En Başarılı Le Mans Pilotu Tom Kristensen Kimdir?

0
949
Tom Kristensen Kimdir

Le Mans denildiği zaman aklımıza gelen ilk isimlerden biri Tom Kristensen olmakta. Tom Kristensen “Bay Le Mans” takma adına sahiptir. Tom Kristensen, 24 Saatlik Le Mans yarışlarında en fazla galibiyet rekoru kırdı. Başarılı Le Mans pilotu hakkında kısaca özet geçecek olursak 1967’de Danimarka’nın Hobro kentinde doğdu. Yarış kariyerine 1984’te 17 yaşında başladı. Kariyerinin ilk yıllarında karting turnuvalarında kazandığı şampiyonluklar, başarılı bir pilot olacağının göstergesiydi. Ayrıca 1993’te Japon Formula 3 şampiyonu oldu.

Kristensen’in kariyeri, 2007 yılında Almanya’daki Hockenheimring yarış pistinde bir kazaya karışmasıyla bitme noktasına geldi. Kısa süren sorunlu süreçte korkulan olmadı. Kristensen 2008 24 Saatlik Le Mans yarışı ile kazanma zincirini devam ettirdi. İşte Tom Kristensen Kimdir? Hakkındaki ilginç gerçekler…

Tom Kristensen KidsAid Danimarka Büyükelçisi

kidsaid Danimarka Büyükelçisi

Tom Kristensen için hayat pistlerden ibaret değil. Bu kural birçok yabancı motor sporlarıyla uğraşan kişiler için benzerdir. Ancak Tom Kristensen, hasta ve savunmasız çocukları destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan KidsAid’in yöneticilerinden biridir. Kristensen, global bir yardım kuruluşu olan KidsAid’in Danimarka Büyükelçilisidir. Bu konu, yarış kariyeri için çok önemli olmayabilir fakat Le Mans yarışlarının en iyisi olarak adlandırılan Tom Kristensen’in ince düşüncesini birçok sporcu örnek almalı.

Tom Kristensen FIA Onur Listesi

 FIA onur listesi

2019 yılında en başarılı seçilen 29 Le Mans sürücüsü, FIA tarafından onurlandırıldı. Etkinlik Paris’teki Automobile Club de France’da gerçekleşti. Tom Kristensen, Audi sürücüleri Loic Duval ve Allan McNish ile birlikte FIA ​​Onur Listesi’nde yer aldı.

Tom Kristensen: The Book

Motor sporları hakkında kitap okumayı sevenler için bir müjdemiz var. Tom Kristensen’in kitabı oldukça detaylı ve yol gösterici bilgilere sahip. Otobiyografide olan Tom Kristensen: The Book’da Le Mans 24 Saat zaferleri ve Audi T18 ile küreselleşme hakkında ayrıntılar yer alıyor. İlgi çekici olan kitabın Türkçe çevirisi bulunmuyor. Ayrıca kitapta Danimarka’daki ilk yıllarına ve yarışçının en karanlık dönemleri anlatılmakta.

2013 World Endurance Champion

Bu yarış, Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) ve Automobile Club de l’Ouest (ACO) tarafından düzenlenen tarihin en iyi yarışlarından biridir. 2013 sezonunu Alman Audi Sport Team Joest ile Allan McNish, Loic Duval ve Tom Kristensen kazandı.

En Başarılı 24 Saat Le Mans Pilotu

Tom Kristensen’a boşuna Bay LeMans denmiyor. Başarılı sürücü 24 Saat Le Mans’ı 9 kez kazandı. Kristensen, Emanuele Pirro ve Frank Biela ile birlikte Jacky Ickx’in 1977’de kazanmasından bu yana 2000, 20001 ve 2002’de art arda üç galibiyet elde eden ilk üç sürücüden biri oldu.

Altı Kez 12 Saatlik Sebring Kazananı

 Tom Kristensen kimdir 12 saat yarış kazananı

Tom Kristensen, 13 yılda toplam altı galibiyetle Super Sebring dünyasının en büyük sürücülerinden biri oldu. Kristensen 12 Saatlik Sebring’de en yüksek galibiyet sayısına sahip. Ancak İtalyan sürücü Rinaldo Capello 5 Sebring galibiyetine sahiptir. Bu yüzden Kristensen’in serisi, Capello tarafından geçilebilir.

2014 Yılında Emekli Oldu

 Tom Kristensen Kimdir emeklilik tarihi

Tom Kristensen, otuz yılı aşan kariyeri boyunca birçok turnuvada şampiyonluğu kazandı. Her şeyin anlamlı bir sonu olduğu gibi başarılı yarışçı 2014 yılında profesyonel yarış kariyerini sonlandırdı. Tüm zamanların en çok Le Mans kazanan yarışçılarından bir olan Kristensen, emekli olduğunda 47 yaşındaydı. Emekliliğini Kopenhag’daki basın toplantısında açıkladı ve bitiş çizgisine ulaştığını ve başka şeyler yapmayı dört gözle beklediğini söyledi. Böylece “En Başarılı Le Mans Pilotu Tom Kristensen Kimdir?” adlı içeriğimizle birlikte Bay Le Mans’ı anmış olduk.

Le Mans Nedir? 

Sıfır KM Araç Modelleri ve Fiyatları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here