Elektrikli Araçlar Hakkında Bilinmeyenler

0
1762

Elektrikli Araçlar Hakkında Bilinmeyenler… Elektrikli araçlar, otomotiv sahnesinde öne çıkıyor olsa da onlar hakkında çoğu kişiyi şaşırtacak pek çok gerçek var. Bildiğimiz üzere hemen hemen her otomobil üreticisinin serisinde bir veya daha fazla elektrikli araç modeli var. Ayrıca elektrikli otomobillerin artan popülaritesi ve faydaları ile birlikte sürücüler, özellikle sundukları seçenekler ve güç aktarma organları yelpazesi göz önüne alındığında geleneksel otomobillerden uzaklaşmaya başlıyor. Bir elektrikli araç satın almak isteyen alıcılar hibrit, plug-in hibrit, hidrojen yakıt hücresi veya tamamen elektrikli bir araç seçebiliyorlar. Bazı elektrikli araç versiyonları için erken olsa da bazı elektrikli piller, oldukça başarılı işlere imza atıyor. Örnek olarak Hidrojen yakıt hücreli arabalar henüz popüler bir seçim değildir fakat yarı hibrit motor seçenekleri alınabilecek en mantıklı modellerden biridir.

Tesla, Volkswagen, Audi ve Kia gibi otomobil şirketleri şu anda elektrikli otomobil endüstrisindeki yeniliklere öncülük etmekte. Ayrıca bildiğimiz üzere Elektrikli otomobillerin en büyük kullanıcılarından bazıları Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Çin’dir. Elektrikli araç endüstrisinin başarısına rağmen bir EV satın almadan önce sormanız gereken birkaç önemli soru var. Elektrikli araç üreticilerinin sahiplerinden sakladıkları konulara bir göz atalım.

Tamamen Çevreci DeğillerElektrikli Araçlar Hakkında Bilinmeyenler

Elektrikli otomobillerin tercih edilmesinin başlıca nedeni, çevre dostu bir ulaşım seçeneği olmalarıdır. Elektrikli araçlarda yakıt yakma ve içten yanmalı motor olmadığı için sürüş sırasında hava kirliliğine sebep olmamaktadır.  Bu araçlar, içten yanmalı motorlu araçlardan çok daha çevrecidir fakat tamamen çevreci değillerdir. Ekosistem için olumsuz olan pil üretimi etkisi emisyonları için lityum madencilik operasyonları gibi konuları düşündüğümüz zaman elektrikli araç üreticilerinin masum olmadığını görebiliriz. Ayrıca atmosfere karbon ve kloroflorokarbon emisyonları salmaktadır.  Bununla birlikte geleneksel motorlarla karşılaştırıldığımız zaman elektrikli araç modelleri daha az zararlı görünüyor.

 Kısa Menziller

Özellikle söz konusu müşteri arabasıyla uzun mesafeler kat ediyorsa müşterilerin otomobil seçimini etkileyen faktörlerden biri de menzildir. Geleneksel otomobillerin aksine en uzun menzilli elektrikli araçlar ful şarj ile 1000 kilometrenin üzerinde gidebilirken çoğunluğu hala 300-400 km’den daha az yol kat ediyor. Bu menzil, benzinle çalışan ortalama bir arabanın dolu bir depoyla kullanabileceğinin yarısı kadardır. Bu yüzden elektrikli araç üreticilerinin en önemli sorunlarından biri de menzil kaygısıdır.

Dış GürültüElektrikli Araçlar Hakkında Bilinmeyenler

Öncelikle elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu arabalardan çok daha sessiz. Ayrıca elektrikli araçlarda en çok duyduğunuz gürültü rüzgar direnci ve yüksek hızlarda yol ile lastikler arasındaki etkileşimden kaynaklanan seslerdir. 2019 yılında AB , motorlu taşıtların ses düzeyine ilişkin bir kanun / düzenleme çıkarmıştır. Bunun nedeni, elektrikli araçların sessizliğinin yayaları ve bisikletlileri riske atmasıydı. Elektrikli araç üreticileri daha sonra yaklaşık 12,4 mil hızla hareket ederken arabalarına gürültü eklemek zorunda kaldılar.

Yeni Değiller

Elektrikli arabalar 19. yüzyıldan hayatımıza dahil oluyorlar. Örnek olarak ilk elektrik motoru 1828’de üretildi. 1839’da elektrikli bir araba ve 1881’de de üç tekerlekli bisiklet üretildi. Bir zamanlar popüler bir seçim olan elektrikli arabalar, pahalı fiyat etiketleri ve diğer faktörler nedeniyle popülaritesini yıllar geçtikçe kaybetti. Elektrikli araç trendi 21.Yüzyılda yeniden faaliyete geçti. Yeni emisyon yasaları, iklimle ilgili endişeler ve Tesla’nın başarısı, diğer üreticileri elektrikli araç üretmemeye teşvik etti.

Pil Drenajı

Pilin boşalması, pilin enerji kaybettiği anlamına gelir ve elektrikli araçlarda bunun farklı nedenleri vardır. Aşırı sıcaklık seviyeleri, aşırı şarj ve hasarlı bir pil, drenaja neden olabilir. Bir elektrikli aracın pili, uzun süre kullanılmadığın zamanda da enerji kaybedebilir. Ayrıca çoğu elektrikli otomobilde kullanılan lityum iyon piller, soğuk havayı desteklemez ve soğuk havalarda bir arabayı çalıştırmak için normalden daha fazla enerji kullanır. Akünün boşalmasını önlemek için sürücüler araçlarını sık kullanmalı, kış aylarında garaj kullanmalı ve düzenli olarak servis gitmeliler.

Daha Uzun Depo Dolum Süresi

Benzinli bir arabanın yakıt ikmali yaklaşık 3-4 dakika sürer fakat elektrikli arabalar biraz daha fazla zaman alır. Elektrikli araç sürücüleri, araçlarına güç sağlamak için birinci, ikinci veya hızlı şarj cihazı kullanma seçeneğine sahiptir. Ayrıca  Tesla gibi markalrın süper şarj cihazı da bulunmaktadır. Depo dolum süresi konusunda endişe etmemiz gerekiyor. Bunun sebebi, araç üreticilerinin elektrikli araçların pillerine ve dolum hızlarına önem vermeye başlamasından kaynaklanmaktadır. İlk çıktığı zamanlar hızlanması ve yol tutuşunu konuştuğumuz EV’lerde artık menzil ve depo dolma hızını konuşmaya başladık. Bu konuşmalar, markaların dikkatini çekiyor ve gerekli çalışmaları yapıyorlar. Sonuç olarak Elektrikli Araçlar Hakkında Bilinmeyenler konusu oldukça önemlidir. Ayrıca elektrikli araçların, içten yanmalı motorlara göre daha çevreci ve sürdürülebilir olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here