Dünyanın En Büyük Otomobil Fabrikası

0
5537
Volkswagen Otomobil Fabrikası

Volkswagen Otomobil Fabrikası

Fabrikalar günümüzde üretimlerini arttırmak için her geçen gün büyümektedir. İhtiyaç duyulan ürünler arasında en başta gelenlerden biri de otomobillerdir ve ülkemizde otomobil denilince ilk akla gelen markalardan biri kuşkusuz Volkswagen’dir. Passat, Golf, Polo, Jetta gibi modelleriyle sürücülerden geçer not almış Volkswagen markası, araç üretimini bir hayli abartmış durumda. Firmanın en büyük fabrikası, aynı zamanda dünyanın da en büyük otomobil fabrikası olan Wolfsburg Volkswagen Otomobil Fabrikası Almanya’nın Wolfsburg Şehri’ndedir. Bu fabrikanın alanı tam 6,5 milyon metrekaredir. Yani fabrika dünyanın en küçük ikinci ülkesi olan Monako‘nun neredeyse 3 katı büyüklüğüne eşit.

Dünyanın tek başına en geniş alana sahip otomobil fabrikası olan bu fabrikaya, büyüklük olarak en yakın rakibi Güney Kore’deki Hyundai Ulsan Fabrikasıdır. Wolfsburg Farikası ile Ulsan Fabrikası arasında yaklaşık 1,5 milyon metre kare fark var. Dünyanın en büyük otomobil fabrikası olan Wolfsburg Fabrikası‘nın içinde 100 ‘den fazla atölye var ve bu fabrikada 6000 tane yüksek teknolojili robot çalışıyor.

Ses Analizi İle Arıza Tespit Yöntemi

Dünyanın en büyük otomobil fabrikası olan Volkswagen Otomobil Fabrikası’nın bu kadar büyük olması bazı sorunları beraberinde getiriyor. Bu sorunların en başında makinaların arıza tespiti geliyor. Bu kadar fazla makinanın bulunduğu bir fabrikada bakım veya nereden kaynaklandığı bilinmeyen bir arıza nedeniyle üretim durması, fabrika için bir facia demek. Çünkü böyle bir durum, üretimi büyük ölçekte etkileyebilir. Bu duruma fabrikanın mühendisleri çok güzel bir yöntem bulmuş. Akustik ses analizi sistemi. Makinaların kendine has bir ses akustiği var. Bu sesler kameralarla izleniyor. Eğer seslerin akustiğinde bir değişiklik varsa makinaya hemen müdahale ediliyor. Yani makinalar durdurulmadan sadece ses analizi ile arızanın nereden kaynaklandığı görüntülenebiliyor. Bu da üretimin çok fazla aksamadan devam etmesine olanak sağlıyor.

 Fabrikanın Tarihi Hitler’e Dayanıyor

Dünyanın en büyük otomobil fabrikası, 2. Dünya Savaş’ında Nazi Almanya’sının lideri Adolf Hitler tarafından kurulmuştur. 2. Dünya Savaşı’ndan hemen önce Hitler, Ferdinand Porsche‘den sadece 1000 Mark‘a (O zamanın Almanya para birimi) üretilebilecek bir araba üretmesini istedi. Bu imkânsız denilecek kadar zordu. Çünkü o dönemde 1000 marka, 2. el bir motosiklet bile zor alınıyordu. Ferdinand Porsche hemen Amerika ‘ya giderek Henry Ford’dan seri üretim yapabilmesi için gerekli bilgileri aldı ve seri üretim yapan fabrikaları gözlemledi. Naziler bu fabrika için bugünün parasıyla yarım milyar dolardan fazla para yatırdı ve fabrikanın inşasına başlandıktan 1 yıl kadar kısa bir süre sonra fabrika üretime geçti.

Savaşın Başlamasıyla Fabrika Cephane Üretim Merkezine Dönüştürüldü

Fabrika başlangıçta güzel işler başarsa da işler istenildiği gibi gitmedi. Çünkü 2. Dünya Savaşı patlak verdi. Bu da dünyanın en büyük otomobil fabrikası olan Volkswagen Fabrikası’nı kötü etkiledi. Savaşın başlamasıyla fabrika askeri araç ve cephane üretecek şekilde değiştirildi ve Naziler zorla çalıştırdıkları insanları fabrikalara yerleştirdi. Fabrika savaşta çok fazla zarar gördü. Ancak Almanlar bu fabrikanın çok önemli bir yere sahip olduğunu biliyordu. Bundan dolayı savaştan sonra hızlı bir şekilde onarıldı. Çünkü bu onarım Almanlara ekonomik anlamda çok önemli bir avantaj sağlacaktı. Fabrika kurtarıldıktan sonra, savaştan önce üretilen Volkswagen Beetle üretilmeye devam etti ve sadece 10 yıl sonra bir milyonuncu Beetle üretildi. Bu o yıllar için o iyi bir sayı olsa da şu anda Wolfsburg Otomobil Fabrikası’nın neredeyse bir senelik üretimidir.

Volkswagen araç üretimi

Arge Merkezi : Dünyanın En İyilerinden Olmalarının Sırrı

Volkswagen Fabrikası‘nın bir de araştırma ve geliştirme merkezi bulunmakta. ARGE ‘de çalışanlar, gelişen otomobil sektörünün isteklerine uygun arabalar tasarlamaya çalışıyor. Ancak burada dikkat ettikleri bir husus var. ARGE’de çalışanlar ile fabrikada arabayı üretecek kişiler sürekli bir dayanışma içinde. Çünkü tasarlanan arabaların gerçeğe uygun olması isteniyor. Bundan dolayı ve seri üretime kolay geçebilecek şekilde tasarlanması bu dayanışma sayesinde sağlanıyor.

Dünyanın en büyük otomobil fabrikası 2015 yılında 815 bin araç üretmeyi başardı. Ancak yetkililerin açıklamalarına göre bu daha başlangıç. Her yıl ürettiği araç sayısını arttırarak, bu konuda kırılmayacak bir rekor elde etmek istiyor. Firmanın bilinen birçok araç modeli burada üretiliyor. Fabrika’ da üretilen araç modelleri ise şöyle;

1)Volkswagen Golf

2)Volkswagen Golf Sportsvan

3)Volkswagen Golf R

4)Volkswagen Golf GTI

5)Volkswagen Golf GTE

6)Volkswagen e-Golf

7)Volkswagen Touran

8)Volkswagen Tiguan

9)SEAT Tarraco

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here