Her sürücünün başına gelebilecek en tatsız durumlardan biri olan trafik kazaları, ne yazık ki bazen kaçınılmaz olabiliyor. Bu gibi durumlarda olayın hukuki süreçlerini düzgün bir şekilde yönetmek ve ileride doğabilecek uyuşmazlıkları önlemek için kaza tespit tutanağı büyük önem taşıyor. Peki kaza tespit tutanağı nedir ve kaza tespit tutanağı nasıl tutulur biliyor musunuz? İşte, bu yazımızda sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. Gelin içeriğimize geçelim.

Kaza Tespit Tutanağı Ne İşe Yarar?

Kaza tespit tutanağı, iki ya da daha fazla aracın karıştığı trafik kazalarında polis çağrılmaksızın tarafların kendi aralarında anlaşarak düzenlediği ve kaza detaylarının resmi olarak belgelendiği bir formdur. 1 Nisan 2008 tarihinden evvel bu tutanağı polis dolduruyordu. Ancak kaza sonrasında daha hızlı aksiyon alınması ve trafiğin aksamaması için tutanağın taraflar tarafından doldurulması sürecine geçildi.

Bu tutanak; hasarın boyutu, kazaya karışan araçların durumu ve kaza anındaki trafik koşulları gibi önemli bilgileri içeriyor. Tespit tutanağı, ilerleyen süreçlerde sigorta şirketleri başta olmak üzere ilgili tüm taraflar tarafından kullanılabiliyor. Ayrıca belge, tarafların kazanın sorumluluklarını kabul etmeleri durumunda resmi mercilere ve sigorta şirketlerine sunulacak kanıt niteliği taşıyor. Bu anlamda tutanağın doğru ve detaylı doldurulması oldukça önemli bir durum arz ediyor. Çünkü süreç bu tutanak ile bilirlikte başlıyor.

Bu durumda önemli olan bir diğer faktör ise kaza yapan sürücüler arasında yaralanan, alkollü olan ya da ehliyetsiz olan varsa polis çağırılmasıdır. Aynı zamanda kazadan sebep kamu mallarına zarar geldiyse veya uzlaşma sağlanamıyorsa da polis çağırılması gerekiyor.

kaza tespit tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

Kaza tespit tutanağı formu her sürücünün aracında bulundurması gereken bir belge niteliğini taşıyor. Tespit tutanağı formu, sigorta şirketleri tarafından kolayca alınabiliyor. Aynı zamanda online platformlar üzerinden temin edilebiliyor. Elinizde olan tutanağı çoğaltabiliyor ya da sigorta şirketinizden de temin edebiliyorsunuz.

Kaza Tespit Tutanağını Mobilden Doldurma

Online kaza tutanağı günümüz teknolojisi sayesinde mümkün kılınıyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sayesinde hayata geçirilen Mobil Kaza Tutanağı uygulaması, sürücülere kaza esnasında kolaylık sağlıyor.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

Kaza tespit tutanağının nasıl tutulması gerektiği o esnada tarafların zihnini karıştırabiliyor. Bununla birlikte kaza tespit tutanağını düzenlemek için öncelikle her iki tarafın da sakin ve objektif bir şekilde durumu değerlendirmesi gerekiyor. Tarafların üzerinde mutabık kaldığı durumlar ise şu şekilde sıralanabiliyor:

  1. Kaza Yeri ve Zamanı: Kazanın olduğu yer ve zaman detaylı olarak yazılmalıdır.
  2. Tanıklar: Eğer varsa tanıkların adı, adresi ve iletişim bilgileri tutanağa eklenmelidir.
  3. Araç Bilgileri: Kazaya karışan araçların plaka, şasi numarası, marka ve model gibi bilgileri eksiksiz girilmelidir.
  4. Sürücü Bilgileri: Sürücülerin adı, soyadı, adresi, T.C. kimlik numarası, telefon numarası ve ehliyet bilgileri kaydedilmelidir.
  5. Trafik Sigortası Poliçe Bilgileri: Sigortalı kişinin adı, soyadı ve telefon numarası gibi alanlar eksiksiz doldurulmalıdır.
  6. Kaza tutanağındaki kutucuklar: Kaza tutanağındaki 7 numaralı alandaki ilgili kutucuklara “X” işareti konulmalıdır.
  7. Hasarın İşaretlenmesi: İlgili araç görsellerinden aracın hangi bölgesi hasar alındıysa işaretlenmesi gereklidir.
  8. Hasar Detayları: Araçlarda oluşan hasarların detaylı bir açıklaması yapılmalıdır. Kaza tespit tutanağındaki alana taslaklar çizilerek olay desteklenmelidir. Araçların yönü ve sokak gibi detaylar dikkatlice verilmelidir.
  9. Sürücü Görüşleri: Olaya dair sürücüler görüşlerini yazılı olarak ifade etmelidir.
  10. Fotoğraflar: Kazaya dair fotoğraflar çekilip bu fotoğraflar tutanakla birlikte saklanmalıdır.

Taraflar bu bilgileri ve tutanakta yer alan diğer bilgileri detaylı ve eksiksiz doldurduktan sonra her iki tarafın da tutanağı imzalaması gerekmektedir.

Kaza Tespit Tutanağı Nereye Verilir?

Kaza tespit tutanağı gerektiğinde sigorta şirketine, trafik polisine veya ilgili mahkemeye sunulabiliyor. Özellikle kaza sonrası tazminat işlemleri için sigorta şirketine tutanak verilmesi şarttır. Kaza tespit tutanağının yanı sıra alınması gereken belgeler:

  • Ehliyet fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Araç trafik sigortası poliçesi fotokopisi forma eklenmelidir.

kaza tespit tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama 

Tespit tutanağını düzenledikten sonra bu belge çeşitli kurumlar tarafından sorgulanabiliyor. Türkiye’deki resmi kurumlar ve sigorta şirketleri; kaza tespit tutanağını, kaza ile ilgili tazminat ve diğer yasal işlemler için başvuru belgesi olarak kabul ediyorlar. Aynı zamanda kaza tespit tutanağı sorgulama, pek çok yöntem üzerinden gerçekleştirilebiliyor:

  • e-devlet üzerinden sorgulama
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine bağlı internet sitesinden sorgulama (online işlemler→ kaza tespit tutanağı sorgulama→ e-devlet giriş ekranı→ T.C. kimlik numarası)
  • SMS ile sorgulama (KTT yaz→ boşluk bırak→ araç plakası yaz→ 5664’e gönder)

Kaza Tutanakları Kaç Gün Geçerlidir?

Kaza tespit tutanağı, olayın gerçekleştiği tarihinden itibaren genellikle 2 yıl süreyle geçerlidir. Ancak bu süre sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin 10 yıl gibi bir süre de olabiliyor. Ancak tespit tutanağı, kazanın ardından kısa süre içinde sigortaya iletilmelidir.

Kazalar her zaman öngörülemeyebilir ancak kaza sonrası işlemler, doğru bilgi ve belgelerle yönetildiğinde taraflar için çok daha az stresli ve daha adil bir süreç haline gelebiliyor. Trafikte güvenli sürüş pratiklerini benimsemek ve her zaman tetikte olmak, olası kazaların önlenmesinde en etkili yöntemdir. Ancak her ihtimale karşı kaza tespit tutanağı doldurmayı ve nasıl kullanılacağını bilmeyi de ihmal etmeyin. Bu bilgiler, gerektiğinde sizin ve haklarınızın en büyük savunucusu olacaktır.

Aracının ihtiyacı olan hizmetler arabam garaj’da seni bekliyor!

arabam garaj’ı keşfet!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here