Bijon Nedir? Ne İşe Yarar?

0
2693
bijon nedir

Araçlarımızın içinde parçaların birbirini tutması için bazı parçalar bulunuyor. Her parçanın da kendine özgü görevi bulunuyor. Bu parçalardan biri de bijon. Peki bijon nedir? Ne işe yarıyor? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım…

Bijon Nedir?

Araç tekerleklerinin kapanması ve tekerin dikse bağlanması, sabitlenmesi için özel cıvatalar kullanılmaktadır. İşte bu cıvatalar bijon olarak adlandırılıyor. Bu sayede tekerlek sistemi sabit bir şekilde kalıyor. Söz konusu cıvata yapısı sadece bu alan için özel olarak oluşturulmuştur. Aynı zamanda dayanıklı olması sayesinde meydana gelebilecek çarpmalar ya da sürüş esnasındaki taş çarpması gibi durumlarla kırılma olayını engellemektedir.

Sektör içerisinde farklı çeşitlerde bijonlar mevcuttur. Bu çeşitleri ise aracın tipi, sınıfı, ön ve arka tekerler bilgileri oluşturmaktadır. Gelin şimdi bijon çeşitlerine bakalım…

bijon

Bijon Çeşitleri

Bijonlar, normal ve şifreli olmak üzere iki şekildedir. Somun içerisinde birden fazla çeşit bijon yer almaktadır.

Normal bijonlar;

  • Araçların fabrikada üretiminde direkt olarak sunulur.

Şifreli bijonlar;

  • Tekerleklerin çalınmasını önleme amacı ile kullanılır.

Her Araçtaki Bijon Sayısı Aynı Mı?

Eğer sizlerde her araçtaki bijon sayısının aynı olup olmadığını merak ediyorsanız, biz cevaplayalım. Her aracın bijon sayısı aynı değildir. Bunun sebebi ise araç üreticilerinin ürettikleri aracın tipine, boyutuna, gücüne, ağırlığına ve hızına göre farklı bijon sayıları seçiyorlar. Örneğin BMW 5 serisinde 5 bijon bulunurken, Suzuki Swift’te 4 bijon bulunuyor. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi bijon sayıları sadece aracın ağırlığına göre değişmiyor. Örnek verecek olursak; hafif bir otomobil olan Opel Corsa’da 5 bijon bulunuyor. Bunun sebebi ise otomobilin oldukça güçlü olması. Yani bu gücü jantlara sorunsuz bir şekilde aktarması gerektiği için.

bijon nedir

Araçlarda Bulunan Bijon Sayıları ve Özellikleri

Üç Bijonlu Jantlar

Yalnızca Smart ForTwo gibi çok hafif ve kompakt araçlarda gördüğümüz üç bijonlu jantların taşıdıkları yükler de diğer araçlara göre daha azdır. Günümüzde de hayli az görürüz.

Dört Bijonlu Jantlar

Dört bijonlu jantlar şirket filolarının vazgeçilmezleridir. Özellikle kalabalık şehirlerde yollarda sık sık görürüz. Aynı zamanda ucuz ve hafif araçlarda da oldukça fazla yer alırlar.

Beş Bijonlu Jantlar

Özellikle orta ve üst sınıf araçlarda bulunan beş bijonlu jantları trafikte çok sık görürüz. Üstelik çoğu performans otomobillerinde de beş bijonlu jantlar bulunmaktadır. Neden mi dersiniz? Çünkü ağırlık fazla olmasa bile yine de porya üzerindeki yük motorun ürettiği güçten fazladır.

Altı Bijonlu Jantlar

Pikap, kamyonet ve küçük kamyon gibi araçlarda altı bijonlu jantlar bulunur. Altı bijon olmasının sebebi ise hem ağırlık ve güç hem de bijon sayısının fazla olmasının ek garanti veriyor olması.

Sekiz-On Bijonlu Jantlar

Belediye araçlarının vazgeçilmezi olan bu jantlar, fazla yük taşıyan şantiye kamyonları, uzun kilometre yol alan tırlar ve yüksek metrelere yük taşıyan vinçler gibi profesyonel iş araçlarında kullanılır.

On İki ve + Bijonlu Jantlar

Bu jant tipi sadece asfaltta yer alan araçlarda değil aynı zamanda gökyüzünde seyreden uçaklarda da kullanılır.

Trink sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here