Soğuk ve yağışlı havalarda otomobil kullanmayı güvenli ve keyifli bir deneyim haline getirmek sürücülerin elinde. Yapılması gereken ilk şey, bu zorlu havalarda kızaklamayı, kaza yapma riskini ve trafik yoğunluğunu düşünerek sürüş güvenliğini ekstra önemsemek. Sürüş güvenliği için özellikle kış aylarında araçların periyodik bakımlarının aksatılmaması oldukça önemli.

Yağmurlu ıslak yol

Otomobil kullanımı her mevsim dikkat gerektiriyor. Yağmurun kendi zorluklarını beraberinde getirdiğine şüphe yok ancak şiddetli yağmurda dikkatli araç kullanmayı biliyorsanız bu zorlukları azaltabilir ve sevdiklerinizle güvenli yolculuklar yapabilirsiniz. İklim koşullarına uyum sağlandığı, soğuk ve yağışlı havalar için tasarlanmış lastikler kullanıldığı ve aracın periyodik bakımları düzenli yapıldığı sürece ıslak zeminde de güvenli sürüşün keyfini çıkarmak mümkün. Öncelikle aracınızın periyodik bakımını yaptırdığınızdan emin olun. Güvenlik noktasında periyodik bakımı zamanında ve aksatmadan yaptırmak çok önemli. Periyodik bakımların amacı; araç performansını olabildiğince iyi durumda muhafaza etmek ve ileride daha büyük arızalara neden olabilecek problemleri ortadan kaldırmak. Bakımı aksatılan araçların performansında bir süre sonra düşüş yaşanması kaçınılmaz. Seyahatleriniz sırasında hiç beklemediğiniz bir olumsuzluk yaşamamak için aracınızın bakımlarının tam olmasına özen gösterin.

Uygun Motor Yağı Çok Önemli

Araç bakımında yağ değişimi ve uygun motor yağı kullanımı çok önemli. Düşük yağ seviyesi ve aşırı motor yağı kullanımından kaçınmak gerekiyor. Düşük yağ seviyeleriyle sürüş yapmak, aracınızın ömrünü önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca aracınız için uygun motor yağını kullanıldığınızdan emin olmalısınız. Yolculuk öncesi silecek kontrolü de oldukça önemli. Hem ön hem de arka silecekleriniz iyi durumda olmalı. Değilse sileceklerinizi hemen değiştirin. Bir diğer kritik nokta, aracınıza uygun lastik kullanımı. Mevsim şartlarına uygun lastik tercihi için kullanılan araca uygun lastik diş derinliğinin analiz edilmesi gerekiyor. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz. Kış lastikleri için otomobil lastik derinliği ise 4 mm olarak öneriliyor. Diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülüyor.

Karlı yol görüntüsü

Yakıt Deposunu Mutlaka Doldurun

Soğuk ve yağışlı havalarda otomobilinizin yakıt deposu dolu olmalı. Şiddetli yağmur zaman zaman otomobillerin trafikte kalmasına sebep olabiliyor. Isıtıcınız ve farlarınız açık, ancak neredeyse hiç yakıtınız yokken trafikte sıkışıp kalmak oldukça zorlu bir durum. Aracınızın klima ve ısıtıcı ayarlarına alışın. Böylece iç kısımdaki buğuyu nasıl hızlı bir şekilde gidereceğinizi bilirsiniz. Trafik bilgisinin verildiği radyo istasyonlarını dinlenmek de bu açıdan büyük fayda sağlayabilir. Planladığınız güzergahta herhangi bir kapalı yol, kaza durumu veya su baskını olup olmadığını öğrenip ve alternatif bir yolculuk planlayabilirsiniz. Ayrıca yola çıkarken cep telefonu için şarj cihazının yanınızda olduğundan emin olun.

Yağışlı Havalarda Yol Yüzeyi ile Teması Kaybetmeyin

Şiddetli yağışta hızınıza dikkat etmeniz, önünüzdeki araçla aranızdaki boşluğu dört saniyeye çıkarmanız önemli. Kış lastikleriniz olsa bile kuru yollara göre durma mesafenizin daha uzun olacağını unutmayın. Arkanızdan yaklaşan bir araç böyle zamanlarda, sürüş güvenliği için daha dikkatli olmanız gerekiyor. Gerekirse arkanızdan yaklaşan aracın öne geçmesine izin vererek güvenli sürüşünüze devam edebilirsiniz. Ayrıca yağışlı havalarda kısa farlarınızı açık tutmalısınız. Kamyonlar ve yanınızdan hızla geçen araçların sıçrattığı sular görüşünüzü azaltabilir. Siz de kullandığınız araçla, yaya ve bisikletlilere su sıçratmamak için su birikintilerinden yavaş ve dikkatli geçebilirsiniz.

Su sıçratan araç

Su birikintileri, lastiklerin yol yüzeyi ile temasını kaybetmesine yol açabilir. Kızaklama yaşandığında direksiyon hafifyeceği için bu durumda ayağınızı gaz pedalından çekip hızınızın azalmasını sağlamalısınız. Kontrolün yeniden sizde olduğunu hissedene kadar fren yapmamanız önemli. Yağmurda arıza yaşanması durumunda kaputu kapalı tutmalı, derin sulardan geçtikten sonra motorunuz durursa yeniden çalıştırmamalısınız. Ayrıca yoğun sisin etkili olduğu hava şartlarında önünüzdeki araçları yakından göremeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda da kaza riskini azaltmak için önünüzdeki araçla mesafenizi olabildiğinde uzun tutmalısınız.

Siz sürüş güvenliğine dikkat ederken aracınızın da kış şartlarına hazırlıklı olması için arabam garaj’daki Servis ve Bakım hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

arabam garaj Fırsatlarını Hemen İncele! 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here