bijonlar aşırı sıkılırsa ne olur

Malumunuz artık kış ayları içerisindeyiz. Bu aylarda araçlarınızda kış lastiklerini takma zorunluluğumuzda var. Otomobil kullanıcıları ister lastik değişimi için bir ustaya araçlarını götürüyorlar, isterlerse de kendi garajlarında jant lastik değişimini yapıyorlar. Bugünkü konumuz ise tam burada devreye giriyor. Bijonlar aşırı sıkılırsa ne olur? Çoğu kullanıcı hatta bazı ustalar bile ne kadar sıkı olması gerektiğini bilmiyorlardır. Eğer siz de bir usta iseniz veya kendi jant lastiğinizi kendiniz değiştirmek istiyorsanız doğru bijon sıkmanın nasıl olduğuna birlikte bakalım. Öğrenmekte fayda var.

Bijonlar Aşırı Sıkılırsa Ne Olur? Zararlı Mıdır?

Her şeyde olduğu gibi bijonların aşırı sıkılmasında da aracınızda zarar görebilirsiniz. Hemen bu durumu size şöyle anlatabilirim. Lastiğiniz patladı ve yolda kaldınız. Patlak lastiği çıkardınız ve stepneyi takacaksınız. Bijonları sıkmaya sıra geldiğinde daha sıkı olsun diye bijon anahtarının üstünde iyice zıpladınız. Bijonlar da farklı sıkılıkta olduğundan her bijona düşen ağırlıkta farklı olacaktır. Bu da yük taşımak için tehlikelidir. İlk düşünce de sıkı bir bijon güvenliği sağlar gibi düşünsek de aslında hiçte güvenli değildir. Aynı şey lastikçilerin kullandığı basınçlı bijon anahtarları içinde geçerlidir. Bundan kaynaklı üç tane zararı sayabiliriz.

1. Bijon Dişlilerinin Yalama Olması

Çok sık rastlanan bir olaydır bijonların yalama olması. Bir sonraki lastik jant değişiminde yerinden bir daha çıkmama olasılığı çok yüksektir. Ya ince bir işçilikle bijonlar torna yardımıyla çıkar ya da poryanın değişimine kadar yolu vardır.

2. Bijonların Kırılması

Özellikle yüksek hızlara çıkıldığında dikkat edilmesi gereken bir durum. Başınıza gelmemesini temenni ediyorum. Direksiyon hakimiyetiniz neredeyse kaybolabilir. Bijon başları çok sıkmadan ötürü zamanla çatlar ve kırılır. Bu durum ise lastiğin yerinden çıkmasına sebep olur.

3. Bijonların Yerinden Çıkması

Bijonların kırılmasıyla hemen hemen aynı sonuçları verir. Aşırı sıkılan bijonların dişleri zamanla aşınır. Sanki yuvalarda artık bir perçin varmış gibi olur. Manevralar veya engebeli yollarda ise yerinden çıkma ihtimali çok yüksektir. Dikkat ediniz.

Bijonları Sıkmada En Doğru Yol Nedir?

Bijonları sıkmada bizim tavsiyemiz T bijon anahtarı kullanmanız veya havalı bijon anahtarının gücünü düşürüp kullanmak olacaktır. Tam sıkmadan önce ise tork ayarlı bijon anahtarını kullanarak tam doğru ayarı yapmak gerekir. Evet, tork ayarlı bijon anahtarınız yok. O zaman gücünüzün yettiği kadar T bijon anahtarı ile sıkın ve yolunuza devam edin. Ardından iyi bir donanıma sahip lastikçide tork ayarlı anahtar ile doğru sıkılığa getirebilirsiniz. Bu aracınızı hem daha sağlam hem de daha güvenli yapacaktır.

2. El Satılık Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here