Karavan Çeşitleri Nelerdir?

0
6264

Karavancılık kültürü yavaş yavaşta olsa ülkemizde yayılmaktadır Özellikle Korona virüsü gibi hastalıkların etkisiyle insanlar birbirlerinden uzaklaşıp, doğaya yakın olmak istemektedirler. Gelişen karavan yapıları ve yardımcı teknolojik aletlerle birlikte insanlar karavan almak istemektedirler. Karavanlar enerjilerini güneşten ve elektrik panellerinden almaktadırlar. Böylece çevre dostu olmayı sürdürmektedirler. Karavan araştırması yapmak isteyen kullanıcılar maalesef ki birçok bilgi kirliliğiyle karşılaşıp, hayallerinden vazgeçmektedirler. Bugün karavan çeşitleri nelerdir? Nelere dikkat etmelisiniz? Size uygun olanlar hangileridir? gibi sorulara cevap vereceğim.

Karavan Çeşitleri Nelerdir?Karavan Çeşitleri Nelerdir?

Karavanlar temel bakımdan ikiye ayrılmaktadır. Bunlar motokaravan ve çekme karavan olarak ikiye ayrılmaktadır. Daha sonrasında kendi içlerinde onlarca farklı kategoriye ayrılmaktadırlar. Bu yüzden kullanıcılar ilk olarak hangisini istediklerine karar vermelidirler.

Motokaravan Nedir?Karavan Çeşitleri Nelerdir?

Herhangi bir motorlu taşıtın modifiye edilerek, içerisinin yaşam alanına dönüştürülüp ortaya çıkarılan taşıta motokaravan denilmektedir. Herhangi bir çekici veya taşıyıcıya gerek duyulmaz. Motorlu karavanlar kısacası bir aracın içerisine, yatak, ocak, banyo gibi malzemelerin konulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu araçlar panelvan tarzındaki ticari araçlardan dönüştürülmektedir. 3500 kilo altındaki motokaravanları B sınıfı, 3500 kilogram üstü motokaravanları da C sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz.

Harici bir motorlu araca gerek duymazsınız. Tuvalet ve banyo gibi önemli alanlara sahip olabilirsiniz. mutfak, yatak odası eklemeleri ve değişiklikleri yapılabilir. Aracınız bir bütün olarak kalmaktadır. Sürücü koltuğundan, yaşam alanına geçebilirsiniz. Parça parça olmaması güvenlik hissi oluşturmaktadır. Aracın bozulması durumunda yaşam alanınızdan ayrılmak zorunda kalabilirsiniz. Şehir içinde hantal kalabilirsiniz. Fiyatları genellikle daha pahalıdır.

Çekme Karavanlar

Çekme karavanlar boyutlarına ve kilolarına göre ayrılmaktadır. Çekme karavanlar bir araca bağlanarak çekilmektedir. Tıpkı traktör kasasının çekilmesi gibi kolay ve işlevseldir. Boyutu ve fiyatına bağlı olarak birçok özelliği içerisinde barındırmaktadır. Kamping alanlarda motokaravadan daha konforlu olmaktadırlar.  Fiyatları genel olarak daha uygundur. Yaşam alanları daha büyüktür. 750 kilogram altı karavanlarda ruhsata gerek yoktur ve B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmektedir. Böylece muayene derdi ve stresi yaşamazsınız. 750 kilogram ve üstü çekme karavanlar muayeneye ve ruhsata tabiidir. 750 kilogram üstü karavanlar için ekstra ehliyet almakla yükümlüsünüz. Çekme karavanlar motorlu taşıtlar vergisinden muaftır.

Karavancılık hayatını yaşamak ve deneyimlemek istiyorsanız, 750 kilogram altındaki çekme karavanlardan alıp, denemelisiniz. Sevdiğiniz taktirde daha büyük karavanlara veya masraflara girişebilirsiniz. Karavanlar genellikle kullanıcıların isteklerine göre tasarlandıkları için ikinci el satışında zorluklar yaşayabilirsiniz. Aracınızın motor gücünün ve torkunun yüksek olduğuna emin olmalısınız. Güçsüz araçla karavan çektiğiniz zaman problemlerle ve arızalarla karşılaşabilirsiniz.

İkinci El Karavan İlanları

Kiralık Karavan Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here