Amerikan polis arabaları 19.yüzyılda kullanılmaya başlandı. İlk polis arabasının sokakta görüldüğü yıl 1899’du. Kullanılan otomobil Ohio’da kullanılan elektrikle çalışan bir vagondu. Ancak genel itibari ile polislerin kullandığı ilk motorlu araç motosikletti. Otomobile geçiş süreci ise suçluların polisten kaçmak için otomobil kullanmaya başlamasıyla gerçekleşti. Polisler hızlı suçluları yakalamak için bu geçiş sürecine ayak uydurdu.

Polis arabaları yine de ilk üretim hayatına tam olarak hırsız yakalamak için değil parasal olarak kar etmek için kullandı. Yani bir polis arabası ve içinde bulunan polisin hakimiyet alanı diğer yaya ve motosikletlilere göre daha fazlaydı.

Amerikan Polis Arabaları

Ford’un ilk polis araba serisi 1955 yılında çıktı. Daha sonra bunu 1956 yılında Chevrolet ve Dodge izledi. Ford ilk polis arabası alanına flathead V8 motoru kullanarak giriş yaptı. Bu giriş ile Amerikan polis arabaları pazarında liderliğini korudu. O dönem için rakip firmalardan biri olan Chrysler 1969’a kadar güvenilir V8 motorları tahtından edemedi.

Kenneth Cox adında detroitli bir polis memuru ve Robert Batts adında bir mühendislik öğrencisi 1921’de Ford Model T’nin arka koltuğuna bir radyo yerleştirmeye çalışmışlar ama bunu başarmaları altı yıllarını almış. New York city daha sonra bu fikirden ilham alarak ve radyo olan devriye araç filosunu bir araya getirdi. Böylece çalıntı araçlar ve kayıp kişiler hakkında bilgi iletişim kurmak için radyolar sayesinde daha kolay ve hızlı oluyordu.

Bugünkü listemizde Amerikan polis arabaları evriminde yer alan modellerin ne olduğuna bakacağız. Geçmişten günümüze Amerikan filmlerinde gördüğümüz ve zamanla ikonikleşen polis arabalarının da listemizde yer aldığını hatırlatalım.

Chrysler Enforcer

Amerikan Polis Arabaları

1960’larda kullanılan Chrysler Enforcer 4 Kapılı Sedan Amerikan polis arabalarından biriydi. Hidrolik direksiyon ve kampana frenler o zaman için bu modelde kullanıldı. 5.9 litre V8 motoru ile 6 ileri şanzıman kullanarak arka tekerlekler üzerinden çekiş sağlanıyordu. 265 beygir gücü ve 205 km/s maksimum hızı ile kaçakların korkulu rüyasıydı.

Dodge Monaco

amerikan polis arabaları

1970’te Amerikan polis arabalarının %85’i Chrysler tarafından üretiliyordu. Chrysler’ın 7.2 litre Magnum V8 motor kullanımının son bulmasında 1970’lerin yakıt krizi büyük bir etken oldu.

Monaco, Dodge tarafından üretilen ve yakıt krizinden sonra küçük motorlara olan talebin artması ile polisler tarafından gözde olan bir otomobildi.

Monaco polis arabası, Blues Brothers filminde kullanılarak büyük bir yankı uyandırmış ve popülaritesini artırmıştır. Tanrı tarafından gelen bir görevdeki iki suçlunun kurtuluş hikayesi için yoldaş olan bu otomobil mükemmeldi. Tasarım olarak da dönemin modern çizgilerini yansıttığını belirtelim.

Ford LTD Crown Victoria

amerikan polis arabaları

Crown Victoria daha önce Ford LTD tarafından taksi ve çeşitli filo ekip görevleri için P72 üretim kodu ile üretiliyordu. 1970’lerin sonunda, mevcut polis arabalarından istenilen verim alınamayınca ibre Ford LTD ve Chevrolet Impala’ya çevrildi. Sonrasında dönemin modern ve popüler arabası olan ve TV ekranlarında gördüğümüz Crown Victoria modeli Amerikan polis arabaları olarak tercih edilmiştir.

Chevrolet Nova

 

Amerikada bulunan polis birimleri son zamanlarda iyi performans ve düşük yakıt tüketimine sahip olan otomobiller tercih etmeye özen gösteriyordu. Bu nedenle uzun araştırmalar sonucu Chevrolet Nova’nın bu isteklere karşılık vereceğini kabul ettiler.

Chevroler polis paketi 9C1 olarak belirlenmiştir ve Chevrolet Nova 9C1 1975’ten 1979’a kadar yaygın olarak kullanılabilir hale gelmeden önce Los Angeles County Şerif Departmanı için bir prototip olarak test edildi. Polis paketinin özellik seti büyük boy ön ve arka demir barlar dahil, yüksek çıkışlı alternatör, dört tekerlekten disk frenler, çelik jantlar, hızlı oranlı hidrolik direksiyon sistemi, sert gövde demirleri, çift egzoz, ön koltuk arkalarında anti bıçak çelik plakalardan oluşuyordu.

Otomobil 4.3-litre L99 V8 200 hp motor ile 245 Nm tork üretebiliyordu. Eski polis arabalarına göre daha düşük bir motora sahip.

Ford Mustang SSP

California Otoban Devriyesi’nin hızlı bir şeye ihtiyacı vardı ve normal devriye arabaları bunu departman için yapmıyordu. Başlangıçta, CHP kullanılan 1979 Chevrolet camaro Z28 ve özel bir takip aracı denendi. Ne yazık ki, Camaro CHP güvenilirliğini kanıtlayamadı ama Ford için 1982 yılında Mustang Özel Hizmet Paketi (SSP) tanıtmak için yeni bir yapılanma geçirdi.

Ford Mustang SSP modeli kalibre edilmiş sertifikalı hız göstergesi, radyo gürültü bastırma paketi, yer değiştirmiş güverte kapağı salınımı ve tabii ki CHP’nin siyah beyaz üniforması ile hizmete girdi. Daha sonra, SSP otomatik veya 5 vitesli manuel şanzıman seçimi ile ön disk fren rotor kalkanları, güçlendirilmiş ön kat tavası, güçlü burçlar ile yükseltilmiş üst kontrol kolları ile kullanıma açıldı.

Birimler bu otomobilden bir dizi kullandı ancak genellikle kolluk kuvvetleri için üretilen ve özel ihtiyaçlara uyacak şekilde özelleştirilen bir otomobildi.

Ford Crown Victoria

 

Ford’un polis paketleri havuzunda bulunan crown Victoria, Dodge Diplomat, Chevrolet Caprice ve Ford LTD gibi 1980’lerin başında standart oldu.

Adı Ford LTD  Crown Victoria ile kullanıyor ancak Crown Victoria özel modeli P71 atama ile geldi. Crown Victoria, arkadan çekişli ve sekiz silindirli motora sahip olduğu için özellikle polisler tarafından tutulurdu ve bu özellikleri özel polis sürüş tekniklerinin kullanılmasına izin vermekteydi.  Aracın şasesinin karoserinden ayrı olması bu sedanı daha sağlam yapıyor ve kaza sonrası kolay bir şekilde tamir edilebiliyor.

Abd ve Kanada’nın yanı sıra Suudi Arabistan’da kolluk kuvvetleri için en yaygın kullanılan otomobil oldu ve 1992’den 2011’e kadar iki nesil boyunca üretimde kaldı. Bugün hala birçok yerde kullanılıyor ama SUV’lar lehine aşamalı olarak devre dışı bırakılabiliyor.

Chevrolet Tahoe PPV

Ford arkadan itişli polis paketi sunan tek şirket olarak kayıtlarda yer alıyor ancak Chevrolet de V8 motor ile arkadan itiş saplayan Tahoe modelini üretti. O zamanlar, birçok polis departmanı tam boyutlu SUV alımında yavaştı. Araç, sürümü olmasına rağmen daha çok kırsal alanlarda popülerdi.

Kuzey Amerika da bir çok kolluk kuvveti tarafından kullanılan araç hızlı ve özellikli bir araç olarak kolluk kuvvetleri için özelleştirilmiş bir forma bürünmüştür.

2020 Ford Polis Interceptor Utility

Suv’lar günümüz itibariyle sürüş tekniği ve performansı olarak otomobillerle karşılaştırılabilir bir noktaya ulaştı. Bu nedenle Amerikan polis arabaları arasında SUV’ilerde çok sık tercih edilmeye başlandı. Bunlardan bir tanesi de Interceptor Utility modeliydi.

Temel motor ile 3.3-litre Duratec V6 285 hp ve 260 Nm tork gibi performans özellikleri sunuyordu. Diğer versiyonunda ise 3.0-litre EcoBoost çift turbo V6 ile 400 hp ve 415 tork Nm tork üretebiliyordu. Ayrıca Hibrid drivetrain özelliği ile yakıt tüketimi üzerinde çok fazla tasarruf sağlanmasını sağladı. Toplam yakıt ekonomisi %26’lık bir artış gösterdi.

F-150 Polis Müdahale Ekibi

F-150 gibi pikap modeller geçmişte çok kullanılmıyordu. Ancak günümüzde Amerikan polis arabaları arasında yaygın bir şekilde kullanılıyor. Pikaplar sedan ve diğer Amerikan polis arabalarının gitmekte ve girmekte zorlandığı dağlar, ormanlar, sular altında kalan alanlar ve kıyı şeridi ve plajlar gibi Off-road alanlarında gezmek için kullanılırlar.

Ek olarak SWAT ekiplerinin taşınması ya da suçluların güvenli bir şekilde alıkonulması için kullanılabilirler. Amerikan polis arabaları arasında en heybetli görünüme sahip olan F-150, 3.5-litre EcoBoost Çift -turbo destekli v6 motor ile 375 hp  ve 470 Nm tork üretebiliyordu.

İkinci El Otomobil İlanları

 

3 YORUMLAR

    • Ne alaka? polislerin işledeği cinayetleri diyorsan orası türkiye gibi değil bacağa sıkmıyolar. Çok fazla türk haber medyalarını izlemenizi önermem, insanı cahil, kültürsüz yapıyorlar 🙂

    • Aradaki kültür farkını göz önünde bulundurmak lazım. Bizde polis vatandaş ilişkisi yüksek olduğu için suça müdahale konusunda öncelik kişiyi güvenceye almak. Amerikada durum çok daha farklı. Suça müdahalede öncelik polisin kendisini güvenceye alması. Tehlikeyi fark ettiği durumda tamamen etkisiz hale getirme yetkisi var. Amerika gibi suç oranlarının yüksek olduğu bir yerde gayet profesyonel bir şekilde idare ettikleri bir gerçek.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here