Motor ömrünü kısaltan hatalar

Araçlarımızın en önemli parçasının motor olduğunu biliyoruz. Ancak bu önemli parçanın ömrü bizden kaynaklanan bazı hatalar yüzünden kısalıyor. Halbuki bu hataları düzeltmek aslında oldukça kolay. Sadece aracımızı kullanırken bile biraz dikkat etmemiz yeterli. Ancak direkt sürüşümüzle alakalı olduğu kadar yapılması gereken kontrolden kaynaklı hatalar da mevcut. Eğer otomobiliniz uygun kullanır ve gerekli kontrolleri yaptırırsanız, motorunuzun ömrü uzayacaktır. Peki motor ömrünü kısaltan hatalar neler?

Motor Ömrünü Kısaltan Hatalar

motor ömrünü kısaltan hatalar

1Soğuk Havalarda Kullanım

Aracınızı soğuk havalarda kullanmadan önce dikkatli olmalısınız. Yani soğuk havalarda motor belli bir ısıya ulaşmadan aracınızı hareket ettirmemelisiniz. Burada önemli olan bir diğer husus ise motorunuzun çabuk ısınması için gaza yüklenmemeniz. Sizler motorunuz ısınsın diye bu şekilde davranıyor olabilirsiniz. Ancak bu aracınızın motoruna zarar vermekten başka işe yaramaz. Çünkü soğuk havalarda motorun yağı da soğuktur. Soğuk havalarda motora zarar veren başlıca etkenler:

  • Motor gerekli ısıya gelmeden motorun zorlanması,
  • Yüksek devire çıkarılması
  • Motor tam ısınmadan yolculuk mesafesinin bitmesi

2Yüksek Devir

Herkesin araba kullanma şekli farklıdır. Kimileri yüksek devirde kullanmayı sever kimisi de düşük ya da ortalama devirlerde. Ancak sürekli olarak yüksek devirlerde araba kullanmak motorun ömrünü azalmaktadır. Üstelik ciddi derecede!

Yüksek devirde araç kullanmayın derken yokuş yukarı yollardan bahsetmiyoruz elbette. Düz yollarda yollarda 2000 – 2500 devir arasında, yokuş yukarı yollarda ise 4000 – 4500 devir arasında kullanmak normaldir. Bir diğer yandan düz yolda 2000 devirin altına düşmemek de önemlidir. Çünkü yüksek devirin motor ömrüne zarar verdiği kadar düşük devirde uzun vadede ciddi oranda zarar verir.

3Hararet

Motorun hararet yapmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Yılda bir kez ya da değişim süresi geldiğinde soğutma sıvısını yenilemeniz aracınızın sağlığı için önem taşıyor. Sadece bu değişimle bile radyatör tıkanıklığı ya da iç aksamın paslanma, aşınma durumuna önlem almak mümkün olabiliyor ve deformasyon minimum seviyelerde tutulabiliyor.

4Vites Değiştirme

Günümüzde artık her ne kadar otomatik arabalara talep artsa da manuel otomobillerin de sevenleri çok. Özellikle manuel vitesli araç kullanırken vites değişimlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.  Geçeceğiniz vitese tam devrinde geçmeniz, motorunuzun ömrünü artıracaktır. Yani vites değiştirirken gecikmemeniz gerekmektedir. Motoru arızalanan araçların çoğunun problemi devir ile alakalıdır.

5Rutin Kontroller

Araçlarımızın motor ömrünü etkileyen en önemli unsurlardan biri de araçlarımıza yaptıracağımız rutin kontroller. Yani aracınızın periyodik bakımını zamanında yaptırmanız oldukça önemlidir. Bunların yanında soğutma sistemi bakımlarını es geçmeyin. Motor suyu ya da yağının eksik olması size pahalıya patlayabilir.

Motor Yağ Sistemi Çalışma Prensibi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here