Arkaya bakan çocuk koltukları kökeni 1964’e kadar gider. Aynı yıl, İsveçli otomobil üreticisi Volvo ilk prototipi PV544’te test etti.

Bundan önce, çocuklar ya kontrolsüz bir şekilde oturdu ya da onların oturuş pozisyonu yüksekliği artırıldı. Bununla beraber onları araba pencerelerinden dışarıya bakması sağlanarak yükseltme mekanizmalı koltukların üretimine başlandı.

Ancak bu koltuklar, çocukların bir trafik kazasında maruz kaçabilecekleri potansiyel yaralanmaları önlemek veya azaltmak için tasarlanmadı.

Bir Trafik Kazasında Ne olur?

İleri seviye çarpışmada, araç yolcuları genellikle baş ve boyun yaralanmaları ile ciddi hasarlar alır. Bu, öne doğru atıldığında meydana gelen basınçtan kaynaklanıyor, kemerli olsalar bile bu basınç belirli bir seviyede hissedilebiliyor.

Yol güvenliği uzmanlarına göre, emniyet kemerleri sadece yetişkinler veya en az 140 cm boyunda çocuklar tarafından kullanıldığında etkilidir.

Arkaya Bakan Çocuk Koltukları

Normal emniyet kemeri ile güvenli küçük çocukların ileri bir çarpışmada yetişkinlerden daha kötü durumda olacağı belgelenmiştir. Çünkü çocukların kafatasları daha incedir ve başları vücut ağırlıklarının daha yüksek bir yüzdesini oluşturur. 25 yaşındaki bir çocuğun başı vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 6’sını oluşturuyor. Buna karşılık, bir yaşındaki bir çocuğun başı vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturur.

Arkaya Bakan Çocuk Koltukları

Bir çocuğun zayıf boyun omurları ve kasları ile birleştiğinde, yüksek basınç içeren şiddetli çarpışmalar yaralanmaları sadece ciddi değildir. Aynı zamanda ölümcül olabilirler.

Volvo’nun bu soruna çözümü, İsveç’teki Chalmers teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Bertil Aldman tarafından geliştirilen arkaya bakan çocuk koltukları oldu. Aldman’ın yeniliği, Nasa astronotlarının kalkış ve iniş sırasında arkaya doğru nasıl seyahat ettiğiyle esinlendi. Bu, yaşadıkları G-kuvvetlerinin sırtlarına dağıtılmasını sağladı. Arkaya bakan çocuk koltukları yaralanma riskini azaltmak için aynı prensibi kullanır.

Bu koltuklar bir ön çarpışmada, çocuğun başını ve boynunu başının arkasına vuran gücü dağıtmasını sağlar. Bu ileriye dönük bir koltukta olmaz.

1967’de Volvo, Amazon ve 144 modellerinde opsiyonel olarak ilk arkaya bakan çocuk koltuğunu tanıttı. Ancak koltuklar çıkarılabilir tek parça bir şekilde değildi. İki otomobilin geri dönüşümlü ön yolcu koltuğuyla birlikte çalışacak şekilde tasarlanmış kayışlı yastıklı bir sırt dayaması ile üretilmişti.

Bu çocuk koltuğu sadece küçük ayarlamalarla arkaya doğru döndürülebilir. Beş yıl sonra Volvo, ön yolcu koltuğunun da emniyete alınabilmesi için tasarlanmış daha kullanışlı, çıkarılabilir ve arkaya bakan çocuk koltuklarını üretti.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here