Motorun Uzun Ömürlü Olması İçin Alınabilecek Önlemler

0
5970
Motorun Uzun Ömürlü Olması

Bir motorlu taşıt için en hayati parça motordur. Kimyasal enerjiyi ısı enerjisine ve ısı enerjisini de hareket enerjisine çevirmeye yarayan motorlar, otomobilin, motosikletin, deniz motorunun, kamyonun, mobiletin ve diğer tüm motorlu araçların çalışmasını, hareket etmesini sağlar. Bir arabada motor arızası varsa, artık ömrü kısalmış ya da oldukça zorlu bir yola girmiş demektir. Diğer tüm parçalar kolayca değişebilir, yenilenebilirken motor değişimi oldukça masraflı ve zordur. Tüm bunlar demek oluyor ki, arabanızın motoruna iyi bakmalı, ikinci el araba alırken motor muayenesini yaptırmalısınız. Peki, motorun daha uzun ömürlü olması için alınabilecek önlemler var mı, motorun ömrünü uzatmak mümkün mü ya da neler motorun ömrünü kısaltıyor?

Motorun Uzun Ömürlü Olması İçin Alınabilecek Önlemler

Arabanın tüm aksamının ve sisteminin üzerine inşa edildiği temel taş olan motor, çok hızlı araba kullanma sonucu sürekli yüksek devirden zarar görür ve hızlı yıpranır.

  1. Benzin kalitesi önemlidir. Kalitesiz yakıt kullanımı motorun ömründen yer.
  2. Motor yağı, motoru koruyan bir unsurdur. Motor yağı düzenli olarak kontrol edilmeli, gerektiğinde değiştirilmelidir.
  3. Rutin motor bakımını aksatmamak da motora dair ufak tefek sorunları fark edip anında çözmenizi sağlayacak ve motorun ömrünü uzatacaktır.
  4. İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu kentlerde aşırı dur kalk da motorun ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle kısa mesafelerde arabanızı kullanmak yerine yürümeyi ya da toplu taşımı tercih edebilirsiniz.
  5. Doğru oto lastik kullanımı da arabanın motorunun ömrünü uzatır. Örneğin kışın kış lastiği yazın yaz lastiği kullanmak, lastiklerin hava basıncına dikkat etmek, oto lastik alırken üretici firmanın lastik konusundaki tavsiyesine uymak motoru zorlamayı önleyeceği için yine motor ömrünü uzatır.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here