Yaparsa Ne Yapmalıyım?

Araba hararet yaparsa ne yapılır sorusunun yanıtı, karşılaşılan arızaya göre değişiklik gösterebiliyor. Eğer aracınız hararet yaparsa sırasıyla şu adımları takip edebilirsiniz:

Aracınızı Güvenli Bir Yere Çekin

Hararet durumunda ilk olarak aracınızı güvenli, mümkünse de gölge ve serin bir yere çekmelisiniz. Ayrıca kontak anahtarını kapalı konuma getirmeyi de unutmamalısınız. Bu konudaki en yaygın korkulardan biri “hararet yapan araba stop edilir mi?”. Evet, hararet durumunda motorun daha fazla ısınmasını önlemek adına aracı çalışır durumda bırakmamalısınız.

Motorun Soğumasını Bekleyin

Motor kaputunu açmadan önce mutlaka beklemeniz gerekiyor. Bu süreçte aşırı ısınan motor ve soğutma sistemi sebebiyle cildinizde yanıklar oluşabilir. Ayrıca kaputu açarken dikkatli olmanızda ve buhar çıkışına karşı hazırlıklı olmanızda fayda var.

dumanlar içerisindeki araba

Soğutma Sıvısını Kontrol Edin

Motorun soğuması için yeterli süre bekledikten sonra ilk olarak soğutma sıvısının seviyesini kontrol edebilirsiniz. Hararet sorunu aracın ısınması sebebiyle ortaya çıktığı için soğutma sıvısının aşırı azalması  Ebu duruma yol açmış olabilir. Eğer sıvı seviyesi olması gerekenden düşükse ve sisteminde sızıntı yoksa uygun ürün ile ekleme yapabilirsiniz. Ancak radyatör kapağını açarken de dikkatli olmanız önemli. Hararet sebebiyle sistemde hala basınç olabilir.

Sızıntıları Kontrol Edin

Araç hararet yapınca ne yapılır diye merak edenlerin atlamaması gereken en önemli konu da sızıntı. Kaput kontrolü yaparken soğutma sisteminde herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol etmeniz bu aşamada oldukça önemli. Hortumlar, radyatör ve bağlantı noktalarını gözden geçirerek olası sızıntıları tespit etmeye çalışabilirsiniz.

Termostatı Kontrol Edin

Hararet durumunda araçta bakabileceğiniz bir diğer nokta da termostat. Böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız aracınızın termostatı arızalanmış ve açılmıyor olabilir. Bu da soğutma sıvısının motor bloğundan radyatöre doğru dolaşımını engelleyebilir.

Fanları Kontrol Edin

Bu adıma kadar gelip görünür bir problemle karşılaşmadıysanız aracın fanlarını kontrol edebilirsiniz. Motorun sıcaklık yönetiminde önemli yardımcılardan biri olan fanlar çalışmadığında hararete sebep olabiliyor.

Yardım Çağırın

Araba hararet yaparsa ne yapılmalı sorusuna verilebilecek en doğru cevap elbette yardım çağırmak. Eğer sıcak bir günde, yüksek bir yamaçta ya da çok süre araç kullanıyorsanız hararet ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yukarıda saydığımız adımları takip etmenize rağmen sorun devam ederse veya soğutma sisteminde bir arıza olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir profesyonele başvurmanız gerekiyor. Çekici yardımı ile en yakın servise veya güvenilir bir tamirciye giderek aracınızı kontrol ettirebilirsiniz.

araç hararet yaparsa

Hararet Durumunda Yapılan Yanlışlar

Hararet yapan araba nasıl düzelir diye düşünürken aklınıza gelebilecek fakat kesinlikle yapmamanız gereken en önemli şey motoru suyla soğutmak. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmeyin veya ısınmış motor suyuna soğuk su ekleyerek motoru çalıştırmayı denemeyin. Çünkü böyle bir durumda, soğuk su termal şok yaratıp çatlamalara sebebiyet verebilir. Eğer aracınız hararet yaptıysa tek yapmanız gereken motorun soğumasını beklemek.

Bir süre kaput açık bekledikten sonra motorun tamamen soğuduğundan emin olup radyatör kapağını açabilirsiniz. Oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşan bu bölümün kesinlikle soğuk olması gerekiyor. Aksi takdirde yüksek basınca ulaşan su sıçrayarak vücudunuzu yakabilir ve kendinize ciddi şekilde zarar verebilirsiniz. Radyatör kapağını açtıktan sonra su seviyesini kontrol edip eğer azalmışsa su ekleyebilirsiniz. Su seviyesi normalse aracınızı acilen bir tamirciye götürmenizin vakti gelmiş demektir.

harareti önleme

Harareti Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Soğutma sisteminin düzgün çalışabilmesi için aşağıdaki parçaların bakımını ve kontrolünü düzenli olarak gerçekleştirmenizde fayda var.

  • Radyatör hortumu kontrolü
  • Antifriz suyu değişimi
  • Hararet müşürü ve göstergesi kontrolü
  • Soğutma suyu kontrolü
  • Soğutma fanı kontrolü ve bakımı

Hararetin Araçta Yol Açtığı Sorunlar

Aracınızın soğutma sisteminde oluşan küçük bir aksaklık bile hararet yapmasına sebep olabiliyor. Hararet ile birlikte motor soğutma suyu da soğuyamıyor. Böylece ısınmaya devam eden sıvı, motordaki basıncı da artırıyor ve su sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabiliyor. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun genellikle silindir kapak contasının yanması oluyor. Conta yandığı için silindir kapağı yamuluyor ve hararetin fark edilmemesi durumunda silindir kapağı çatlıyor.

Yüksek hararet anında motor blok yüzeyinde de atıklar oluşuyor. Araç sürüşe devam ettikçe pistonlarda erimeler meydana geliyor. Bunun devamında segmanların erimesi ve motorun kilitlenmesi kaçınılmaz hale geliyor. Geri dönülmez bir yola giren ağır hararet sonucunda komple motor revizyonu gerektiren bu tür durumlar yaşanıyor. Üstelik böylesi büyük bir duruma yol açan sorun, bazen sadece su hortumu gibi ucuz bir parçanın hasar almasından bile kaynaklanabiliyor.

Araç hararet yaparsa ne yapılmalı sorusu kadar bu noktada bakımlar da önem kazanıyor. Siz de aracınızın düzenli bakımlarını gerçekleştirerek tüm sistemlerin sorunsuz çalışmasını sağlayabilir ve bu tür olumsuz durumların ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here