Cold Start nedir? Motor ısınmadan, soğuk halde iken yapılan ilk marşa denir. Kısaca, motorun soğuk olduğu durumlarda, çalıştırılması anlamına gelir. Soğuk çalıştırma olarak da bilinen bu durum, genellikle kış aylarında yaşanır.

Soğuk aylarda aracı ilk çalıştırdığımızda yüksek devirde çalıştığını görürüz. Arabayı çalıştırırken marşa basıldığında, otomobil biraz yüksek devirde çalışır. Bunun sebebi ise motorun soğuk olmasıdır. Böylelikle parçaları ısındırmaya çalışır. Burada amaç, parçalar soğuk olduğu için birbiriyle etkileşime geçerken, zarar vermesini önlemektir.

cold-start

Cold Start Özelliği Nedir?

Motorların soğukta zor çalışmasının hatta çalışamamasının sebebi, yakıtın buharlaşamamasıdır. Özellikle benzin içeride buharlaşıp havayla homojen bir karışım oluşturamadığında, büyük damlacıklar halinde kalır. Böylelikle de piston duvarlarında küçük damlalar görülmesine sebep olur. Eski araçlarda jikle ile yapılan bu işlem, günümüz teknolojisi sayesinde daha kolay hale geldi.

Aracın motoru soğuk olur. Yakıtın yanması ve motorun çalışması için, gereken optimum sıcaklık sağlanmadan önce bir süre geçmesi gerekir.

cold-start-ozelligi-nedir

Araba ilk çalıştırıldığında yağ ve parçalar soğuk olduğu için düzgün bir şekilde yağlanma yapamaz hale gelir. Bu durumda iç sürtünme ise daha fazla sağlandığı için motor daha fazla eforla çalışmayı dener. Bu sebeple motor ilk çalıştırıldığında yüksek devirlere çıkmak zorunda kalır. Bu süreyi azaltmak için ise Cold Start yapılır. Enjektörler ortalama 30 bin PSI basınçla çalışır. Böylece, yüksek basınç ile optimize edilen yakıt sayesinde, yakıtın buharlaşamaması gibi sorunlar da ortadan kalkmış olur. Genel olarak, motor yükselen devirlerden düşük devirlere indikten sonra araç hareket ettirilir.

Soğuk motorun çalıştırılması sırasında daha fazla yakıt tüketimi yaşanabilir. Bu durumu minimuma indirmek için, modern araçlarda, soğuk başlatma sırasında motorun yakıt ve hava karışımını optimize eden elektronik kontrol sistemleri bulunur. Örneğin, araçlar soğuk başlatmada rölanti hızını artırabilir, yakıt püskürtme zamanlamasını ayarlayabilir veya ateşleme zamanlamasını optimize edebilir. Böylece, motorun daha hızlı bir şekilde ısınması ve gereken çalışma sıcaklığına ulaşması sağlanır.

Cold Start (Soğuk Çalıştırma), araçların performansı ve yakıt verimliliği üzerinde etkisi olan bir durumdur. Bu nedenle, araç kullanıcılarının soğuk başlatmada uygun bekleme sürelerine dikkat etmeleri gerekir. Motorun tamamen ısınması için gerekli zamanı vererek aracı kullanmaları önerilir.

Motor Yağı Hakkında Her Şey

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here