Gece Araç Kullanırken Karşılaşılan Problemler

0
1915
gece sisli yolda araba

Gece araç kullanmak bazı durumlarda çok riskli hale gelebiliyor. Ancak çoğu sürücü uzun yola çıkacaksa, gece seyahat etmeyi daha mantıklı buluyor. Bunun en önemli nedeni tabii ki trafiğe takılmamak. Trafiğe takılmadan yolculuk yapmak, çok cazip gelebilir. Ancak özellikle İstanbul’da gece yola çıksanız bile hafta sonu trafiğe takılmanız olası bir durumdur. Bunun yanı sıra gece araç kullanırken karşılaşabileceğiniz birçok problem daha var. Bu yazımızda gece araç kullanırken karşılaşılan problemler nedir ? Nasıl önlem alırız ? sorularına cevap verdik.

Gece Araç Kullanırken Karşılaşılan Problemler

Gece Araç Kullanırken Karşılaşılan Problemler : yorgun sürücü

1- Yorgunluk

Havanın kararmasıyla birlikte vücudumuz normal olarak dinlenme moduna geçer. Ayrıca doğduğumuzdan beri geceleri uyuduğumuz için saat ilerledikçe, istemeden de olsa bedenimiz uyku için hazırlanır. Bir de bunun üzerine yoğun bir iş günü geçirmişseniz, gece araç kullanmak sizin için çok tehlikeli bir hal alabilir. Böyle bir durumda kalmamak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

  • Eğer trafik uygun durumdaysa hava tam kararmadan yola çıkın. Havanın tamamen karanlık olmaması algılarınızın daha açık olmasını sağlar. Az miktarda bile ışık, zihninizin ve gözlerinizin dış ortama uyum sağlamasına yardımcı olur. Bununla beraber bir süre sonra dışarısı karanlık olduğunda, doğrudan karanlıkta yolculuk yapmaya göre daha sağlıklı bir yolculuk yaparsınız.
  • Araba sürmeden önce yeterince uyuyun. Gece araba kullanacağınız için öğlen ufak bir şekerleme yapabilirsiniz. Böylece gece uykunuz daha geç gelir. Ufak bir kestirmeden sonra, bir kahve içerek, gece uykunuzun gelmesini iyice önleyebilirsiniz. Bu yöntemle daha enerjik ve odaklanmış olursunuz.

Gece Araç Kullanırken Karşılaşılan Problemler : sisli yol

2- Görüş Zorluğu

Gece araç kullanırken karşılaşılan problemlerden bir diğeri görüş zorluğudur. Kötü görüş, sürücülerin gece araç kullanmasını zorlaştıran en önemli etkenlerdendir. Tüm yolların geceleri iyi aydınlatılmadığını hesaba katarsak, ışıksız yollarda yolculuk sizin için eziyet haline gelebilir. Bunun dışında sisli bir havada yola çıkacaksanız farlarınızın iyi aydınlatması size avantaj sağlayacaktır. Yola çıkmadan farlarınızı, aynalarınızı ve ön camınızı temizleyebilirsiniz.

Görüşünüzü engelleyecek diğer bir husus da, karşıdan gelen araçların uzun farlarını kullanmasıdır. Özellikle ışıksız yollarda sürücüler yolu daha iyi görebilmek için uzun farlarını kullanırlar. Normalde karşı şeritten bir araç geliyorsa, uzun farlar yerine kısa farları kullanmak gerekir. Ancak bazı sürücüler bunu unutur ya da önemsemez. Böyle bir durumda farlara doğrudan bakmaktan kaçınmalısınız. Selektör yaparak da, karşı sürücüyü uzun farlarını kapatması için uyarabilirsiniz. Eğer hala uzun farlarını kapatmıyorsa, karşıdaki aracın farlarına değil sadece yola odaklanın.

kontrol yapan trafik polisi

3- Yüksek Hız

Yolların boş olması ister istemez hızlanmanıza yol açacaktır. Çok yüksek hızlarda seyahat ederken karşınıza bir hayvan ya da orada olmaması gereken bir cisim çıkması halinde kaza yapabilirsiniz. Bunun nedeni daha düşük görüş ve reaksiyon sürenizin uzun olmasıdır. Sabah olsa fark edebileceğiniz bir şeyi, gece araç kullanırken fark edemeyebilirsiniz. Hız sınırlarını aşmamaya gayret gösterin.

Gece Araç Kullanırken Karşılaşılan Problemler : virajlı yol

4- Yolun Tipi

Daha önce araba kullandıysanız, yolun kalitesine göre sürüşünüzün kolaylaşacağı ya da zorlaşacağını bilirsiniz. Örneğin çok virajlı bir yolda seyahat etmek otobanda seyahat etmeye göre çok zordur. Yola çıkmadan güzergahınızı iyice belirleyerek, çok virajlı ve tehlikeli yollardan kaçınabilirsiniz. Bununla birlikte yolculuk edeceğiniz mevsim de, yolculuğunuzu etkiler. Bir kış gecesi araç kullanmak, sizin için iyi olmayabilir. Kışın yollar kaygan olduğu için manevra ve fren yaparken zorlanabilirsiniz. Bunun için önlemlerinizi almanız sizin için iyi olur.

Bunun dışında tek yön gidiş tek yön geliş olan yolları kullanmaktan kaçınmaya çalışın. Böyle yollarda ani trafik sıkışıklıkları oluşabilir. Ayrıca karşıdan gelen araçların farları, görüş zorluluğuna neden olabilir.

Gece Araç Kullanırken Karşılaşılan Problemler : araç arızaları

5- Araç Arızaları

Aracınızın bakımlarını düzenli yaptırmanız, sadece gece araç kullanırken değil her zaman dikkat etmeniz gereken bir konudur. Yola çıkmadan önce aracınızın yağını, suyunu ve diğer eksiklerini kendiniz kontrol edebilirsiniz. Ya da aracınızı ufak bir kontrolden geçirir, işinizi sağlama almış olursunuz. Çünkü gece herhangi bir aksaklık çıkarsa, aracın tamiri için birini bulmak çok zordur.

Toparlamak gerekirse gece araç sürmenin hem faydası hem de zararları bulunmaktadır. Sürücüler karşılaşabilecek problemler için önlemler alarak gece araç kullanmayı kolaylaştırabilir. Yanlış zamanda, yanlış hava şartlarında ve yanlış araçla yola çıkmak geri dönüşü olmayan hatalara yol açabilir. Ancak tüm araç bakımlarınızı yaptıktan sonra, uykusuz ve yorgun değilken, güzergâhı belirleyerek bir plan yaparsanız trafiğe takılmadan araç kullanabilirsiniz.

 

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here