Dashcam Nedir? Dashcam Ne İçin Kullanılır?

1
5654

Dashcam Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Dashcam , görüntüyü bir aracın ön camından ve bazen arka veya diğer pencerelerden sürekli olarak kaydeden bir yerleşik kameradır. Türkçe’de araba dijital video kaydedici, sürüş kaydedici veya olay veri kaydedicisi olarak da bilinir. Dashcam , yolda gerçekleşen her ayrıntıyı dikkatlice ve doğru bir şekilde kaydetmek için tasarlanmıştır. Bazı kişiler kameranın arabanın iç kısmını da 360 ​​derece görebileceği şekilde ekleme yaparlar. Bu kameralar 4G kullanarak otomatik olarak resim ve video gönderebilir.

Geniş açılı bu kameralar, vantuz veya yapışkan bant montajı ile iç ön cama, dikiz aynasına (klipsli) veya ön panelin üstüne takılabilir. Bir arka kamera genellikle arka pencereye veya kayıt plakasına monte edilir ve görüntü monitörüne bir video çıkışı verilebilir.dashcam

Özellikleri Nelerdir?

Neredeyse tüm taşınabilir kameralar veya kayıt cihazları bir dashcam olarak kullanılabilir. Ancak genellikle kullanılan cihazlar;

  • 12V DC ile çalışır.
  • “Her zaman açık” kayıt özelliğine sahiptir.
  • Yeni veriler kaydedilirken eski verilerin üzerine otomatik olarak yazar.

Bunların dışında özellikler de genellikle mevcuttur. Ancak bu temel özellikler az ya da çok dashcam ‘i kullanıma uygun bir cihaz olarak tanımlar. 12V DC’de çalışabilme özelliği, cihazın bir aracın elektrik sistemine sabit olarak bağlanabileceği anlamına gelir. ‘Her zaman açık’ kayıt, araç her kullanıldığında otomatik olarak kaydetmeye başlayacağı ve eski verilerin üzerine yazılabileceği anlamına gelir. Böylece sürücünün asla eski, gereksiz video dosyalarıyla uğraşması gerekmez.

Nasıl Çalışır?

Amaca yönelik üretilen dashcam ‘lerin çalışma prensipleri basittir. Kurulduklarında, doğrudan aracın 12V elektrik sistemine bağlanırlar. Gücünü araçtan alacakları için tipik olarak, sadece araç açık konumdayken çalışan bir kaynağa bağlı olacaklardır. Bunun yanında dashcam’ler açıkken sürekli kayıt yapacak şekilde tasarlanmışlardır. Bu sebeple her yolculuğunuzda siz uğraşmadan kayıt yapıyor olacaktır.

Eğer bir dashcam araç kullanımda değilken bir güvenlik cihazı olarak kullanılmak üzere tasarlandıysa, her zaman çalışan bir devreye bağlanabilir. Aracın aküsünün boşaltılmasını önlemek için dahili bir batarya veya harici ikinci bir araba aküsü ile çalıştırılabilir.

Dünya Üzerinde Dashcam Kullanımı

Bu ürünlerin yasallığı karmaşık bir konudur. Bu yüzden dashcam ile dolaşmaya başlamadan önce ülkelerdeki belirli yasaları ve düzenlemeleri kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir. Bazı ülkelerde yasadışı, diğerlerinde yasaldır ve dashcam ‘lerden gelen videolar çeşitli durumlarda mahkemelerde kullanılmaktadır.

Kameraların bölgede özellikle yasal veya yasa dışı olup olmadığına ek olarak, gizlilikle ilgili kuralları da dikkate almak önemlidir. Dashcam’lar özellikle yasadışı olmayabilir, ancak kullanmak gizlilik yasalarını ihlal edebilir, bu da kullanmadan önce araştırma yapmayı daha da önemli hale getirir.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here