2017 Seat Ateca 1.4 TSİ DSG Detaylı İnceleme

0
6219

Seat Ateca tasarım konusunda yenilikçi bir dil konuşuyor. Temelde ‘Ateca’nın tasarımı nasıl’ sorusunun cevabını şöyle özetlemek mümkün:

Seat farklı sınıftan araçlarında hep ortak bir tasarım dili kullanmasıyla bilinir. Bu sayede de bir aracın önündeki Seat logosunu görmeseniz bile onun markasını anlamakta zorluk çekmezsiniz. Bu çoğu marka için kötü bir durum olsa da Seat bu durumu lehine döndürmüş ve hayran kitlesinin markaya daha sıkı sıkıya bağlanmasını sağlamış. Ateca’da da ortak tasarım dilinin kullanıldığı görülüyor.

2017 seat ateca

Aracın önündeki sert ve güçlü görünüm arkada da devam ettiği için bütünde büyük bir uyum var. Önde büyük farlar, sis farları ve geniş havalandırma kanalları ile güçlü görünmeyi başaran araca profilden bunu destekleyen geniş çamurluklar eşlik ediyor. Çıkık omuz çizgisi de önden arkaya bütünlük sağlanmasında önemli pay sahibi. Arkada ise öne kıyasla daha sade ancak yine sert çizgiler yer verilmiş. Büyük stoplar hemen fark edilirken tamponun alt kısmındaki metal görünümlü parça ile de offroad tarza vurgu yapılmış. Gerek önden gerekse arkadan Ateca’ya baktığınızda ondan etkilenmemek zor. Seat tasarımcıları ilk kez dahil oldukları bu sınıfta çok iyi bir iş çıkarmışlar ve ortaya da özgün tasarımlı ancak markanın genlerine bağlı bir model çıkartmışlar. Modelin tasarımı Premium araçlara gönderme yapıyor.

İç Mekan

Seat Ateca’nın iç mekanı nasıl? Seat Ateca’nın belki de yegane eksiklikleri iç mekanda görülüyor. Bunun en büyük sebebi de özgünlükten yoksun olan kokpit tasarımı. Ne yazık ki iç mekanın neredeyse tamamında ortak parçalar kullanıldığı için bu araca özgü bir farklılık görmek kolay değil. Elbette daha önce bir Seat kullandıysanız bu ortak parça kullanımı sayesinde en ufak bir yabancılık çekmemeniz olumlu olsa da gözler ilk kez dahil olunan bu sınıfta biraz daha farklılık arıyor.

Ergonomi konusunda en ufak bir sıkıntı yaşatmayan orta konsolda kullanılan malzeme kalitesi sınıf ortalamalarını yakalama konusunda sıkıntı yaşatmazken işçilik de yüksek seviyede tutulmuş. Koyu renklerin hakimiyetindeki iç mekan geniş camlar sayesinde yeterli ışığı alsa da herkesi bu kadar koyu rengi sevmeyebilir. 2638 mm’lik dingil mesafesine sahip ola Ateca gerek önde gerekse arkada yolcularına konforlu ve geniş bir yaşam alanı sunuyor. 5 kişinin rahatlıkla yolculuk edebildiği araçta koltuklar da sizi çok güzel kavrıyor ve uzun yolculuklarda bile yorucu olmuyor. Aracın büyük sayılabilecek gövdesi arkasında da 510 litrelik yükleme alanına sahip. Eğer bu araçta olduğu gibi cam tavan alacaksanız, tavanı kapatan malzemenin güneşi tam olarak engelleyemeyeceğini bilmeniz gerekiyor.

seat ateca

Motor

Seat Ateca motor konusunda beklentileri karşılıyor. Volkswagen Grubu’ndan alınan destekle Ateca motor ve şanzıman konusunda çok şanslı bir model. Aracın yurtdışında daha farklı alternatifleri olsa da ülkemizde 1.6 litrelik dizel ve 1.4 litrelik benzinli TSI motor seçenekleri bulunuyor. Dizel motor sadece manuel şanzımanla kombine edilirken TSI motor hem DSG vites alternatifine hem de 4×4 çekiş sistemi opsiyonuna sahip. Dizel otomatik eksikliğini o da fazlasıyla hissedecek gibi görünüyor. Biz ise önden çekişli ancak DSG vites kutusu ile donatılmış 1.4 TSI modelinin direksiyonuna geçtik. 150 HP güç ve 250 Nm tork üreten bu motor 7 ileri oranlı DSG ile kombine edilmiş.

Gücünü ön tekerlekler üzerinden yola aktaran model ilk kalkış anından itibaren yüksek bir hızlanma isteğine sahip. Aracın bu hızlanma isteği de yüklü durumlarda bile azalmıyor. Sarsıntısız ve hızlı vites geçişleriyle bilinen DSG vites kutusu ile bu araçta da görevini çok iyi yapıyor ve kullanım esnasında en ufak bir olumsuzluk hissettirmiyor. Eğer sakin kalmayı başarıp gaza hassas davranırsanız tüketim değeri de fabrika verilerine yakın çıkıyor. Bunun olmasında da motorun 2 silindirini gerekli durumlarda devre dışı bırakan deaktivasyon özelliği geliyor. Özellikle sabit hızlı otoyol sürüşleri esnasında Ateca hep 2 silindir modu ile yoluna devam ediyor bu sayede de tüketimini önemli ölçüde düşürüyor.

seat ateca 2017

Güvenlik

Geçtiğimiz yıl EuroNCAP çarpışma testine alınan Seat Ateca 5 yıldız alan bir araç. Model yetişkin güvenliği konusunda %93 koruma sağlarken çocuk korumasından da %84 almaya hak kazanmış. Zengin bir güvenlik donanımına sahip olan modelde ABS, ESC, Auto Hold, elektronik motor çekiş kontrolü, dinamik direksiyon önerisi, elektronik dinamik diferansiyel kilidi, ön bölge asistanı, şehiriçi acil frenleme, ikincil çarpışma freni, yorgunluk tespit sistemi, sürücü-yolcu ön/yan/perde havayastıkları, sürücü diz havayastığı, arka koltuklarda 2 adet Isofix bağlantısı ve ani frenlemede otomatik yanan flaşörler araçta sunulan başlıca güvenlik donanımları.

Konfor & Yol Tutuş

Seat Ateca yol tutuşu konusunu başarıyla optimize etmiş bir araç. Yerden yüksek yapısına rağmen özellikle asfalt üzerinde adeta bir Leon kullanıyor gibi hissetmenizi sağlayan Ateca, ne yan rüzgarlarda etkileniyor ne de başarılı görüş açıları sayesinde şehir içinde dar alanlarda zor manevralarla karşılaşmanızı sağlıyor. Bu pratik ve başarılı sürüş özellikleri sayesinde de Ateca kadın veya erkek, genç veya yaşlı farklı kullanıcıların sorunsuzca yol almasını sağlıyor. Asfalt üzerinde ilerlerken direksiyonun çabuk tepkileri sayesinde virajlarda oldukça atak bir karakter sergileyen model yana fazla yatmayan gövdesiyle de sürücüsüne güven veriyor.

Süspansiyonun hızlı tepkilerine karşılık iç mekana amortisör gürültüsünün de yansımaması ise özellikle arka koltukta oturanların konforunun artmasını sağlamış. Bir SUV olarak hafif arazide de deneme fırsatı bulduğumuz Ateca, her ne kadar önden çekişli olsa da en ufak bir zorlanma yaşamadan arazide ilerlemeyi başardı. Aracın vitesinin arkasında yer alan sürüş modlarını kumanda eden şalter ile farklı sürüş tarzlarını seçmek mümkün ve bu sayede de ister asfaltta isterseniz de hafif arazide sorunsuzca e optimum şekilde ilerleyebiliyorsunuz. Test aracının üzerindeki kış lastiklerinin de araçla uyumu çok başarılı olduğu için kum zemin bile Ateca için sorun olmadı.

SUV araç almayı düşünüyorsanız yol tutuşuna güvenebileceğiniz Seat Ateca için arabam.com’da sahibinden / ikinci el Seat ve galeriden ilanlarını / sıfır Seat ilanlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca farklı marka ve modellerin SUV araçlarının ilanlarını da yine sistemden kolayca süzerek takip edebilirsiniz.

Seat Ateca Teknik Özellik

Motor : 1.4
Motor Hacmi : 1395 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 150 HP 5000 d/d
Maksimum Tork : 250 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 8.6 sn

 

 

Maksimum Hız : 198 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 64 lt/100 km
Şehir Dışı : 5.4 lt/100 km
Karma : 4.9 lt/100 km
Test : 7.4  lt/100 km
CO2 Emisyonu : 124 g/km
Boyutlar
Uzunluk : 4363 mm
Genişlik : 1953 mm
Yükseklik : 1841 mm
Dingil Mesafesi : 1615 mm
Bagaj Hacmi : 510 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 66 lt
Boş Ağırlık : 1300 kg
Lastik Boyutu : 215/50 R18

 

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here