Renault Megane HB GT 1.5 DCİ EDC Line Test Sürüşü

0
7220

Renault Megane ilk nesliyle bir anda kompakt sınıfa bomba gibi düştü. Renault 19 Europa modelinden sonra bir anda hayatımıza giren Megane, sahip olduğu çizgilerle Renault için farklı bir çağı da başlatmış oldu. Daha sonra tanıtılan nesillerde de bu iddiayı devam ettiren otomobil, güncel neslinde ise adeta tüm bildiklerimizi unutturdu ve Megane adının sportiflikle anılmasını da sağladı.

İlk neslindeki ağırbaşlı çizgilerle prestijli bir görünüme sahip olan Megane modellerinin tasarımı, güncel neslinde ise güçlü ve şık görüntüsüyle yine prestijli bir otomobil olarak yoluna devam ediyor.

Renault’nun son zamanlardaki tasarım anlayışı uyarınca şekillendirilen Megane, markanın yeni yüzüyle ilk anda fark ediliyor.

Önde büyük marka logosu ile donatılan otomobil, ‘C’ şekilli farları ve onunla tezat oluşturan havalandırma kanalları ile agresif bir yüze sahip.

Büyük logonun çevresindeki geniş havalandırma kanalları ile dikkat çeken model, abartıdan uzak ancak şişkin çamurluklara sahip. Versiyona göre bu çamurluklar içinde 18 inçlik jantlar bile sorunsuzca kullanılabiliyor.

Arkaya doğru uzanan omuz çizgisiyle hareketlenen tasarım arka kısımda ise bagaj kapağını boydan boya kaplayan stop grubuyla bütünleşmiş. Özellikle akşamları Megane, arka tasarımıyla çok farklı ve şık bir görünüm sunuyor. Hem ön hem de arkada Talisman modeli ile benzerliklere sahip olması da Megane için ayrı bir prestij kaynağı olmuş.

İç Mekan

Geniş açılan kapılarıyla kolayca içine geçebildiğiniz yeni Megane HB’de sürücü odaklı bir kokpit sizi selamlıyor. Son zamanlarda sıklıkla kullanılan dokunmatik bir ekranın merkezde olduğu orta konsolda bu nedenle çok az düğmeye yer verilmiş. Araçla ilgili pek çok kumanda bu Tesla modellerini andıran ekran üzerinden yapılabiliyor. İlk alışması biraz vakit alan ekran daha sonra kolay kullanımlı hale geliyor. Ancak ben bu ekranı istemem diyorsanız o zaman daha alt donanımları tercih etmelisiniz.

2017 model Megane HB 2669 mm’lik dingil mesafesine sahip. Aracın tampon-tekerlek mesafeleri de kısa. Bu sayede iç mekanda oldukça geniş bir yaşam alanı sizi karşılıyor. Gerek önde gerekse arkadaki diz ve baş mesafesi sınıf ortalamalarını yakalarken omuz genişliği 3 kişi için zaman zaman sorun olabiliyor.

Arkasındaki kolay yüklenen bagajı ve iç mekandaki yeterli eşya gözleri ilde Megane HB’de yükler hiçbir zaman sıkıntı yaşatmıyor.

Kokpitin genelinde kaliteli plastik malzeme kullanılırken işçilik de yüksek seviyede tutulmuş. Bozuk parkurlarda bile ilerlerken iç mekanda herhangi bir tıkırtı duymamanız konforu da olumlu yönde etkiliyor.

Motor

Yeni Renault Megane HB, zengin motor seçenekleri ile rakipleri tarafından kıskanılan bir otomobil. Özellikle Türk tüketicilerin ihtiyaçlarına tam olarak cevap verilen modelde en çok tercih edilen motorsa 1.5 litrelik dCi güç ünitesi. Manuel veya EDC çift kavramalı vites kutusu ile alınabilen bu versiyonda bizim konuğumuzu EDC vites kutulu olan modeldi. 110 HP güç ve 250 Nm tork üreten motor gücünü yere 6 ileri oranlı vites kutusu ile aktarıyor.

Çift kavramanın getirdiği avantajla ilk hareket anından itibaren sarsıntısız ve hızlı vites değişimleri gerçekleştiren araç ekonomi odalı ayarlara sahip olduğu için performanstan çok düşük tüketimiyle göz dolduruyor. Zaten daha fazla performans isteyenlere Renault farklı motorlar sunuyor. 100 km’de fabrika verisi 3.8 litrelik tüketime ulaşan Megane HB, normal kullanım koşullarında da bu değeri 5 litre düzeyinde tutmayı başarıyor. Özellikle şehir içinde motorun tüm özellikleri sürücüsünü mutlu etmeye yetiyor. Rakiplerinin pek çoğundan daha sarsıntısız çalışan motor ısınmasıyla birlikte adeta bir benzinli güç ünitesi gibi sessizleşiyor.

Güvenlik

İlk kez 1998 yılında Euro NCAP tarafından test edilen Renault Megane güncel nesliyle 2015 yılında yeniden teste alındı. Bu testten 5 yıldız alan Megane güvenlik konusunda eksiksiz bir otomobil olduğunu kanıtladı.

Aracın standart donanımında ABS, ESP, acil fren destek sistemi, sürücü ve yolcu için ön-yan ve perde havayastıkları, Isofix bağlantı noktaları sunuluyor. Ayrıca donanıma ve opsiyonel paketlere bağlı olarak adaptif hız sabitleme, güvenli mesafe uyarı sistemi, full LED ön farlar sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Megane HB GT Line adı verilen donanım paketiyle son derece iddialı ir görünüme sahip. Yerinde duramayan bir tablo çizen Megane HB, ekonomi odaklı ayarlara sahip olduğu için performans konusunda çok iddialı değil. Ancak aracın yakıt tüketim sonuçlarını görünce emin olun bunu dert etmeyeceksiniz. Sonuçta 1.2 litrelik benzinli Megane daha fazla performans isteyenler için hali hazırda sunuluyor bile.

Hızlanmalar konusunda Megane çok iddialı olmasa da sürüşler esnasında yola sağlam basan yapısıyla farkını ortaya koyuyor. Önceki nesillerin hissiz sürüş karakterine kıyasla güncel model çok daha dinamik bir şasiye kavuşmuş. Direksiyon biraz gecikmeyle de olsa sürücüden gelen emirleri başarılı şekilde yola aktarıyor. Üstelik araçtaki hangi lastiği alırsanız alın yola sağlam basıldığı için virajlarda en ufak bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Darbe emiş konusunda büyük ilerlemelerin yapıldığı Megane HB’de 18 inçlik jantlar dışında arka koltuk konforunu azaltan bir seçenek yer almıyor. Megane HB iddialı sportif görünümünü konforlu sürüş karakteriyle harmanlamasıyla tam bir aile otomobili olmayı başarıyor.

Teknik Özellik

Yeni Renault Megane HB Dizel Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü Dizel
Şehir İçi Yakıt Tüketimi

4.1 lt/100 km 

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi

3.6 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi

3.8 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi

5.1 lt/100 km

CO2 Emisyonu 98 gr/km

Renault Megane HB Dizel 4 Silindirli Performans

Motor Hacmi

1461 cc

0-100 km/s Hızlanma

12.3 sn

Maksimum Hız

187 km/s

Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk

Renault Megane HB Boyutlar

Uzunluk

4359 mm

Genişlik

1814 mm

Yükseklik

1447 mm

Dingil Mesafesi

2669 mm

Bagaj Hacmi

434 lt

Yakıt Depo Kapasitesi 47
Boş Ağırlık

1386 kg

Lastik Boyutu

205/45 R17

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here