Renault Grand Scenic ile Gelişen Konfor

Renault ise Scenic modeliyle kompakt MPV sınıfında haklı bir başarı elde ederken, Scenic’in abisi konumunda bulunan Renault Grand Scenic ile daha konforlu ve kullanışlı bir araç üretmeyi başarmış. Renault MPV sınıfına zaten oldukça önem veren markaların başında yer alırken 1984 yılında üretimine başladığı Espace’la Avrupa’nın ilk MPV’sini de yollarla buluşturmuş. Daha sonrasındaysa 1996 yılında Scenic modeliyle kompakt MPV sınıfına giriş yapan üretici bu modelin şuan üretilmeyen RX4 gibi dört tekerlekten çekişli versiyonuyla birlikte Grand Scenic gibi daha uzun karoser seçeneğiyle de geniş bir kitleye hitap etmeyi amaçlıyor.   

 

Daha bir iki ay öncesine kadar sadece 5 kişilik versiyona sahip olan Scenic, Grand Scenic’in pazara sunulmasıyla birlikte artık 7 kişilik versiyona da sahip. Scenic’e göre uzunluğu 234 mm arttırılan araç, tasarım olarak Scenic’ten farksız gibi gözükse de artan boyutlarıyla birlikte oldukça büyük bir hacim kaplıyor. Arka tasarımı Megane HB gibi dik bir camla şekillenen Grand Scenic’in kendine özgü önemli bir tasarım ayrıntısı bulunmuyor.

Teknik veriler
Motor: Sıralı 4 silindirli, turbo dizel, 8v
Motor Hacmi: 1461 cc
Motor Gücü: 100 HP – 4000 d/d
Bagaj: 475/1920 lt
Boyutlar (u/g/y): 4498/1810/1620 mm
Ağırlık: 1465 kg
Lastikler: 205/60 R16
Max. Tork: 200 Nm – 1950 d/d

Geniş ve Ferah İç Mekan

Geniş camları aracın tasarımında göze çarpan etkenlerin başında yer alırken iki parçalı açılabilir cam tavanıysa aracın iç mekanının açık tonlara sahip renkleriyle birleşince oldukça ferah bir iç mekan ortaya çıkmasını sağlamış. Çift parçadan oluşan 3. koltuk sırası katlanabilen yapısıyla ihtiyaca göre geniş bir bagaj veya 7 kişilik oturma kapasitesi arasında seçim yapmanızı gerektiriyor. Geniş ve ferah bir iç mekana sahip olan Grand Scenic, hem arka koltuklarda hem de ön koltuklarda bol miktarda diz ve baş mesafesi sunabiliyor. Zaten böyle bir araçta iç mekan sıkışıklığı yaşamanız neredeyse imkansız. Açık tonlarla döşenmiş iç mekan ferahlık hissini arttırırken sağa sola gizlenmiş irili ufaklı gözler aracın içerisindeki dağınıklığın gizlenmesine olanak tanıyor.

3. koltuk sırasının yanında arka koltukların da modülaritesi oldukça yüksek. 3. koltuk sırasının katlanmasının ardından, 2. koltuk sırasının da katlanmasıyla hafif ticari araçları aratmayacak genişlikte bir iç mekana sahip olan Grand Scenic, her koltuğunun ayrı ayrı ileri-geri hareket edebilmesine ve sırtlık eğiminin değiştirilebilmesine de olanak veriyor.  

Geniş Donanım Yelpazesi 

Authentique ve Privilege+ adlı iki farklı donanım seviyesine sahip olan Grand Scenic, baz donanım seviyesi Authentique’de bile geniş bir donanım yelpazesi sunabiliyor. Test aracımız Privilige+ paketine ek olarak ESP Paketi ve Elegance Paketine de sahipti. Authentique’den farklı olarak otomatik park freni, elektrikli panoramik açılır tavan, yağmur sensörü, otomatik yanan farlar, hız sabitleyici, elektronik klima, park sensörü, otomatik katlanan dış dikiz aynaları, deri direksiyon, arka ve yan camlarda güneşlik ve sis farları Privilege+ paketinde yer alıyor. ESP paketinde ise lastik basın ayarı kontrol sistemiyle ESP+ASR yer alırken Elegance paketinde ise 6’lı MP3-CD çalar, xenon farlar ve far yıkama sistemi bulunuyor. Motor ve donanım seçeneğine göre farklı fiyatlara sahip olan Grand Scenic versiyonları, 44250 YTL ile 66150 YTL arasında değişen fiyat etiketleriyle satılıyor.   

3 Farklı Motor Seçeneği

İki adet benzinli bir adet turbodizel olmak üzere 3 farklı motor seçeneğine sahip olan Grand Scenic, 1.6 lt 110 HP, 2.0 lt 135 HP benzinli motorlarının yanında 1.5 lt dCi, 100 HP’lik dizel motor seçeneğiyle satılıyor. Test aracımızda 100 HP’lik dizel motor seçeneği yer alırken, diğer Renault modellerinden de tanıdığımız bu motor ekonomik yakıt sarfiyatının yanında Grand Scenic için yeterli bir performans da sunuyor. İlk çalıştırma anında ve devir yükseldikçe gürültü seviyesi artan 1.5 dCi motor, kullanım tarzına bağlı olarak 5 lt ile 7,5 lt arasında değişen yakıt tüketim değerlerine sahip.

Motorinin uygun fiyatı da göz önüne alındığında Grand Scenic’in fazlasıyla ekonomik bir araç olduğu söylenebilir. Elektronik kontrollü, hidrolik bir direksiyona sahip olan Grand Scenic park manevraları sırasında tek parmakla bile kontrol edilebilecek rahatlıkla kullanılırken yüksek hızlarda sertliği güven verecek şekilde artıyor. Sarsıntısız süspansiyonlarını oldukça başarılı bulduğumuz Grand Scenic’in fren sistemi de övgüyü hak edecek niteliklerde. Yol tutuş konusunda da aşırı zorlanmadıkça güven veren Grand Scenic, ESP’nin de devreye girmesiyle çizgisinin kolay kolay dışına çıkmıyor.

 

Genel Değerlendirme
İşçilik  7  Göze batan bir işçilik kusuru bulunmuyor.
Görüş  8  Geniş camları sayesinde görüş açıları oldukça iyi.
Performans  6  100 HP’lik motorun performansı şehiriçi kullanımları için yeterli.
Tüketim  8  Dizel ekonomisi göz dolduruyor.
Konfor  7  Geniş ve kullanışlı iç mekan konfor seviyesini arttırıyor.
Frenler  7  Fren performansı başarılı.
Yalıtım  7  Yüksek hızlarda rüzgar sesi artıyor.
Donanım  7  En üst donanım paketinde her ihtiyaca cevap verecek donanımlar bulunuyor.
Fiyat  7  Uygun bir fiyat etiketine sahip.
Sonuç  Geniş ve kaliteli bir iç mekana sahip olan Grand Scenic, oldukça ferah iç mekanı ve konfor odaklı tasarımıyla sürücüsünü ve yolcularını uzun seyahatlerde bile minimum derecede yoruyor. 1.5 litrelik dizel motorun performansı ise ekonomik sürüşler için fazlasıyla yeterli. Dizel motorun gürültüsü bir miktar rahatsız etse de yakıt ekonomisiyle Grand Scenic bu durumu kullanıcısına rahatlıkla unutturuyor.
İkinciel

2 YORUMLAR

  1. 2007 mdl grand scenic 1.5 dizel 100 hp bir arac almak istiyorum. Bu araci kullananlar varsa yorumlarini bekliyorum beyler..
    Gidisi yakiti ve kronik sorunlari varmidir varsa nelerdir..
    Bilgilendirirseler sevinirim. Tesekkurler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here