Çok Basit Görünen Sebeplerle Geri Çağrılmış Otomobiller

0
12869

Bilinen markaların bazı modellerinde çıkan kronik arızalar nedeniyle geri çağrılması oldukça sık rastlanan bir durum. Bu yazımızda çok basit görünen sebeplerle geri çağrılmış otomobiller ve detaylarını paylaşıyoruz.

Peugeot, Renault, Citroen otomobillerde ‘Yolcu freni’

Arıza, araçların solda direksiyona uygun şekilde tasarlandıktan sonra, sağda direksiyona adapte edilme şekli nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu da yolcu tarafında bir fren mekanizması kalmasına sebep oluyor.

Peugeot 206 ve 307, Citroen C3 Desire, C3 SX, C4 VTR ve C4 SX HDI ve Renault Scenic ve Espace bu sorunun belirlendiği araçlardan bazıları.

Fransa’da üretilen bu modeller soldan direksiyonlu olarak tasarlandı – böylece ana fren silindiri solda.

Bunları İngiltere pazarına uyarlamak için Citroen, bu silindir ile sağdaki sürücü fren pedalı arasına bir çapraz çubuk ekledi, ancak bunu yaparken, yolcu tarafı kolunu yeterince koruyamadı.

Volkswagen Jetta ve Fazla Isınınan Koltuklar

Kanadalı bir kadın, arka koltuğunda çocuğuyla yolculuk ederken aşırı ısınan koltuğundan ve pantolonundan yanık kokusu almaya başladı.

Kadın daha sonra arabasının, koltuktaki ısıtıcısının kısa devre yaptığını öğrendi. Bunun düzelmesi gerekliliği sebebiyle geri çağırılan 94.000 araçtan birine sahip olduğunu keşfetti.  2002-2004 yılları arasında üretilen Jetta, Golf ve GTI’nin hepsi bu durumdan etkilendi.

Toyota Corolla ve İçeceklerin Hava Yastıklarını Çalıştırması

geri çağrılmış otomobiller - toyota

1990’ların ortasında kullanılan Toyota Corolla’larda içecekler hava yastıklarının açılmasını tetikleyebiliyordu. Bardak tutuculara dökülen sıvının sızıntı yapabileceği ve hava yastığı sensörlerini etkileyerek arızaya neden olabileceği ortaya çıktı. Tam olarak 627.858 Corolla 1995 yılında sorunu düzeltmek için geri çağrıldı. Çoğunlukla hava yastığı uyarı ışığı yansa da, hava yastığının açılması riski vardı.

Chevrolet Sonic ve Eksik Fren Balataları

2011 yılında üretilen 4.296 adet Chevrolet Sonic, müşterilere fren balataları eksik şekilde satıldı. Sorun üretim fabrikasından bile daha önceki aşamalara kadar uzanıyordu. Bilinene göre çok fazla araç bu durumdan kötü etkilenmedi ve bir can kaybı veya yaralanma yaşanmadı.

Lincoln MKC ve Başlatma Butonu

2015 yılında üretilen Lincoln MKC modelinde düğmelere dayalı bir sistem uygulandı. Başlatma ve durdurma butonu ise bu düğmelerin altında kalıyordu. Ford’un açıklamasına göre, Düğmenin diğer kontrollere yakınlığı nedeniyle, yolcular araç kullanırken istemeden motoru durduruyordu. Üretici, modülü değiştirmek için 13.574 otomobili geri çağırmak zorunda kaldı.

Toyota Camry ve Örümcek Ağları

2013 yılında Toyota, klimadan gelen bir drenaj borusunda tıkanmanın, suyun hava yastığı kontrol modülüne damlamasına ve bunun kısa devreye neden olabileceğini fark etti.

Bu kısa devrenin, sensörün kapanmasına, hava yastığının açılmasına ve kısa devre elektrik sorunlarına neden olabileceği belirlendi. Camry ve Avalon’larda üç hava yastığı açılması ve 35 adet uyarı ışığı yanması şikayeti alındı. Blokajın, örümceklerin ağlarını drenaj tüplerinde döndürmesinden kaynaklandığı keşfedildi.

Örümcek ağlarının hava yastıklarının yanlışlıkla şişmesine ve sürücülerin direksiyonda kontrolünü kaybetmesine neden olma ihtimali düşük olsa da 885.000 otomobil aynı sebepten geri çağrıldı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here