Giorgetto Giugiaro’nun Başarı Hikayesi

0
4398

Ünlü İtalyan otomobil tasarımcısının hayatı ilham veriyor…

Otomobil tasarımcısı olmak, pek çokları için müthiş bir tutku olan otomobillere yakın olmak, onlara yön vermek ve dünyanın en prestijli işlerinden birine sahip olmak demek. Otomobil tutkusunu her anlamda yaşayan otomobil tasarımcılarının hayatları özenilecek türden.

 

Bildiğiniz En Ünlü Otomobil Tasarımcısı Kim?

Çevremizde öyle her gün bir otomobil tasarımcısı göremiyoruz. Zaten ülkmeizde genellikle montaj-üretim yapıldığı için maalesef otomobil tasarımcısı da yok gibi bir şey. Yetenekli Türk otomobil tasarımcıları var elbette ama yurt dışında yaşıyorlar. Bu arada Tük otomobil tasarımcılarının hiç de küçümsenmeyecek sayıda olduğunu ve oldukça başarılı işler yaptıklarını da ekleyelim. Peki, otomobil tasarımı denilince akla ilk gelen isim kimdir?

 

Otomobil tasarımına, otomobil tarihine ve otomobillerle ilgili bilgi edinmeye meraklı olanlar bilir ki dünyanın en baba otomobil tasarımcılarından biri kesinlikle Giorgetto Giugiaro’dur. Peki, Giorgetto Giugiaro kimdir ve neden bu kadar özeldir. 

 

Sanatçı Bir Otomobil Tasarımcısı

Biraz sanat tarihi bilginiz varsa, özellikle Avrupa’da ve Orodokos inanıncında kilise freskleri ve ikonlarının büyük bir yer tuttuğunu biliyor olmalısınız. Bu freskleri yapmak, adeta resim dehası gerektirir. El sanatından çok öte olan Hıristiyan resim sanatına da yön veren kilise resimlerinin en ünlüleri leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael gibi ressamlar tarafından yapılmıştır. İşte dünyanın en ünlü otomobil tasarımcısı sayılabilecek olan Giorgetto Giugiaro’nun babası da böyle bir fresk sanatçısıydı. Aileden gelen bu yeteneği miras alan Giorgetto Giugiaro, önce babasının işini sürdürmek ietdi. Ancak daha sonra gelişen endüstri devriminde kendisinin sanatsal dehasının faydalı olabileceğini keşfetti ve teknik resim dersleri aldı. 

 

Giorgetto Giugiaro’nun Fiat ile Başlayan Tasarım Yolculuğu

Danta Giacosa tarafından Fiat’ın tasarım ekibine kabul edilen Giorgetto Giugiaro’un tüm yaşamı birden bire değişti. Burada efsane otomobil Fiat 500’ün tasarımını yaptı.

 

1960’larda ünlü İtalyan tasarım enstitüsü Bertone ekibine girerek Alfa Romeo için tasarım yapmaya başlar. Burada henüz 21 yaşındayken Alfa Romeo 2000 ve 2600 Sprint’in tasarımlarını yapar. Bertone ailesinde Ferrari için ve bazı konsept araçlar için tasarımlar yapan Giorgetto Giugiaro, 1960’larda Ghia’ya geçer. Burada da Isuzu 117 Coupe, Maserati Ghibli tasarımlarını yapar. 

 

Giorgetto Giugiaro, 1970’lerde İtalstyling’i kurdu. Kendi tasarım şirketinin sahibi olan genç tasarımcı, efsane otomobillere yüksek estetik duyumla şekil vermeye devam etti. Şirketin adı daha sonra Italdesign olarak değiştirildi. Burada tasarladığı ilk araç ise Bizzarini manta’dır. 

 

Volkswagen Beetle modeline alternatif bir araç arayışındayken Giorgetto Giugiaro ile tanışır. 1971’de 30 yaşındaki İtalyan otomobil tasarımcısı Passat ve Golf tasarımlarını yapar. 

M1 Lamborghini, Lancia Delta, Fiat Panda, Geleceğe Dönüş Filmindeki DeLorean DMC12 modeli, Renault12, Renault19, Renault21, Fiat Uno modelleri de yine Giorgetto Giugiaro tasarımlarıdır. 

 

 

Giorgetto Giugiaro’nun oğlu da bir tasarımcı ve mimar. Ayrıca İtalya’nıon Torino kentinde bir tasarım okulları var. 

 

*Görseller, onedio.com’dan alınmıştır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here